У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Науково-технічний процес в перукарській справі.

Перукарська справа розвивалася і удосконалювалась на протязі багатьох століть. Перукарське мистецтво було відоме ще до нової ери. Так зараз у перукарському мистецтві відбулося багато змін, якщо порівнювати з тим, яке воно було, коли тільки починало розвиватися. З кожним роком перукарське мистецтво все більше і більше удосконалювалось. Так удосконалювалось усе: зачіски, стрижки, пристрої та інструменти.

Зачіски ставали все більше вишуканими, до них почали додавати чудові прикраси. З кожним роком зачіски робили з більшим ентузіазмом.

Стрижки також стали іншими, їх почали більш удосконалювати, стригти почали різними методами, якими не стригли раніше. Все кращими стають інструменти, ножиці різних видів, все більше різновидностей гребінців і щіток. Почали виготовляти машинки для стрижок, які також з часом все більше удосконалювались були менші та більші, з насадками та без, машинки з декількома насадками та з одною, яка переключається. Ще кілька десятків років назад не було сушок та повітряних фенів для волосся, зараз же є і сушки для волосся, і фени, які за кілька років стали все більше придатними для користування. Раніше не було таких закріплюючих, фіксуючих засобів, зате на сьогоднішній день їх є багато, наприклад, лаки, гелі, піни різних фіксацій та різних фірм. Шампуні та бальзами також стали більш різноманітнішими з різними запахами, та для всіх типів волосся. Раніше інструменти дезінфікували у кип’яченій воді та спирті, а зараз для цього є спеціальний пристрій, який дезінфікує інструменти ультрафіолетовим світлом. Не було також таких різноманітностей фарб, які є зараз. Не було такої різноманітної гами кольорів, яка є зараз. Відомий на сьогодні комп’ютерний підбір зачісок, його звичайно ще немає у кожній перукарні на Україні, та у інших країнах світу він є дуже популярний.

На сьогоднішній день відомо багато методів хімічної завивки, зараз набагато різноманітнішим є вибір препаратів для хімічної завивки. Раніше була відома термічна завивка, а зараз – хімічна завивка. Зараз виготовляються препарати для завивки, які мають поміняти негативний вплив на структуру волосся.

Науково-технічний прогрес відіграв велику роль у розвитку перукарської справи. Дуже важливу роль у перукарській справі відіграли такі науки, як фізика та хімія. Завдяки фізиці та хімії винайдено багато інструментів, хімічних препаратів, без яких, на теперішній час, перукарі не змогли б працювати.

Охорона праці і техніка безпеки в перукарській справі.

Електроустаткування, електроапаратура та електроінструменти повинні зберігатися у справному стані, провода не мають бути оголеними, бути безпечними в роботі і мати захист при випадковому дотиканні до струмоносних елементів. При виявленні будь-яких несправностей робота з устаткуванням мусить бути припинена до усунення цих несправностей.

Перукареві забороняється.

Розбирати електроапарати, інше електроустаткування і робити самостійно будь-який ремонт.

Користуватися для чищення електроапаратів, що мають нагрівні елементи, спиртом, або засобами, до складу яких входить спирт.

При користуванні різальними інструментами треба:

Зберігати їх у спеціальних футлярах.

Не передавати різальний інструмент у відкритому вигляді.

Не допускати зберігання різального інструменту в кишенях.

Не залишати у відкритому вигляді на туалеті.

Категорично забороняється зберігати легкозаймисті і горючі речовини в безпосередній близькості від речей.

Забороняється сушити білизну на стаціонарних фенах і поблизу печей.

Забороняється користуватися сурогатними вставками (“жучками”) замість згорілих електропробок.

Запасний вихід повинен бути завжди вільним.

Курити і запалювати сірники дозволяється тільки у відведених для цього місцях.

Навіть під час короткочасної відсутності на своєму робочому місці перукар зобов’язаний вимкнути місцеве індивідуальне освітлення і нагрівні прилади.

Категорично забороняється закривати папером, серветками електролампочки та штепсельні розетки.

Всі електронагрівні прилади повинні мати вогнетривкі підставки.

Кожна перукарня має бути обладнана вогнегасниками – не менше 1 на 100 квадратних метрів.

На випадок пожежі треба негайно викликати пожежну команду по телефону 01 і до її прибуття вжити всіх необхідних і доступних заходів для гасіння джерела загоряння.

Електрична сушка повинна бути заземлена, а під ногами повинен бути коврик. Електричні інструменти не можна брати і вмикати мокрими руками. У кишені халату не дозволяється носити ріжучі інструменти. При роботі з ними необхідно слідкувати, щоб не поранити клієнта, а в такому випадку потрібно продезинфікувати рану.

При роботі з хімічними препаратами також потрібно приділяти багато уваги. Для того, щоб не пошкодити шкіру клієнта перукарі використовують різні креми та мазі. А собі на руки одягають резинові рукавички. При завивці не можна користуватися металічними інструментами. Потрібно слідкувати за часом витримки препарату на волоссі.

Дезинфекція інструментів також має велике значення, щоб не перенести якусь хворобу клієнту.

У кожній перукарні обов’язково повинна бути каналізація і вентиляція.

Перукар повинен забезпечити охорону відвідувачам і працівникам. Охорона праці являє собою систему правових, соціально-економічних, санітарно-гігієнічних, організаційно-технічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці.

За Законом України “Про охорону праці” усі працівники при прийнятті на роботу та у процесі трудової діяльності повинні проходити спеціальне навчання. Інструктажі та перевірку знань з питань охорони праці.

Власник підприємства та їх працівники повинні бути ознайомлені з такими основними законодавчими актами з Охорони праці:

Конституція України.

Закон України “Про охорону праці”.

Кодекс законів про працю.

Закон України “Про охорону здоров’я населення”.

Закон України “Про пожежну безпеку”.

Закон України “Про охорону навколишнього середовища”.

Література

Гузиря Л.Г. “Сучасна перукарська справа”.

Константинов А.В. “Перукарська справа”.

Сиром’ятнікова І.С. “Історія зачіски”.

Корнєв В.Д. “Моделювання і художнє оформлення зачіски”.

Корнєв В.Д. “Фарбування волосся і зачіска”.

Корнєв В.Д. “Ми зачісуємо жінок”.

Ляпич О.Д. “Перукарська майстерність”.

Журнал “Дзеркало моди”.

Журнал “Ліза”.

Журнал “225 модних зачісок”

Журнал “222 модних зачіски”.

Нац А.Л. “Санітарія і гігієна перукарської справи”.

Куценко Г.Г. “Основи гігієни і виробничої санітарії”

Вольфензон І.І. “Косметика


Сторінки: 1 2