У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Основні прийоми стрижки

1. ВИДИ ТА СПОСОБИ СТРИЖКИ

Професійно виконана стрижка — основа будь-якої зачіски. Від того, наскільки якісно виконана стрижка, залежить зовнішній ви-гляд і довговічність майбутньої зачіски. Тому стрижка вважається одним із найскладніших видів робіт. Щоб виконати її кваліфіковано, перукарю необхідні уява художника, передбачення руху волосся, професійні знання та практичні навички техніки стрижки, поєднан-ня точності та постійного контролю за своїми діями.

Існує значна кількість різних за фасонами стрижок. Щороку на конкурсах професійної майстерності, фестивалях перукарського мистецтва, майстер-класах відбуваються презентації нових імен ви-датних фахівців і, звичайно, все нових і нових стрижок. Фантазія, творчість, пошук не мають обмежень. Як розібратися в цьому різно-манітті? З чого починати?

У перукарській практиці визначились базові стрижки. Технології їх виконання покладені в основу багатьох інших стрижок, які слугують створенню різноманітних модифікацій. Це насамперед стрижки «російська», «французька», «сессун», «каскад», «бокс» та ін.

Базові стрижки допомагають оволодіти основними видами зрізів, прийомами стрижки, різним перукарським інструментом. Навички базової технології дозволяють імпровізацію у виконанні однієї стрижки. При комбінуванні різних технік і підходів створю-ються модельні стрижки, що є показником майстерності перукаря.

Переважно вирізняють два види стрижок: контрастні (силуетні) та неконтрастні (рівномірні). Для контрастної стрижки характерні різкі переходи у довжині волосся на різних ділянках голови, тобто нерівномірне його зістригання. У неконтрастних стрижках немає великої різниці у довжині волосся.

До основних технічних способів стрижки належать:—

зведення волосся нанівець;—

тушування;—

філірування;—

окантування;—

стрижка способом «на пальцях»;—

стрижка способом «пасмо на пасмо».

Зони волосяного покриву. Важ-ливою характеристикою волосяного покриву голови є крайова лінія росту волосся. Вона проходить через точки, показані на рис. 5.1.

Рис. 5.1. Точки, через які проходить крайова лінія росту волосся:

7 — лобний виступ; 2 — лобна виїмка; 3 — скро-невий виступ; 4 — скронева виїмка; 5 — скроня; 6 — за вушною раковиною; 7 — потиличний кут; 8 — шийна виїмка

Лінія росту волосся у кожної людини індивідуальна. Виділяють:—

високий ріст волосся — з відкритим, високим лобом, практич-но відсутнім волоссям на скронях, високою лінією на шиї;—

середній ріст — нормальний щодо пропорцій обличчя;—

низький ріст — з невисоким лобом, низькою лінією на скро-нях і на шиї (рис. 5.2).

Рис. 5.2. Типи росту волосся: а — високий; б — середній; и — низький

Частини голови позначають буква-ми: Ф — тім'я, С — скроня, Р — потили-ця, М — маківка (рис. 5.3).

Рис. 5.3. Частини голови

Стандартне положення маківки визна-чають на рівній відстані між серединами крайової лінії росту волосся на лобі та шиї.

Відповідно до частин голови для зручності стрижки волосяний покрив го-лови розподіляють на зони. Для кожної стрижки цей розподіл індивідуальний.

На зони волосся розподіляють проділами (рис. 5.4). Проділи бувають вертикальними, горизонтальними, діагональ-ними, радіальними (такими, що виходять з однієї точки).

Рис. 5.4. Проділи:

а — горизонтальний; б — вертикальний; в — діагональний; г — радіальний

Положення основ-них зон.

Центральний вертикальний проділ поділяє на праву і ліву частини волосяний по-крив від центру лоба до крайової лінії росту во-лосся на шиї (рис. 5.5).

Горизонтальний про-діл проходить від вуха до вуха через потиличні виступи і відділяє тім'я-ну зону від потиличної (рис. 5.6).

Рис. 5.6. Горизонтальний проділ

Рис. 5.7. Фронтальна зона

б а

Рис. 5.5. Центральний вертикальний проділ:

а — вид спереду; б — вид ззаду

Фронтальна зона двома вертикаль-ними проділами від лобних виїмок відповідно розподіляється на тім'яну та дві скроневі зони (рис. 5.7).

Потилична зона ділиться тими ж проділами від лобних виїмок до поти-личних кутів натроє: на середньопотиличну й дві бокові потиличні зони — ліву та праву (рис. 5.8).

Ще двома горизонтальними про-ділами потилиця розподіляється на верхньопотиличну, середньо- та нижньопотиличну зони (рис. 5.9).

Рис. 5.9. Потилична зона з двома горизонтальними проділами

Рис 5.8. Потилична зона з вертикальними проділами

Окремі стрижки потребують нестандартного розподілу волосся на вертикальні або діагональні зони паралельними рядами навкруг голови, виконання зигзагоподібних, трикутних, «Т»-, «X» - подібних проділів (рис. 5.10).

Рис. 5.10. Нестандартні проділи

2. ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС СТРИЖКИ

Інструменти, пристосування, білизна. Для виконання стрижки потрібні:—

прямі та філірувальні ножиці;—

безпечні та небезпечні бритви;—

електричні машинки;—

різноманітні гребінці;—

затискачі для волосся;—

пульверизатор;—

захисні комірці (серветки);—

накидка (пеньюар).

Дбайливо ставтеся до свого інструменту, дотримуйтесь правил його зберігання та експлуатації.

Сучасний підхід до стрижки передбачає роботу з чистим сухим і вологим волоссям. На вологому волоссі визначаються лінії стриж-ки, на сухому — ці лінії допрацьовуються.

При стрижці вологого волосся необхідно підтримувати рівномірність його зволоження.

Потрібно пам'ятати, що вологе волосся здається довгим, якщо притискати його до голови під час стрижки. Особливо уважним не-обхідно бути з кучерявим волоссям, яке скорочується при виси-ханні значно більше, ніж пряме.

При митті довгого кучерявого волосся, яке важко розчісується, а також тонкого і ламкого, бажано застосовувати бальзам або кон-диціонер.

Способи обробки пасма. Зрізати волосся ножицями можна під різним кутом.

Прямий, або тупий, зріз отримують, якщо ножиці розміщують під кутом 90° до волосини. Тоді її переріз матиме форму кола (рис. 5.11 а).

Косий зріз утворюється від зрізання волосини під нахилом 35-40°. Переріз буде овальної форми (рис. 5.11 6}. Зрізи можуть бути внутрішніми і зовнішніми.

Рис 5.11. Форми зрізів волосся. а — прямий, б— косий

Внутрішній зріз застосовується у випадках, коли потрібно, щоб внутрішня частина пасма була коротшою за зовнішню. Кінці пасма за-тискають вказівним і середнім пальцями, руку розвертають долонею до себе; зріз виконують усередині руки перед пальцями (рис. 5.12 а).

Зовнішній зріз забезпечує більшу довжину нижньої частини пасма. Руку, що утримує пасмо, розвертають долонею від себе, ви-конують зріз над пальцями (рис. 5.12 б).

Рис.512 Способи зрізання волосся:

а —


Сторінки: 1 2