У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Італія (Italy), Офіційна назва: Італійська Республіка (Repubblica Italiana)- держава на півдні Європи, в Середземномор'ї

„Характеристика Італійської кухні”

План

Географічно-історична довідка Італії

Характерні особливості Італійської кухні

Характеристика асортименту страв

Меню уявного ресторану «Dolce» («Дольче»)

ГЕОГРАФІЧНО-ІСТОРИЧНА ДОВІДКА ІТАЛІЇ

Італія (Italy), Офіційна назва: Італійська Республіка (Repubblica Italiana)

Площа – 301,23 тис. км2.

Населення – 56,59 млн чол. ().

Столиця — .

Офіційна мова — .

Грошова одиниця — .

Італія — член , , .

Географічне положення

Iталія — це країна, що розташована на півдні , оточена морями басейну і займає:

весь ;

великі острови , ;

7 населених островів Тосканського архіпелагу, найбільшим з яких є острів ;

Понціанські острови;

острови Iск'я, , Прочіда;

острови Еолійського (Ліпарського) архіпелагу;

острів Устіка;

Еґадські острови;

архіпелаг Маддалена, острови Таволара, Молара, л'Асінара, Сант-Антіоко і Сан-П'єтро поблизу ;

острів Пантеллерія й Пелаґійські острови в ;

острови Треміті в затоці Ґарґано

Сухопутні кордони проходять вздовж гірського ланцюга : на заході із  — 488 км, на півночі — зі  — 740 км й  — 430 км, на сході зі  — 232 км. Крім того Iталія має кордони з двома невеличкими державами — анклавами:  — 3,2 км, та  — 39 км

Водні кордони проходять по узбережжях морів: зі сходу — , з півдня — , з південного заходу — , а з північного заходу — . Південне узбережжя острова омивають води

Завдяки своєму оригінальному контуру Італію легко впізнати на географічній карті. Італія розташована на Апеннінському півострові, на південних схилах Альп, островах Сардинія, Сицилія та ряді невеликих островів. Це морська і гірська країна одночасно.
На північному заході Італія межує з Францією, на півночі – зі Швейцарією та Австрією, а на північному сході – зі Словенією. У межах Італії розташовані держави-карлики Сан-Марино і Ватикан.

Столиця Італії – Рим – найбільше місто з населенням в 2,5 мільйони чоловік. Усього в країні проживає 58 мільйонів чоловік. Загальна площа країни, включаючи острови Сардинію й Сицилію, займає 301 230 кв. км.

Загальна довжина сухопутних границь становить 1932 кілометри. Берегова лінія тягнеться на 8 тисяч кілометрів. Італія межує із Австрією (430 км), Францією (488 км), Словенією (232 км) і Швейцарією (740 км). Крім того, територією країни оточені держави Ватикан (границя 3,2 км) і Сан-Марино (границя 39 км). Границя територіальних вод проходить в 12 морських милях від берега. Континентальний шельф на глибині 200 метрів. Перебуваючи в центрі Середземного моря, Італія має морські границі з Балканськими країнами – Хорватією, Чорногорією, Албанією й Грецією. У берегів Італії розкидані десятки маленьких островів, але тільки два самих великих острови – Сицилія й Сардинія – густо заселені. 

Країні належать узбережжя чотирьох морів. Уздовж східного узбережжя лежить Адріатичне море, по іншу сторону якого перебуває Хорватія. Трохи південніше розташоване Іонічне море, що відокремлює Італію від Греції. Між західним берегом материкової Італії й островами - італійською Сардинією й французькою Корсикою - простирається Тірренське море. Води Лігурийского моря обмивають західне узбережжя північної Італії й частина французької границь. Ландшафт італійського берега неоднорідний: наприклад, узбережжя Амальфи в провінції Кампанья в основному скелясте, а берега острова Сардинія славляться своїми золотавими, піщаними пляжами.

В Італії пролягають два великі ланцюги гір: Альпи й Апенніни, що становлять ? материкової території країни. Хребет півострова, що простягнувся з півночі на південь на 1500 кілометрів, сформований ланцюжком Апеннін. Нижня крапка Італії перебуває на рівні Середземного моря. Найвища крапка – гора Монблан де Курмайор. Це другий пік Монблану, його висота 4748 метрів.

На границі із Францією перебувають Західні Альпи, Центральні Альпи граничать із Австрією, а Східні Альпи зі Швейцарією. Окремою частиною Альп є Доломітові гори, розташовані в областях Південний Тіроль, Трентино й Беллуно. Висота гірських піків в італійських Альпах досягає майже 5 тисяч метрів над рівнем моря. Сюди приїжджають безлічі туристів для заняття гірськолижним спортом. Італії належить частина знаменитої серед лижників гори Маттерхорн.

На околицях Неаполя перебуває вулкан Везувій - єдиний діючий вулкан на європейському материку. На острові Сицилія розташована один із самих більший у світі вулканів - Етна.

Апеннінський півострів перетинають три великих ріки. Ріка По починається в Західних Альпах і продовжує свій шлях по родючій зеленій долині, що веде до Адріатичного моря. Ріка Арно бере початок у Північних і Центральних Апеннінах і тече убік Флоренції, упадаючи в Тірренське море. Тибр тече з Апеннінських гір на південь через Рим і також упадає в Тірренське море.

Так, більшу частину території Італії займає Апеннінський півострів, який заходить далеко в Середземне море. Його довжина сягає 1100 км, а найбільша ширина - 240 км. Серед островів виділяється Тосканський архіпелаг, розташований між французьким островом Корсика та Апеннінським півостровом. Найбільший з островів цієї групи - Ельба (місце заслання Наполеона в 1814-1815рр.). Ліпарскі острови, що на північному сході від Сицилії, мають вулканічне походження. Тут знаходиться Стромболі, один із трьох діючих вулканів Італії, і є багато гарячих джерел. Неподалік Неаполя розташовані мальовничі острови Іскія і Капрі. Між Сицилією і Північною Африкою розташований невеликий острів Пантеллерія, що займає стратегічно важливе положення.

За винятком деяких районів Альп, в Італії немає місцевостей, віддалених більше ніж на 120 км від моря.

Зі сходу Апеннінський півострів омивається Адріатичним морем і Венеціанською затокою у його північній частині. Протока Отранто між Пулією та Албанією з'єднує Адріатичне море з Іонічним. Між Пулією і Калабрією глибоко врізається в сушу затока Таранто. Дуже вузька Месінська протока відділяє Калабрію від Сицилії, а Сицилійска (або Туніська) протока (завширшки 135 км)


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9