У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1. Служба бронювання і розміщення у готелі

Функції служби прийому і розміщення

Основними функціями служби прийому вважаються:*

бронювання місць у готелі;*

реєстрація і розміщення туристів;*

оформлення розрахунків при виїзді гостя, надання різної інформації.

Посадові обов'язки працівників служби прийому, а також навички і знання, необхідні для їх виконання, визначаються професійними стандартами.

Служба прийому і розміщення повинна забезпечувати максимальне завантаження готелю, запобігаючи простоям. При реєстрації й оформленні виїзду працівники служби здійснюють розрахунок за проживання і інші додаткові послуги.

Технологія бронювання місць і номерів у готелі

Бронювання - це попереднє замовлення місць і номерів у готелі. З цього процесу починається обслуговуваня гостей в готелі. Бронюванням номерів займаються менеджери відділу бронювання або служби прийому і розміщення. Саме до цих підрозділів надходять заявки на бронювання від клієнтів.

Є кілька способів забронювати номер або місце в готелі: письмовий, усний і через Інтернет.

Поштою або за допомогою факсу клієнт надсилає до готелю лист-заявку. Таку саму заявку можна оформити й у готелі у відділі бронювання. Робота із заявками вимагає великої уваги.

Кожна заявка на бронювання й ануляція замовлення по-винні бути зареєстровані.

Якщо менеджери з бронювання не скасували вчасно замовлення, то номер може залишитися непроданим доти, поки не виявиться помилка. Спосіб бронювання через мережу Інтернет відкриває широкі можливості для готелів і клієнтів. При бронюванні через мережу Інтернет замовлення місць може бути здійснене у готелі, розташованому в іншому місті або навіть у іншій країні. Перевагою автоматизованої мережі є те, що бронювання може бути переадресоване в будь-який інший готель певного ланцюга, що знаходиться в цьому місті.

Якщо готель має свою власну сторінку, реакція на заявки, що надходять, є функцією служби резервування самого готелю.

Інтернет дає можливість, не виходячи з дому, без посеред-ників отримати необхідну інформацію про готель, побачити, як оформлені номери.

При телефонному або комп'ютерному бронюванні існує небезпека раптового припинення резервування, і тоді клієнт, що не одержав підтвердження, може прибути для реєстрації і не одержати номер, оскільки може не виявитися вільних місць.

Гарантоване бронювання - це бронювання зі спеціальним підтвердженням готелю про те, що він гарантує клієнтові одер-жання їм замовленого номера. Таке підтвердження необхідне, якщо є ймовірність, що гість може прибути в готель із запізнен-ням.

Інженерно-технічна служба готелю

Сучасні готелі мають в своєму складі велике і складне інженерно- технічне обладнання. Це центральне опалення, ка-налізація, гаряча і холодна вода, протипожежна система, вен-тиляція і сміттєпроводи. Будівлі готелів обладнані електроме-режею, телефонами, радіо- і телевізійними установками, сиг-налізацією. Встановлено швидкісні сучасні ліфти.

Інженерно-технічне обладнання розглядається як комп-лекс готових, постійно діючих умов, спрямованих на задово-лення культурно-побутових потреб проживаючих у готелі.

Для правильної експлуатації інженерного обладнання в кожному готелі необхідно мати технічну документацію: паспорт будівлі, план кожного поверху, схеми систем опалення, кана-лізації, водопроводу, вентиляції, електроосвітлення, паспорт на ліфти.

Для постійного нагляду за станом інженерно-технічного обладнання в штат готелів вводяться спеціальні посади: інже-нери технічних пристроїв, електрики, слюсарі-механіки, сан-техніки та ін.

У великих готелях постійно працює інженерно-технічна бри-гада, що очолюється головним інженером готелю. У невеликих готелях, де немає штатних посад, інженерно-технічними питан-нями займається директор або старший адміністратор.

Водопостачання і теплопостачання

Однією з основних проблем є постачання готелю водою для питних і господарських потреб. Для цього готельний будинок повинний бути оснащений відповідним водопровідно-каналізаційним обладнанням.

Водопровідна вода в готельних об'єктах повинна бути при-датна для пиття, незалежно від того, для яких цілей вона вико-ристовується.

Каналізація

Каналізаційне обладнання готельних об’єктів тісно пов’язане з водопровідним обладнанням. Каналізаційними трубами відводять забруднену воду з кухні, пральні, санвузлів.

Каналізаційні пристрої пральні мають бути пристосовані для прийому великої кількості води, що містить хімічні і механічні забруднення.

Опалення

Система опалення служить для обігріву приміщень у холодний період року і підтримки нормальної температури повітря в приміщенні незалежно від зовнішньої температури.

На сьогодні найчастіше в готелях застосовується водяне, парове та електричне опалення. Вибір опалення залежить від призначення та архітектурно-будівельного вирішення готелю.

Системи вентиляції та кондиціонування повітря

Під вентиляцією повітря (провітрюванням) мається на увазі повна або часткова заміна забрудненого повітря приміщення чистим зовнішнім повітрям.

Вентиляція буває природною, що відбувається за рахунок проникнення в приміщення повітря через відкриті вікна, кватирки, щілини в конструкціях будівлі і пори будівельних матеріалів. Витяжна, коли зіпсоване повітря організовано виводиться назовні, і приточно-витяжна з організованим відведенням забрудненого і розподілом свіжого повітря.

3. Транспортні системи в готелі

Ліфти широко застосовуються в готелях. Сучасні ліфти являють собою досить складну систему, що включає в себе ме-ханічні, електричні, автоматичні й електронні підсистеми У готелях використовуються пасажирські, вантажопасажирські ліфти і спеціальні підйомники. Вантажопідйомність, місткість швидкість ліфтів різна.

Функції та структура інженерно-технічної служби

Інженерно-технічна служба покликана забезпечити:*

надійне та ефективне функціонування номерного і підсоб-ного фонду готелю, об'єктів зовнішнього благоустрою, озе-ленення та інших приналежних готелю об'єктів;*

оперативний контроль технічного стану та експлуатації готелю, підготовки його до роботи.*

участь у розробці генерального плану розвитку готелю у своїй сфері діяльності, планів реконструкції і утримання готелю;*

забезпечення безперебійної роботи всіх технічних при-строїв та споруд готелю, що перераховані вище;*

визначення потреби в засобах на фінансування необхід-них робіт з інженерно-технічного забезпечення готелю;*

взаємодія з державними органами з питань, що належать

до компетенції інженерно-технічної служби.

Управління інженерно-технічною службою здійснюється на принципі єдиноначальності. Інженерно-технічну службу очолює головний інженер готелю, який призначається і звільняється з посади генеральним директором готелю.

Головний інженер готелю несе персональну відпові-дальність за виконання покладених на службу завдань і здійснення нею своїх функцій.

У функції інженерно-технічної служби входить регулярне, відповідно до затвердженого графіка, проведення обстеження елітарного і технічного стану готелю, території, що


Сторінки: 1 2 3