У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організація торгівлі хлібобулочними товарами

Організація торгівлі хлібобулочними товарами.

Нормативно-правова документація продажу товарів.

Характеристика робочого місця:

а) меблі торгового залу;

б) види робочих місць;

в) організація робочого місця.

3. Приймання по кількості і якості, документальне оформлення.

4. Підготовка товару до подачі на робоче місце.

5. Розміщення і викладка товарів на робочому місці.

6. Характеристика асортименту.

7. Маркування. Умови зберігання. Вимоги до якості товарів.

8. Особливості продажу хлібобулочних товарів.

9. Характеристика виробників товарів.

10. Висновки і пропозиції.

11. Список використаної літератури.

Нормативно-правова документація

Право споживача на належну якість товарів.

Споживач має право вимагати від продавця, щоб якість придбаного ним товару відповідала вимогам нормативних документів, умовам договорів, а також інформації про товар, яку надає продавець.

Реалізація інтересів споживачів у встановленні вимог до якості товарів забезпечується правом участі об’єднань споживачів у розробці нормативних документів згідно з чинним законодавством.

Продавець зобов’язаний передати споживачеві товар, який за якістю відповідає вимогам нормативних документів, умовам договору, а також інформації про товар, що надається продавцем.

На товари, що завозяться на територію України, повинен бути передбачений чиним законодавством документ, який підтверджує їх належну якість.

Права споживача в разі придбання ним

товару неналежної якості.

Продавець, виготівник зобов’язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовіьнити його вимоги. У разі придбання споживачем продовольчих товарів неналежної якості продавець зобов’язаний замінити їх на якісні товари або повернути споживачеві сплачені ним гроші, якщо вказані недоліки виявлені у межах терміну придатності.

При прид’явленні споживачем вимог про безплатне усунення недоліків товару вони повинні бути усунуті протягом 14 днів або за згодою сторін в інший термін. За кожний день затримки виконання вимоги про надання аналогічного товару та за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений термін (14 днів) споживачеві виплачується неустойка в розмірі одного відсотка вартості товару.

Вимоги споживача розглядаються після пред’явлення споживачем квитанції, товарного чи кассового чека або іншого письмового документа.

Під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві квитанцію, товарний чи касовий чек або інший письмовий документ, що засвідчує факт купівлі.

Виготівник зобов’язаний відшкодувати всі збитки продавця, який розглядає претензію споживача до виробленого товару.

Продавець товару зобов’язаний у місячний термін відшкодувати підприємству, що виконує його функції, збитки, яких воно зазнало у зв’язку із задоволенням вимог споживача, передбачених цією статтею.

Право споживача у разі порушення виконавцем умов договору

про виконання робіт і надання послуг

Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт і надання послуг і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступає до виконання договору або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений термін стає неможливим.

Виконавець не несе відповідальності за недоліки у виконаних роботах або наданих послуг, якщо доведе, що воно виникло з вини самого споживача.

Вимоги замовника, передбачені цією статтею, підлягають задоволенню у разі виявлення недоліків протягом гарантійного чи інших термінів, установлених договором.

Виконавець зобов’язаний протягом місяця відшкодувати збитки, що виникли у зв’язку з втратою, псуванням, чи пошкодженням речі, прийнятої ним від споживача для виконання робіт або надання послуг. Виконавець на звільняється від відповідальності, якщо рівень його наукових і технічних знань не дав змоги виявити особливі властивості речі, прийнятої ним від споживача для виконання робіт або надання послуг.

Право споживача на безпеку товарів.

Споживач має право на те, щоб товари за звичайних умов їх використання, зберігання і транспортування були безпечними для його життя, здоров’я.

У разі відсутності нормативних документів, що містять обов’язкові вимоги до товару, використання якого може завдати шкоди життю, здоров’ю споживача, навколишньому природньому середовищу, а також майку споживача, відповідні органи державної виконавчої влади, що здійснюють державний захист прав споживачів, зобов’язані негайно заборонити випуск і реалізацію таких товарів.

Виготівник повинен попереджати споживача про наявність терміну служби (придатності) товару або його частини, обов’язкові умови його використання та можливі наслідки в разі їх невиконання, а також про необхідні дії після закінчення цього терміну.

Право споживача на інформацію про товар

Споживач має право на одержання необхідної, доступної та достовірної інформації про товари, що забезпечує можливість їх компетентного виробу.

Інформація про товари повинна містити:– 

назви нормативних документів, вимогами яких повинні відповідати товари;– 

перелік основних споживчих властивостей товарів, а щодо продуктів харчування – склад, калорійність, тощо;– 

ціну та умови придбання товарів;– 

дату виготовлення;– 

термін служби (придатності) товарів;– 

найменування та адресу виготівника і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача.

Стосовно товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації, споживачеві повинна надаватись інформація про їх сертифікацію.

Інформація, про товари, доводиться до відома споживачів виготівником у технічній документації, що додається до товарів, на етикетці, а також маркуванням чи іншим способом, прийнятим для окремих видів товарів або в окремих сферах обслуговування.

Збитки, завдані споживачеві товарами, придбаними в результаті недобросовісної реклами, підлягають відшкодуванню винною особою у повному обсязі.

Держава створює умови для набуття споживачами потрібних знань з питань реалізації їх прав.

Права в сфері торговельного та інших видів обслуговування

Споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час з урахуванням режиму роботи продавця.

Продавець зобов’язаний надати споживачеві достовірну і доступну інформацію про найменування, належність та режим роботи свого підприємства.

Споживач має право на перевірку якості, комплектності, міри, ваги та ціни товарів, що пред’являються, демонстрацію безпечного та правильного їх використання. На вимогу споживача продавець зобов’язаний у цих випадках надати йому контрольно-вимірювальні прилади, документи про ціну товарів. В тому разі, коли під час гарантійного терміну необхідно визначити причини втрат якості товару, продавець зобов’язаний у триденний з дня одерження письмової заяви від споживача


Сторінки: 1 2 3 4 5