У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Будова шкіри та волосся. Пошкодження волосся

1. ШКІРА

Шкіра — зовнішній покрив тіла людини. Це складний і важливий орган, який складається з кількох шарів і містить багато утворень: сальні й потові залози, м'язи, які піднімають волосся, кровоносні та лімфатичні судини, нерви і тактильні рецептори.

Шкіра має чотири основні функції: захисну, підтримки постій-ної температури тіла, секреторну і рецепторну.

Захисна. Шкіра утворює щільний та еластичний бар'єр, що регу-лює водний баланс організму. Сало і піт, які виробляються залозами, утворюють кисле середовище, що перешкоджає розмноженню бактерій. Пігмент меланін, який міститься у шкірі, відфільтровує шкідливі промені сонця. У шкірі під дією сонячного світла утво-рюється вітамін D, необхідний для нормального обміну речовин в організмі.

Підтримка постійної температури тіла. Волосся, м'язи, які підіймають волосини, потові залози беруть участь у підтримці тем-ператури тіла +36,6°С. У холодну погоду м'язи волосяних фолі-кулів підіймають волосся таким чином, що над поверхнею шкіри утворюється ізолюючий шар теплого повітря. У спеку потові зало-зи виводять воду, яка, випаровуючись, охолоджує тіло.

Секреторна. Шкірне сало утворює захисну плівку, воно змащує шкіру і волосся, захищає їх від води. З потом із тіла виводяться зайві вода і солі. Через шкіру здійснюється газообмін (виділяється вуглекислота, поглинається кисень).

Рецепторна. Під верхнім шаром шкіри локалізуються нервові закінчення і велика кількість рецепторів. Численні чутливі нервові закінчення, або рецептори, сприймають тепло, холод, біль тощо.

Шкіра складається з трьох шарів: епідермісу, дерми, підшкірної клітковини (рис. 3.1).

Епідерміс складається з п'яти шарів:—

рогового, який є щільним, пружним і захищає шкіру від по-ранень. Частина його клітин безперервно відторгається й онов-люється;—

блискучого — безбарвного і прозорого, у якому немає мела-ніну, але міститься кератин, основний протеїн волосся;

Рис. З 1. Будова шкіри

I — епідерміс, II — дерма, або власне шкіра, IIІ — підшкірна клітковина, IV — залоза, V— волосяний фолікул, VI— сальна залоза—

зернистого, що міститься між м’якшими живими клітинами під ним і затверділими мертвими клітинами над ним. Він скла-дається із зернистої тканини;—

шипуватого, що складається з різних клітин. Нижче зернис-того шару лежать шипуваті клітини, м'якіші, живіші та активніші. Під ними розташовуються клітини, які містять меланін — пігмент, який забарвлює шкіру;—

базального (зародкового) — це найнижчий шар епідермісу і місце найбільш активного росту, виробляє пігмент — меланін. По-глинаючи ультрафіолетові промені, меланін змінює колір шкіри на темніший. Меланін входить до складу білка кератину і забарвлює волосся.

Дерма міститься під епідермісом. Верхня її частина скла-дається з волокон протеїнів — колагену й еластину. Вони роблять шкіру пружною та еластичною. У дермі розміщуються кровоносні та лімфатичні судини, м'язи, що піднімають волосину, нервові закінчення та сальні залози. Пошкодження дерми викликає бо-льові відчуття з виділенням крові, при загоюванні утворюються рубці, шрами. У сосочковому шарі розташовані рецептори, які забезпечують тактильні відчуття, відчуття тепла, холоду і болю. Нижня частина дерми, сітчастий шар, — це нещільне сплетення клітин.

Підшкірна клітковина. Нижче дерми знаходиться під-шкірна клітковина, або гіподерма. Вона складається із широкої сітки волокон, між якими розташовані жирові клітини. Зразу над гіподермою або у ній розміщуються основи волосяних фолікулів.

Клітини підшкірної клітковини нагромаджують частинки жиру, які можуть повністю заповнити їх. Жир підшкірної клітковини — це своєрідний запас поживних речовин, які використовуються під час голодування; він захищає організм від охолодження, пом'якшує струси й удари.

Шкірне сало. Сальні залози локалізуються у шкірі і відкрива-ються у верхню третину фолікула. Шкірне сало потрапляє у фолікул, на волосся і на поверхню шкіри. Сало оберігає шкіру й во-лосся від пересихання. Утримуючи вологу, воно сприяє тому, що шкіра і волосся залишаються еластичними. Сало характеризується деякою кислотністю — близько 5,5 рН — й утворює на поверхні шкіри кисле середовище, яке захищає від бактерій.

Піт. Поряд із кожним фолікулом розміщується потова залоза. Піт по вивідній протоці виходить назовні. Кінці цих проток мож-на побачити на поверхні шкіри — це пори. Піт складається голов-ним чином ы води і солей. Як відхилення від норми у поті може міститись велика кількість шлаків. Випаровуючись, піт охолод-жує шкіру. Потовиділення, а відповідно і потові залози виконують захисну функцію, сприяють підтриманню нормальної температу-ри тіла.

М'яз волосини одним кінцем кріпиться до волосяного фоліку-ла, іншим — до тканини, що міститься нижче. При скороченні він змушує фолікул і волосини випрямлятися. Волосся, що піднялося, утримує шар теплого повітря на поверхні шкіри.

2. ВОЛОССЯ

Волосся складається на 80-95% з молекул білка — твердого ке-ратину. До складу волосся входять вода, ліпоїди, пігмент, мікроеле-менти. Волосся покриває майже все тіло людини і виконує такі функції:

- захисну — захищає організм від шкідливої дії зовнішнього се-редовища, механічного впливу;—

тепло-регулювальну - підтримує температурний баланс орга-нізму;—

чутливу — завдяки оточенню надтонкими нервовими закін-ченнями.

Волосся розвивається й росте нерівномірно. Спочатку прохо-дить стадію активного росту, потім спокою і випадіння. Кожна стадія, або фаза розвитку, має свою назву:

I фаза — етап формування і дозрівання кореня і стержня воло-сини. Саме в цей період спостерігається ріст волосини. У середньому ця фаза триває від 2 до 7 років;

II фаза — період спокою вже сформованої волосини; триває 2-4 тижні;

III фаза — етап зів'ялення цибулини і кореня з наступним випа-данням волосини; триває 3-4 місяці.

Види та властивості волосся. Тіло людини покриває волосся трьох видів:—

пушкове росте на всьому тілі, його немає тільки на долонях, підошвах і губах. Це тонке м'яке волосся, яке не має пігменту;—

щетинисте —- короткі волоски завдовжки 1-2 см, до них


Сторінки: 1 2 3