У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Литовська кухня
4



Міністерство освіти і науки України

РЕФЕРАТ

На тему:

«Литовська кухня»

В Литовській кухні широко використовуються різні продукти: зернові, картоплю, овочі, головний овоч – буряк, капуста з яких готуютьт перші страви – бощі, щі. Великою популярністю користується картопля. Її готують відварною, подають разом з сметаною, творогом, молоком. Із картоплі готують кльоцки, оладя, картоплю фарширують, і начиняють вареники і т.п.

В багатьох місцях готують велерей - - товсті свинні кишки з начинкою з твердого сиру, картоплі (або крупи з жиром). Дуже смачні вареники з тертої сирої картоплі, начинені творогом або подрібненим м’ясом. До столу подають политі сивинним салом з шкварками.

Широко використовується в литовській кухні молоко і молочні продукти і домашній сир, кефір, ряжанка, особливо сметана, яка використовується у великих еількостях для приготування різних салатів, різних закусок. Із кефіру в жаркі літні дні готують холодний литовський борщ.

Із м’ясних продуктів, які використовуються для виготовлення національних страв, перше місце забирає свинина, трошки менше використовують баоанину, іще менше яловичину, телятину. Литва з давніх-давен славиться своїми м’ясними виробами: окороками, ковбасами, беконом. Відмінним смаком відрізняється, наприколад скиландис – ковбаса із свинного м’яса, яку декілька днів коптять в трубі.

Популярністю користується блюдо шюпикс – особлива каша, зварена з гороху, картоплі і смаженого свинного м’яса.

До м’ясних страв в Литві подіють картоплю і сірий хліб з тмином. Цей хліб довго не черствіє, зберігає свіжість і аромат.

Із напитків використовують чорну каву, домашнє пиво, яке варять із ячменю і квас. До пива, в рахунку закуски подають твердий домашній сир, варений горох, раків.

Холодні страви і закуски

Якнине (паштет литовський): Обжарену печінку нарізають кусочками, тушкують з додаванням смаженої цибулі і пропускають через м’ясорубку. Додають сіль, масло, перець, вино і збивають разом до получення пишної маси. Підготовлену таким чином масу кладуть з шпиком, нарізаного кубиками, в каструлю, помішують і варять на водяній бані до готовності. Пісял цього паштет охолоджують.

Закуска холодна «Варову»: Карбонат, ростбіф і буженину нарізають маленькими шматками. Сало нарізають полосками, посипають сіллю і перцем. Сир голандський нарізають брусочками, цибулю ріпчасту - дольками, цибулю зелену – крупно. При подачі закуску укладають на дерев’яне блюдо, покриті серветками і оформленні зеленню. Окремо подають соус хрін змішаний з сметанним соусом.

Сир «Дасбнава»: Домашній сир (творог) опускають в кипляче молоко. Після утворення сироватки масу виливають в полотняний мішок і підвішують для того, шоб відокремити сироватку. Отриману творожну масу протирають через сито, додають сметану, яйце, розмягчене вершкове масло, сіль, тмин. Все акуратено перемішати, підігріваючи. Гарячу одноріднк масу вливають у мішечок, змочений сироваткою, укладають на лист, зверху придавлюють невеликим грузом і залишають в такому положенні до повного застигання. Виймають сир, мішочок на трошки погружають в сироватку.

Перші страви:

Борщ литовський холодний: взбивають кефір з сіллю, додають охолоджену кип’ячену воду і відварений буряк, порізаний соломкою, зелену цибулю і кріп. При подачі кладуть нарізані дольками варене яйце й сметану. На гарнір подають гарячу відварну картоплю, посипану кропом.

Другі страви

Цепеликай (зрази) Половину сирої картоплі натирають на терці. Решту залишають, відварюють в «мундирі», чистять, протирають і змішують з сирою тертою картоплею, розділяють в формі паляничок. Варене м’ясо дрібно подрібнюють і заправляють пасерованою цибулею. Цим фаршем начиняють картоплею, придають форму зраз і варять. Подають з смаженим шпиком.

«Ведерай картопляний» Сира картопля очищена, промивають, натирають і злегка віджимають. Додають сіль і пасеровану цибулю і перемішують. Плолучену масу начиняють, оброблені свинні кишки, потім смажать вжаровій шафі до утворення коричневої шкірочки (кишки формують). При подачі ведерай нарізають на кусочки довжиною 10-12 см, поливають підсмаженим салом з шкварками і цибулею.