У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Стиль і мода, завдання моделювання

Розвиток і вдосконалення перукарського мистецтва тісно пов'язані з еволюцією суспільства, підвищенням загального рівня культури. У всі часи робота перукарів була спрямована на те, щоб прикрасити зовнішність людини, зробити її привабливішою.

Що ж таке зачіска? На це питання можна відповісти так: це волосся, укладене в певну форму із застосуванням різних видів укладання, завивки, різноманітних стрижок.

У зачісці найяскравіше проявляється подих епохи, вона відтво-рює національні та расові риси, класову приналежність, соціальний стан у суспільстві, а також ознаки статі та віку. Завдяки зачісці можна підкреслити привабливість обличчя і завуалювати деякі не-доліки. Певний відбиток накладають на зачіску особисті смаки та індивідуальні погляди її власника. Сукупність цих понять визначає стиль людини.

Стиль — це конкурентна, стінка, складна мода епохи, в якій мода виражає економічний стан, політичні погляди, розвиток куль-тури, ставлення до зовнішнього світу. На формування індивідуаль-ного стилю людини можуть впливати літературні образи, твори живопису, образи кіногероїв, поняття зі світу музики, особливо тан-цювальної, що в наш час часто породжують цілі стильові напрями. Характерні особливості цих напрямів виявляються в індивідуальних стилях різних людей. У своїй роботі майстер це враховує, причому в більшості випадків при індивідуальному моделюванні бере ці стилі за основу.

Нині розрізняють декілька стилів.

1. Класичний. Характерний стриманістю, відсутністю екст-равагантних, гостро модних кольорів і ліній як у макіяжі, так і в одязі та зачісках. Прикраси повинні бути стриманими й ви-шуканими. Стиль створює враження елегантності, рівноваги, впевненості в собі. Клієнти, які обрали класичний стиль, зазви-чай не схильні до сміливих експериментів, знають собі ціну, не поступаються своїми власними переконаннями. Цей стиль до-речний у багатьох ситуаціях — від неформальної до офіційної (рис. 10.1).

 

Рис 10.1 Класичний стиль

2 Романтичному стилю притаманні легкість, свобода, пристрасність У романтичному стилі завжди є щось чисте, непідкупне й з елементами театральності. Жінки, які обрали цей стиль, схильні до сильних переживань, бурхливих почуттів, сентиментальності. Головною ознакою цього стилю є гаптування, ви-шивки, вуалі й хустинки, рюші та оборки, копиці кучерів, водоспади хвиль, що природно спадають на плечі (рис 10.2)

Рис 10.2 Романтичний стиль

3. Спортивний стиль поєднує в собі динамічні кольори, прості форми. Відсутність зайвих деталей, надмірного декору забезпечує легкість і зручність руху Силуети вільні, одяг оздоблений наклад-ними кишенями, «блискавками», макіяж мінімальний; враження підтягнутості, свіжості, чистоти та здоров'я підкреслюють упев-неність жінки в тому, що вона приваблива без будь-яких хитрощів. Спортивний стиль дуже функціональний, не потребує великої кількості аксесуарів, але на відміну від класичного його не можна вва-жати універсальним (рис. 10.3)

Рис 10.3 Спортивний стиль

4 Діловий стиль створюється за допомогою простих обрисів, обмеженої кількості деталей, передбачає відсутність надмірного декору Все, починаючи від костюма і взуття та закінчуючи макіяжем і зачіскою, повинно створювати відчуття зібраності, цілеспрямованості, ділового настрою У цьому стилі розкіш недо-речна. Усе має створювати враження ділового настрою, відданості роботі, стриманості, коректності, елегантності та пунктуальності (рис 10.4)

У деяких моментах цей стиль перегукується з класичним.

Рис 10.4 Діловий стиль

5. Фольклорний стиль зумовлюється географічним розташуван-ням того чи іншого народу, історичними традиціями та економічним станом країни. Він характеризується народним колоритом (рис 10.5)

Рис 10.5 Фольклорний стиль

6 Екзотичний стиль — це стиль свята й карнавалу. Його основні риси складність форм, яскравість еротичність Дуже тісно пов'язаний з фольклорним і романтичним стилями (рис 10.6)

Рис 10.6 Екзотичний стиль.

7. Авангардний стиль — стиль майбутнього, стиль пошуку. Він ніколи не зупиняється, завжди прямує попереду всіх стилів і може поєднувати основні риси кожного з них (рис 10.7)

Рис 10.7 Авангардний стиль.

Дуже часто багатьом людям починає подобатись одне і те ж. Це може бути довжина волосся, модель спідниці, кіноактор або герої роману тощо. Тут ми вже маємо справу з важливим соціальним явищем, яке називається модою.

Слово «мода» походить від французького «mode», яке, у свою чергу, утворилося від латинського «modus», що означає міра, образ, спосіб. Мода — це те, що в певний час найпоширеніше, тобто кори-стується найбільшою популярністю й визнанням більшості.

Враховуючи різноманітні смаки населення, особливості людей, зачіски мають класифікацію за модністю.

Модні зачіски — це зачіски, які у певний час найпоширеніші, користуються великим попитом. Вони — це стандарт, установлений законодавцями моди.

Консервативні зачіски — немодні зачіски; вони відповідають попередній моді, тобто вчорашній.

Авангардні зачіски — ексцентричні. Це зачіски майбутнього, вони відтворюють перспективу моди.

За призначенням зачіски поділяють на побутові та видовищні.

Побутові зачіски призначені для щоденного носіння. У свою чергу, вони діляться на повсякденні та святкові.

Повсякденні зачіски визначаються характером трудової діяль-ності людини, видом занять і формою дозвілля. Це зачіски для роботи, ділових зустрічей та прийомів, відпочинку, занять спортом.

Святкові зачіски пов'язані з урочистостями в житті людини-випускними вечорами, ювілеями, весіллями. Це нарядні, вечірні зачіски (рис. 10.8).

Рис 10.8 Святкові зачіски

Призначення видовищних зачісок — виступи в театрі, на ест-раді, в цирку. Це авангардні фантазійні зачіски Видовищними с конкурсні зачіски, що визначають напрями розвитку моди, дають новий Імпульс розробці побутових зачісок.

Завдання моделювання. Термін «моделювання» походить від слова «модель» (тобто «зразок») і означає процес створення моделей. Сьогодні поняття «моделювання» трактується ширше й означає не лише процес створення моделей, а й розробку на основі моделі різних її варіантів з використанням будь-яких характерних деталей, а також процес відтворення (реконструкції) моделі за фотографією та малюнком.

Моделювання вирішує цілий ряд завдань:

1. Забезпечення потреб населення у різноманітних красивих зачісках,


Сторінки: 1 2