У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Класифікація барвників для волосся.

Залежно від принципу взаємодії з волоссям, складу та кінцевого результату фарбування барвники поділяють на групи.

1. Барвники першої групи

До цих барвників належать препарати для блондування, освітлювання та знебарвлювання волосся.

Освітлювальний засіб діє на роговий шар волосся. Його лужний компонент відкриває луски; засіб проникає всередину, вступає в реакцію з натуральним пігментом волосся, окиснює його. Пігмент утрачає свій колір, повністю або частково руйнується, набуває здат-ності розчинятися у воді, вимивається з волосся, залишаючи в ньо-му порожнини. Окисник руйнує також кератинові зв'язки волосся, тому освітлене волосся стає легшим і ламкішим. Процес блондування має поетапний перебіг, колір пігменту міняється так: черво-ний, червоно-оранжевий, оранжевий, жовто-оранжевий, жовтий, світло-жовтий.

За допомогою барвників першої групи виконують такі перу-карські операції:—

освітлення — зміну природного кольору волосся на півтону, декілька тонів (як самостійну або підготовчу операції з фарбування волосся);—

знебарвлення — повне освітлення до надання кольору «блон-дин» (як самостійну або підготовчу операції з фарбування);—

протравлювання — видалення з волосся штучних пігментів попереднього барвника перед наступним фарбуванням; підготовка сивого та темного волосся до фарбування світлими барвниками;—

мелірування — освітлення окремих пасом волосся;—

балаяж — освітлення кінчиків волосся (як самостійну або підготовчу операцію).

Барвники першої групи випускаються у вигляді порошкових відбілювальних засобів (препаратів типу «Блондоран») з окисниками.

Порошки можуть утворити пил під час змішування з окисником або бути безпиловими.

Виробники випускають готові до використання окисники у вигляді:—

прозорої рідини з концентрацією перекису водню 6, 9 і 12% (препарати типу «А — ксид»);—

кремоподібних емульсій з концентрацією 4, 6, 9 і 12%, що міс-тять лікувальні й ароматичні добавки (препарати типу «А — ксон»).

Барвник та окисник змішують до отримання суміші однорідної консистенції.

Якщо освітлення волосся виконують за допомогою пер-гідролю, то потрібний розчин готують із 30% пергідролю. На-приклад, для отримання 100 мл 9-нроцентного перекису водню потрібно взяти 30 мл 30-процентного пергідролю, 70 мл води (100мл-30мл = 70мл).

 

2. Барвники другої групи

За допомогою барвників другої групи, або хімічних барвників, досягають повної (кардинальної) зміни кольору волосся на трива-лий час.

На відміну від барвників першої групи, хімічні барвники можуть освітлювати волосся на 3-4 тони, освітлювати волосся й одночасно фарбувати його у бажаний колір, робити колір волосся світлішим або темнішим від натурального.

Хімічні барвники складаються з двох компонентів: фарбуючого препарату й окисника.

Під час операції фарбування здійснюється окиснення пігменту волосся, його перетворення у безбарвну речовину з одночасною активізацією штучного пігменту фарбуючого засобу й отриманням нового кольору. Взаємодія барвника волосся відбувається у такій послідовності: під дією лужних компонентів фарбуючого засобу розкриваються луски волосся, барвник проникає всередину, окис-ник освітлює натуральний пігмент і проявляє штучні пігменти барвника, молекули якого в процесі реакції значно збільшуються і заповнюють порожнини волосся.

Хімічні барвники застосовують для надання таких перукарсь-ких послуг:—

фарбування в новий колір;—

фарбування «тон у тон»;—

тонування освітленого волосся;—

відновлення відтінку;—

фарбування відрослих коренів;—

фарбування сивого волосся;—

кольорового мелірування — фарбування окремих пасом. Безумовними перевагами хімічних барвників є їх висока

стійкість проти дії зовнішніх чинників, впливу води, сонця, повітря, можливість отримання нових насичених кольорів та нюансів, зафарбовування й тонування сивого волосся.

Препарати для фарбування виготовляють кремоподібними або у вигляді густої рідини; вони комплектуються готовими до застосування окисниками. Останнє покоління хімічних барвників високотехнологічне, забезпечує стійкий результат і водночас мак-симально зберігає структуру волосся.

До складу кремоподібної фарби вводять речовини, які забез-печують оптимальне зчеплення елементів фарби зі структурою во-лосся, оптичні речовини для надання волоссю блиску. Окисники пропонуються у вигляді стабілізуючих препаратів, які регулюють рівномірне виділення кисню протягом усього часу взаємодії барв-ника з волоссям, забезпечують насиченість кольору та рівномірність покриття барвником. Останнім часом щодо барвників волосся застосовуються терміни «перманентні» та «напівперманентні».

Перманентні барвники можуть надавати волоссю необмеженої кількості відтінків і повністю зафарбовувати сивину. Для цих барвни-ків характерне застосування окисників 3, 6, 9 та 12% концентрації залежно від стану волосся та бажаного результату процесу фарбування.

Напівперманентні барвники надають волоссю природного відтінку, але мають нетривалу дію, швидко вимиваються. Напівпер-манентні барвники:—

затоновують сивину;—

сприяють посиленню кольору волосся;—

надають волоссю блиску та сяяння.

Барвники змішують з окисником 1- та 3% концентрації.

3. Барвники третьої групи

Барвники третьої групи — фізичні барвники без окисника, по-верхнево діють на волосся або проникають крізь кутикулу й огорта-ють зовнішній шар кортексу, не взаємодіючи з пігментом волосся. Ці засоби дають змогу тимчасово змінити колір, досягти фарбуван-ням ефекту «тон у тон» або темнішого тону, а також посилити відтінок світлого волосся. Барвником третьої групи освітлити во-лосся не можна. Стійкість цих фарб залежить від структури волосся. У здорове волосся фізичні фарби не проникають глибоко і змива-ються на 6-8 миття. Пористе й ушкоджене волосся тримає колір довше. Волосся, фарбоване відтінковим барвником, втрачає яскра-вість повільно, тому не виникає різкого контрасту з відрослими коренями. Фізичні барвники доцільно застосовувати:—

коли потрібно додати насиченості кольору волосся, але неба-жане використання фарби з окисником;—

щоб затонувати початкову сивину, небажану жовтизну;—

щоб надати волоссю відтінку після освітлення та мелірування. До барвників цієї групи належать тонуючі шампуні, бальзами,

пінки, ополіскувачі для волосся.

Відтінкові шампуні мають подвійну дію: ними миють волосся та неглибоко фарбують його. Такий шампунь наносять, як прави-ло, на вологе волосся. Застосування тонуючих шампунів на темно-му волоссі не дає помітного ефекту. Сивому волоссю надається тільки відтінок, насиченість якого залежить від часу витримки препарату.

Відтінковими бувають пінки для укладання волосся, їх нано-сять на чисте вологе волосся за допомогою гребінця або щітки, рівномірно розподіляють уздовж пасом і вкладають. Дія барвника


Сторінки: 1 2