У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Зміст

Вступ | 3

Технологія готельний послуг | 5

Поняття технології і технологічних процесів | 9

Поняття технології гостинності | 14

Розробка нових та перспективних технологій | 19

Поява нових технологій | 21

Закордонний досвід в готельній індустрії | 24

3. Концепція уніфікованості технології готельних послуг та стан готельних послуг в Україні | 26

Висновок | 31

Список використаної літератури | 33

Вступ

Технології є головною умовою розвитку сучасного суспільства і складовою науково-технічного прогресу.

Гостинність як науковий термін визначає систему заходів та порядок їх здійснення з метою задоволення найрізноманітніших побутових, господарчих і культурних запитів гостей туринських підприємств, їх запобігливого обслуговування наданням низки послуг.

Послуга – це результат безпосередньої взаємодії виконавця та споживача. А також особиста діяльність виконавця, спрямована на задоволення потреб споживача. Готельна послуга – це результат діяльності готельного підприємства, спрямованої на задоволення відповідних потреб туриста.

За роки незалежності в Україні досягнуто певних успіхів у розвитку індустрії туризму і готельного господарства. Вітчизняна туристська сфера стає невід'ємною складовою світового туристського ринку. У 1997 р. у м. Стамбулі на XII Генеральній Асамблеї Всесвітньої туристської ор-ганізації (ВТО) Україну було прийнято дійсним членом цієї впливової міжнародної міжурядової організації, що об'єднує 138 країн світу. Свідченням високого авторитету України у світовій туристській спіль-ноті стало обрання її до складу Виконавчої Ради ВТО. У Діловій Раді ВТО Україну представляє Київський інститут туризму, економіки і пра-ва, готельний комплекс "Дніпро" та Київська міська державна адміні-страція.

Стрімка інтеграція у світове туристське співтовариство пояснюється вигідним географічним положенням України. Вона знаходиться у центрі Європи, на перехресті як транзитного, так і кінцевого руху мільйонів людей (7,6 млн у 1998 р.) зі сходу на захід ("Шовковий шлях"), з півночі на південь ("З варяг у греки").

Українська держава визначила туристську діяльність однією з пріо-ритетних галузей національної економіки і культури. Це закріплено в Законі України "Про туризм" (1995 р.).

Очевидно, що в умовах розвитку нашої держави туризм має бути дієвим засобом формування ринкового механізму господарювання, над-ходження значних коштів до бюджету, однією з форм раціонального використання вільного часу, проведення змістовного дозвілля, залучення широких верств населення до вивчення історико-культурної спадщини.

Вивченням технології і технологічних процесів займалися: Федорченко, Браймер, Шаповал, Уокер, Стадник, Соловйов та ін.

1. Технологія готельний послуг

Послуга — цілеспрямована виробнича діяльність, головною рисою якої е збігання процесів виробництва, реалізації та споживання.

Послуги бувають матеріальними і нематеріальними. Матеріальні послуги реалізуються в сфері обертання продукту, виступають як по-слуги виробничого призначення. Наприклад, комунальні послуги: водо-постачання, очищення, освітлення, теплопостачання.

Нематеріальні послуги визначаються суспільне корисною діяльністю, що задовольняє особисті або суспільні потреби і не набуває предметної форми. Наприклад, діяльність викладача, артиста, екскурсовода, інструк-тора з туризму.

Сукупність різноманітних і різнорідних галузей діяльності, що ство-рюють матеріальні і нематеріальні послуги, є сферою послуг.

Сфера послуг — одна з найперспективніших галузей економіки, що швидко розвивається.

У сферу послуг об'єднуються галузі за принципом спільності викону-ваних функцій: задоволення потреб у послугах незалежно від їхнього матеріального вираження.

Сферу послуг можна диференціювати по галузях відповідно до зав-дань розвитку. Так, розвиток галузі торговельних послуг визначається збільшенням обсягу роздрібного товарообігу відповідно до зростання купівельної спроможності суспільства; розширенням і раціональним розміщенням мережі торговельних підприємств.

Розвиток галузі послуг харчування визначається створенням систем-ного, швидкого й дешевого харчування на різноманітних підприємствах харчування.

Розвиток галузі побутових послуг визначається наближенням їх до споживача і найбільш повним задоволенням потреб населення. Специфіч-ні особливості побутових послуг визначаються їх різноманіттям (900 най-менувань), стислістю технологічних операцій і безпосереднім контактом замовника і виконавця.

Розвиток галузі послуг пасажирського транспорту визначається ство-ренням міжосельних комунікацій, посиленням загальнолюдських контак-тів і контактів із природою, поліпшенням умов для масового туризму.

Розвиток послуг охорони здоров'я визначається задоволенням по-треби населення в медичному обслуговуванні, санаторно-курортному і соціальному забезпеченні та у відпочинку.

Постійно зростають вимоги до розвитку послуг освіти, культури і мистецтва, що зумовлює їхнє вдосконалення, насамперед зміцнення матеріальної бази (навчальні заклади, клуби, театри, музеї, центри до-звілля).

Розвиток туристської індустрії вплинув на появу послуг, пов'язаних з обов'язковим медичним страхуванням і виконанням митних умов.

За функціональними вимогами послуги поділяються на матеріальні і соціально-культурні.

Матеріальна послуга спрямована на задоволення матеріально-по-бутових потреб споживача послуг. Вона забезпечує відновлення (зміну, збереження) споживчих властивостей виробу або виготовлення нових виробів за замовленнями громадян, переміщення вантажів і людей, ство-рення умов для споживання. До матеріальних належать такі послуги: побутові (ремонт і виготовлення), житлові та комунальні, харчування, торговельні, матеріально-технічного постачання, транспортні.

Соціально-культурна послуга спрямована на задоволення духов-них, інтелектуальних потреб і підтримання нормальної життєдіяльності споживача. Вона забезпечує підтримання та відновлення здоров'я, духов-ний і фізичний розвиток особистості, підвищення фахової майстерності. До соціально-культурних належать такі послуги: охорони здоров'я, со-ціального забезпечення, фізичної культури, освіти, культури і мистецтва, туристські, фінансів і кредиту, страхування, нотаріальні, рекламні.

Розвиток сфери послуг є важливим чинником задоволення матеріаль-них і духовних потреб суспільства, тому головною закономірністю роз-витку сфери послуг є розширення обсягу наданих послуг, як у цілому, так і в окремих галузях. Реалізація цієї закономірності розвитку сфери послуг визначається чисельністю населення, його потребами і матеріа-льними можливостями, економічною стабільністю держави і новими формами господарювання, тобто тією сумою засобів, що може бути вкла-дена в будівництво підприємств сфери послуг. Ця сума багато в чому визначається економічним станом суспільства.

Розвиток сфери послуг залежить також від продуктивності праці у виробничій сфері та від зростання загальних обсягів і структури плат-них послуг.

Разом з тим на розвиток сфери послуг істотно впливають природні, демографічні й економічні особливості окремих територій країни (Крим, Карпати, Донецька


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8