У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

“Коктейльна карта: зміст і форма”

Коктейльна карта: зміст і форма.

За останні 5-8 років барних рухів, схоже дещо активізувався. Однією з причин являється відносна простота бізнес-процесів в барі, якщо порівнювати з ресторанами. Зумовлена це в значній степені самою специфікою основного вживаючого в барах продукта – алкоголю. Якщо згідно класичної концепції, бар – це приміщення з барною стійкою, де в широкому асортименті представлені алкогольні та безалкогольні напитки і коктейлі, і немає кухні. Барів в класичному їх оприділенні існує поки що дуже мало. Але все ж таки слід поговорити про коктейль ну карту бара. Адже хороша барна карта – інструмент продаж в підприємстві.

Безсумнівно, роль бармена, його мистецтво рекламувати, переконувати і продавати власні коктейлі залишається основним. Але в цьому випадку, якщо барна стійка являється головною точкою, центром розміщення споживачів. Але таких барів (в “чистому” виді) у нас практично немає. При цьому так необхідно мати грамотно складену коктейль ну карту, яка являється складовою частиною барної карти. Адже іменно вона здатна зробити заведення оригінальним, несхожим на інші. Чисті напої (горілку, вино і ін.) можна купити в слабому магазині, а улюблений коктейль приготує лиш знайомий бармен в улюбленому барі.

Приступаючи до створення коктейльної карти, важливо враховувати концепцію, заведення.

Для одних ресторанів коктейлі служать для приваблення відповідачів, інші не розглядають коктейлі як один із джерел доходу. Головним продуктом торгівлі для цих ресторанів оприділений чистий алкоголь: вино, коньяк, і при цьому коктейлі в них можуть бути або обузою, або ж запропонування їх – мінімальне. Так чи є як створювати в такому підприємстві окремо коктейль ну карту?..

Якщо ж в ресторані намірені тримати коктейль ну лінію на високому рівні, то зручніше за все буде звернутися до мінімізації, але щоб цей мінімум був ефективним.

Якщо підприємство розраховано на вечірці, то готувати серйозні і складні напої дуже важко. При цьому навряд чи відвідувачі в загальній шумній атмосфері здатні будуть оцінювати особливості смаку того чи іншого напою. Тут достатньо мати декілька базових коктейлів із кожної популярної категорії. Оборот можна робити і за рахунок групи коктейлів, в яку входять найпростіші мікси: ром-кола, джим-тонік... ясна річ, в такому барі робити велику коктейль ну карту нема смислу.

Але повернемося до підприємств, в якому грамотно складена карта необхідна. Важливо оприділитися, по якій ознаці будуть формуватися розділи коктейльної карти:

по смакових якостях;

по традиційних коктейльній класифікації;

по способу вживання.

Зазвичай одна окремо взята група коктейлів об’єднюється загальною ознакою. Для більш вузьких груп і сімей це може бути загальний базовий алкоголь, загальний інгредієнт, загальної те температура.

Згадаємо, що існує традиційна і офіційна класифікація, згідно якої коктейль сортуються:

по розміру і міцності (лонг-дрінки, шот-дрінки і шутери);

по моменту вживання (апетитним, дижестіви і цілодобові);

по смаку (кисло-солодкі, м’які і т.д.);

по наявності яйця або шампанського.

Цю офіційну класифікацію також можна покласти в основу коктейльної карти. Однак така карта буде зіставлятися наявність певних знань у відповідача.

Абсолютно використовуючи варіант групування коктейлів в карті за різною загальною ознакою: наприклад, загальний відтінок смаку. Можна використовувати самий характерний алкоголь якої-небудь країни: Японії, Мексики...

Коктейлі – прекрасний матеріал для використання сезонності. Нові авторські рецепти найчастіше створюються на базі традиційних напоїв за рахунок добавлення одного-двох інгредієнтів. Існують і класичні варіанти сезонних коктейлів – гарячі зимові (сімейство “тодді”, пунші, ???, з гарячим експерессо), ???? і сильно-освіжаючі літні. Є коктейлів, сезонність яких обмежується дуже коротким періодом – наприклад, різдвяні.

Сезонні варіанти необхідно обов’язково виділити в карті, щоб візуально притягувати увагу. Їх можна також виносити в окремі тейбитенти. Сезонні коктейлі, які набули популярності, залишають в загальному меню.

Основне, що слід пам’ятати: основні призначення барної карти – донести інформацію до відвідувача – покупця. Для ефективного представлення коктейлів важливий візуальний аспект.

Адже коктейлі сприймаються не тільки на смак, але і на колір. Тому в хорошій коктейльній карті стараються помістити і опис, і зображення напою. Відомі випадки, коли введення ілюстрованої коктейльної карти піднімало рівень продажу коктейлів в два – три рази. Для створення карти потрібне не тільки уміння бармена або менеджера, але і робота професіонального дизайнера, тому що дуже важливо правильно використовувати кольори і шрифти.

Карта повинна бути доступна для читання кожному відвідувачеві. Погодитеся, не всі знають традиційну класифікацію коктейлів. Обов’язково потрібно використовувати допоміжні написи і знаки. Зручними в використанні можуть бути значки для позначення безалкогольних і гарячих коктейлів.

Існує і обов’язковий мінімум допоміжних надписів – перелік інгредієнтів, які входять в склад коктейлів. Цим полегшується робота бармена в тому, що йому не доведеться з дня в день повторювати відвідувачам з чого приготовлений то чи інший коктейль.

Важливий елемент для коктейльної карти ціна напою. Цифри не повинні змінюватися з іншими елементами тексту. Можливий варіант, коли визначається єдина ціна для цілої групи коктейлів.

Сама назва коктейлю – простір для творчості. Вона може бути весь час нова для трохи зміненого напою, але важливо, щоб відвідувач по назві зміг орієнтуватися, із чого коктейль зроблений і яким може бути смак нового “творіння” бармена.