У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Підготовка та проведення конкурсів професійної майстерності перукарів

Конкурсний рух, атмосфера змагання у будь-якій галузі від-криває прекрасну можливість визнання унікальності творчої осо-бистості, майстерності та професіоналізму учасників. Конкурси необхідні для самоствердження, вдосконалення, визначення фахо-вого рівня і напрямів професійного зростання.

Повною мірою це стосується і сфери перукарського мистецтва. Зусиллями фахівців-ентузіастів, громадських організацій, насам-перед Спілки перукарів України, за підтримки державних органів, керівників підприємств у всіх регіонах України відроджено конкурси та чемпіонати професійної майстерності.

Конкурси різних рівнів передбачають участь у них перукарів-початківців, учнів навчальних закладів, досвідчених майстрів і професіоналів міжнародного класу. Рівень проведення конкурсів визначається організаційними заходами, чіткістю роботи всіх підрозділів, задіяних у їх виконанні, змістом основних етапів зма-гання.

Положення про умови проведення конкурсів містять вимоги до учасників, склад журі та показники оцінювання конкурсних робіт. Встановлюються девізи та номінації, в яких змагаються конкурсан-ти: повсякденна, ділова, вечірня, фантазійна зачіски та ін. Можуть обумовлюватись довжина волосся, відсоток застосування постижерних елементів, кольорова гама тощо.

Зачіска, представлена на конкурсі, має бути не тільки неорди-нарною, відрізнятись від усіх інших і тих, що колись створювались, а й відображати авторський стиль перукаря, його бачення розвитку моди (рис. 14.1).

Успішність виступу на конкурсах залежить від професійності і психологічної підготовки учасників, насамперед від:—

рівня індивідуальної підготовки конкурсанта;—

взаємодії майстра-перукаря і демонстратора зачіски;—

стосунків на рівні «учасник — команда»;—

підтримки учасника оточуючими.

Головною вимогою до конкурсанта є високий рівень профе-сійної підготовки. Кожний учасник конкурсу має усвідомлювати,

Рис 14.1 Конкурсні зачіски

Рис 14.2

що підготовчий період вимагає цілеспрямованості, працьовитості, терпіння Це час вивчення досвіду колег, напрямів розвитку моди, матеріалів, майстер-класи провідних фірм — виробників косметич-ної продукції і, звичайно, наполегливих тренувань

Готуючись до конкурсу, потрібно відпрацювати ідею, продумати композиційне сполучення зачіски з одягом, аксесуарами (рис 14.2)

Рис 14.2 Композиційне рішення образів.

Враховуючи те, що конкурс — це змагання і робота майстра оцінюється високопрофесійним журі, необхідно продемонструвати майстерне виконання технологічних прийомів і володіння інстру-ментом, чітку організацію робочого місця, акуратність, етичну по-ведінку.

Важливим фактором є зміцнення впевненості в своїх силах як у професійному, так і в загальнолюдському розумінні.

Кожна людина, а особливо новачок конкурсного руху, відчу-ває природне почуття тривоги перед невідомим. Непокоїть страх поразки, помилок, невдачі. Подолати хвилювання перед змаган-нями, звести до мінімуму небажані емоції його учасникам допо-магає свідоме формування внутрішнього ставлення до ситуації як до позитивної події. Ця робота проводиться винятково з урахуванням особистісних якостей, типу темпераменту, персональ-ної філософії конкретного учасника конкурсу. Навчитися пра-цювати скоординовано, зібрано, чітко незалежно від того, що ді-ється навколо, дозволяють техніки управління своїм емоційним станом, прийоми контролю дихання, розслаблення певних груп м'язів тощо.

Іноді конкурсанти можуть зіткнутися з проблемою індивідуаль-ної енергетичної кризи, відчути енергетичний спад. Для виходу з такого стану, поновлення енергоресурсу психологи рекомендують спеціальні методики.

Як відомо, на подіум змагань з перукарського мистецтва ви-ходять двоє — майстер і модель. Особистість демонстратора зачіски, витримка, впевненість, артистизм, а також зовнішній ви-гляд багато в чому визначають успіх участі в конкурсі. Надзви-чайно важливо досягти органічної єдності думок і почуттів, спрямованості дуету «майстер — модель» на спільну тему, сенс роботи.

Значний вплив на хід конкурсу має стиль взаємодії в системі «учасник — команда». Якщо взаємини в команді будуються за принципом суперництва, неважко спрогнозувати виникнення взаємних претензій, конфліктів, неприязні й образ. В атмосфері підозр, суперечок і неприязні неможливо досягти легкості, невиму-шеності, витонченості конкурсних робіт, а тим більше наблизитись до ідеалу краси. Якщо ж для команди характерні співробітництво, дружня підтримка та взаємодопомога, поєднаність спільним за-вданням, бажання втілити концепцію культури і краси, можна стверджувати, що кожний учасник реалізує свій задум і матиме значний шанс на успіх.

Своєрідним захистом, емоційною підтримкою стають для кож-ного конкурсанта друзі, близькі люди, його сім'я. Доброзичливе ставлення з їх боку до прийняття рішення про участь у конкурсі, вболівання і допомога надають упевненості під час підготовки та виступу.

Участь у конкурсі дає унікальний досвід і є тим рубежем, про-йшовши через котрий людина самостверджується, визнає власну внутрішню силу і могутність майстерності. Випробування конкур-сом вносить зміни у сприйняття особистістю навколишнього світу і свого місця в ньому, надає впевненості, спокою, мудрості.

Спілкування з колегами в дні конкурсу теж залишає глибокий відбиток, слугує матеріалом для підвищення кваліфікації, розши-рення контактів, кар'єрного зростання.

Свідоцтва про участь у змаганні - диплом учасника, призера конкурсу працюють на формування іміджу фахівця, викликають повагу клієнтів, надають перевагу при прийомі на роботу і взагалі позитивно впливають на роботодавця. Тому фахівцям наполегливо радять не бути осторонь конкурсного руху

Наводимо, як приклад, умови конкурсів, які проводились Спілкою перукарів України в рамках фестивалю «Світ краси».

Основні вимоги і зауваження до всіх учасників конкурсу. Зма-гання на фестивалі проходять у двох категоріях. У категорії юніорів мають право брати участь особи, не старші 22-х років. У другій віковій категорії — особи, старші 22-х років.

Учасники, які зайняли призові місця, нагороджуються кубками і призами. Для оцінки журі застосовує 30-бальну оцінку з усіх видів робіт: max 30 балів, min 16 балів.

Рада старійшин контролює відповідність робіт правилам участі у чемпіонаті.

1. Учасники виконують зачіски, які відповідають передбаченим видам робіт і передовим тенденціям моди.

2. Учасники повинні показати професіоналізм, художній смак, творчу фантазію і бачення перспективи у моді нового тисячоліття.

3. У роботах, які виконуються, важливо підкреслити єдність стилю й цілісності образу, який створюється (індивідуальність + зачіска + макіяж + костюм + аксесуари).

4. У роботі важливо враховувати доцільність операцій, які


Сторінки: 1 2