У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Методи дослідження в психології

1. Загальні питання побудови психологічних досліджень

У всіх науках існують поняття метод дослідження, методика дослідження. Ці поняття необхідно розрізня-ти, диференціювати, хоч вони і пов'язані між собою.

Метод— спосіб пізнання, дослідження або практичного виконання чого-небудь. У нашому випадку — спосіб пізнання психічних явищ. Метод є спосіб, знаряддя, що сприяє роз'ясненню теоретичних і практичних проблем. Цей термін вико-ристовується і для позначення прийому або системи прийомів, що застосовуються в певній діяльності.

Метод дослідження будується із загальних теоретичних уявлень про суть об'єкта вивчення, дослідження та загальних принципів, які лежать в основі пізнання.

Методика (від грец. теїпосііке) — сукупність прийомів виконан-ня будь-якої роботи. Методика означає і конкретне втілення мето-ду, вироблений спосіб взаємодії людини і об'єкта дослідження на базі конкретного матеріалу і конкретної процедури. Саме в такому розумінні вжито термін методика у даному розділі.

Термін методологія використовується неоднозначне. В одних випадках — як учення про науковий метод пізнання, в інших — як сукупність методів, що їх застосовують у будь-якій науці відповідно до специфіки об'єкта її пізнання. Виділяють методологію загально-наукову і конкретно-наукову. В загальнонауковій методології роз-робляються універсальні принципи, засоби і форми наукового пізнання щодо широкого кола наук. Конкретно-наукова методо-логія пов'язана із науковими школами, які розрізняються своїми поясненнями досліджень і їх впровадженням у практичну роботу.

Психологічне дослідження повинне мати завершений цикл, що передбачає здійснення таких етапів.

* Теоретизація предмета дослідження. Полягає у багатомірному та багаторівневому розгляді предмета дослідження, осмисленні його зв'язків з іншими явищами. На цьому етапі дослідник обирає принципи, провідні методологічні положення, на які опирати-меться для досягнення поставлених цілей. Вони визначають вектор дослідження та характер пізнавальних дій з предметом вивчення. На цьому етапі дослідник вибирає методи дослідження. Отже, здійснюється побудова теоретичної моделі дослідження.

* Емпіричне дослідження сутності предмета вивчення. Діяльність дослідника полягає у визначенні показників, критеріїв пізнання, виборі та побудові адекватних методів і процедури дослідження.*

Аналіз інтерпретації та обгрунтування даних, отриманих дослід-ником.

Вивчаючи психічні явища, дослідник мусить дотримуватись пев-них принципів. Йдеться про загальні вихідні правила, положення, які зумовлюють усі аспекти наукової взаємодії дослідника з предме-том свого дослідження.

І. Принцип об'єктивності. Психічне у психологічному дослід-женні постає як об'єктивне пізнання існуючого явища. Результати дослідження не можуть змінити сутність та закономірність того яви-ща, яке вивчають. Об'єктивність існування його не залежить від взаємодій з предметом дослідження.

Суб'єктивний компонент теж може мати місце у побудові пси-хологічного дослідження. Він може виявлятися в ініціюванні дос-лідження як такого, у свободі вибору організаційних елементів дослідження — від змістових до технічних, у професійній компе-тентності дослідника. Проте об'єктивність у пізнанні явища збері-гисться.

2. Принцип багатомірного та багаторівневого існування предмета. Виичення та визначення сутності предмета можуть стосуватися річних його сторін, характеристик та рівнів. Отже, предмет психо-логічного дослідження постає як багатомірне та багаторівневе явище.

3. Принцип дослідження психічних явищ у розвитку вимагає ро-4уміішя їх такими, що перебувають у стані руху, зміни або очіку-НнІІІІя цієї зміни і в кожний момент існування поєднують у собі*

лементи минулого, теперішнього та майбутнього.

2. Загальнонаукові методи

Кожна наука застосовує певні методи дослідження, їх поділяють на загальні, характерні для більшості наук, і конкретні, які використовуються окремими науками. До методів, які застосо-вуються майже в усіх науках, належать:

аналіз — розкладання певного явища на окремі властивості чи відношення; синтез — поєднання різних елементів, сторін, властивос-тей об'єкта в єдине ціле, пізнання явища у єдності і взаємозв'язку його частин; індукція (від лат. іпдисііо — проведення, представлен-ня) — логічний умовивід від часткового до загального, від окремих фактів до узагальнень; дедукція (від лат. бебисііо — відведення) — логічний умовивід від загального до часткового, від загальних суд-жень до часткових висновків; гіпотетичний метод — висування на основі дедукції наукового припущення для пояснення певного яви-ща; системний метод — пов'язаний із побудовою системи взаємозв'язків елементів, складових об'єкта; теоретичні загальнона-укові методи. Останні включають: узагальнення — мисленнєвий пе-рехід від емпіричного аналізу окремих об'єктів на вищий ступінь абстракції шляхом виділення спільних ознак у розглянутих об'єктах; формалізацію (від лат. ґоітпаїік — складений за формою) — метод відбиття результатів мислення в точних поняттях, виражених у фор-мулах чи знаковій формі; абстрагування — метод наукового пізнан-ня, базований на формуванні образу реального об'єкта за допомо-гою уявного виділення ознаки, яка цікавить дослідника.

Починаючи із середини XX ст. загальнонаукові методи все частіше включають статистичний метод.

Статистичний метод належить до прикладної математичної статистики і використовується у більшості випадків для обробки експериментальних даних. Проникнення математичних методін

у будь-яку науку є прогресивним явищем, на що вказували, Д. Кант, В. І. Вернадський та інші мислителі.

.З. Статистичний метод у психології

Й. Гербарт (1776—1841) вважав, що психологія має базуватись на досвіді й математиці.

Статистичні методи у психології застосовуються з метою оброб-ки дослідних даних та математичного моделювання психічних явищ.

Що таке модель і моделювання?

Модель (від франц. тодеіе — міра, зразок) — відображає не те, то насправді відбувається, коли розгортається певний психічний процес, а те, що би могло бути. Модель будує гіпотетичний, ідеаль-ний об'єкт. Вона передбачає "очищення" психічного явища від Ііипадковостей. Модель пов'язана з дедуктивною логікою.

Моделювання — відтворення характеристик певного об'єкта в іншому, спеціально створеному для вивчення. Потреба в моделю-ІІанні виникає тоді, коли дослідження об'єкта в даний момент неможливе, коли дослідження вимагає тривалого часу. Такі умови часто виникають при вивченні багатьох психічних явищ.

У

(3-І!

Математична обробка даних у психології базується на ста-тистиці. Як і


Сторінки: 1 2 3