У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема: Харчування в туризмі

План

Організація обслуговування туристів, харчування відповідно до класу обслуговування.

Обслуговування туристів в підприємствах харчування.

Характеристика форм обслуговування відвідувача.

Харчування та обслуговування.

Технологічна схема забезпечення харчування туристів і організація харчування.

Класифікація туристичних підприємств харчування.

Принципи функціонування підприємств харчування.

Сертифікація послуг харчування.

Вступ.

Сьогодні туризм є найбільш розвинутою та однією з найдинамічніших галузей світової економіки, в якій зайнято близько 10 % світових трудових ресурсів і яка виробляє близько 10 % світового валового продукту. За прогнозами експертів на протязі наступних 5 років рівень щорічного зростання цієї галузі становитиме 5 %, що створюватиме 2 млн. нових робочих місць.

Річні надходження від світової туристичної галузі становлять 500 млрд. доларів США і очікується, що цей показник до 2010 року зросте до 1 трильйону доларів США.

Україна повинна використати ці можливості для зростання.

Туризм – це саме той сектор економіки, котрий в Україні заслуговує більшої уваги. Ця галузь може забезпечити значний внесок в економіку країни у вигляді нових робочих місць, збільшення надходжень від зовнішньоекономічної діяльності та поповнення державного бюджету через сплату податків.

Туризм – це індустрія експорту, яка, однак, відрізняється від інших експортних галузей одним важливим аспектом. У більшості експортних галузей товари вивозяться з країни до споживача. В туристичній галузі споживач прибуває в країну для того, щоб придбати та спожити вироблені продукти та послуги.

Туристична галузь – це продукція з високим рівнем конкуренції. Більше 100 країн конкурують на світовому туристичному ринку, який постійно змінюється. Сьогоднішній турист надає перевагу відпочинку у місцях з не забрудненим навколишнім середовищем, а також шукає можливості для активного відпочинку, культурного збагачення та самоосвіти.

Україна в цілому та Карпатський регіон зокрема можуть пропонувати саме такі види відпочинку. Карпатський регіон має незабруднене навколишнє середовище, прекрасне здорове повітря, чисті ріки, гори, сільські місцевості, де збережені національні традиції, музеї, церкви та інші прекрасні архітектурні пам’ятки. Регіон може пишатись багатим фольклором та традиціями. Такі риси притаманні небагатьом іншим регіонам світу.

Туризм – це індустрія сервісу. Про нього говорять, як про „індустрію людського спілкування”. Це галузь, в якій новітні технології не можуть зменшити кількість робочих місць. це також індустрія, яка допомагає усунути бар’єри між людьми різних культур та національностей і створює атмосферу миру та розуміння між народами.

Організація обслуговування туристів харчування відповідно до класу обслуговування.

Класи обслуговування застосовуються для позначення якості наданих послуг. У зв’язку з тим, що туристичний продукт є комплексним, обто складеним з набору різноманітних послуг, що мають свої особливі внутрішні градації.

Нормативних стандартів щодо встановлення класів, турів і програм обслуговування не існує як у нашій країні, так і на міжнародному ринку. Тому тур оператори і тур агенти при продажу туристичного продукту умовно позначають рівень обслуговування наступними категоріями: люкс, перший клас, туристичний клас, економічний клас.

Клас „люкс”. при організації туру цієї категорії надають послуги найвищого класу.

Перший клас – також передбачає досить високий рівень обслуговування. Розміщення в готелі категорії „4-5 зірок”, переліт бізнес-класом, відмінну кухню і широкий вибір страв, можливий варіант шведського столу, індивідуальний трансфер, послуги гіда.

Туристичний клас – варіант обслуговування, що передбачає розміщення в готелях категорії „2-3 зірки” в залежності від країни, переліт економічним класом регулярних авіарейсів, харчування за типом шведського столу, груповий трансфер. Трансфер – це послуга, що передбачає, як правило, транспортні переміщення клієнта від аеропорту (залізничного вокзалу, порту і т. д.) до місця проживання і назад. В випадку, якщо трансфер не включений в тур пакет, клієнт замовляє і оплачує його додатково.

Можливе замовлення трансферу з екскурсійним обслуговуванням (оглядова екскурсія) з метою здешевлення вартості тур пакета.

Економічний клас – це найдешевший варіант обслуговування, що передбачає, як правило, економічним класом користуються студенти і малозабезпечені люди. Програму цього класу передбачають мінімум послуг і до того ж не дуже високого рівня. Розміщення в готелях „1-2 зірки” у коапелах, гуртожитках, у яких передбачається сервіс за принципом самообслуговування, харчування може не надаватися взагалі, але може бути запланований сніданок за типом шведського столу.

Однак варто мати на увазі, що всі вищенаведені градації дуже умовні і найчастіше мають національні варіанти і відмінності. У будь-якому випадку при купівлі туру завжди бажано уточнювати рівень кожної послуги і їх конкретний зміст.

Існують такі види ресторанного обслуговування:

подача готових порцій або „тарілочне обслуговування”. Порції формуються на ресторанній кухні і подаються в зал на підносі і розставляються на столику, такий тип ще називають „американським”;

посудне обслуговування, коли приготована їжа на ресторанній кухні подається в зал на великих блюдах, як правило срібних, а потім розкладається на тарілках. Такий тип обслуговування практикується на банкетах і святкових обідах;

найдорожчий спосіб обслуговування – „французький”, обслуговування на ресторанних візочках, коли основні замовлення і страви готуються безпосередньо в залі ресторану, а порції формуються з врахуванням побажань і смаків клієнтів.

Ефективна робота власників і менеджерів передбачає доскональне знання специфіки кожного типу обслуговування. його переваги і недоліки, структуру собівартості і ступінь відповідальності конкурентним ринкам і групам споживачів. Однією з специфічних особливостей тарілочного обслуговування є швидкість його виконання, приміняються в ресторанах і кафе швидкого приготування.

Даний вид обслуговування має певні недоліки:

уніфікований підхід до клієнтів не враховує специфіку відвідувачів;

проста уніфікація обслуговування перетворює роботу персоналу в нудну процедуру, яка не вимагає творчості.

Переваги:

одночасно обслужити офіціант може до 18 клієнтів;

подача готових порцій дає можливість навіть недосвідченим офіціантам-початківцям швидко справлятись із своїми обов’язками, підвищувати кваліфікацію;

додатковою перевагою „тарілочного обслуговування” , є менший


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9