У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Найчастіше гуцули для приготування страв використовують кукурудзяну крупу, картоплю, гриби

Найчастіше гуцули для приготування страв використовують кукурудзяну крупу, картоплю, гриби. Гуцульська кухня відома своїми домашніми копченостями, грибною юшкою, голубцями, а також бринзою — овечим сиром, котрий готують пастухи на літніх високогірних пасовищах. Історично житлом гуцулів на літніх пасовищах була колиба — самобутня дерев'яна споруда круглої форми, з високо піднятим дахом у формі конуса. Тепер кожен турист зможе відвідати колибу, не піднімаючись високо в гори, оскільки сучасна колиба — це невеликий гуцульський ресторанчик, побудований, як правило, біля дороги. Крім властивих їй архітектурних відмінностей, колиба стала втіленням кращих традицій народної гуцульської кухні.

Гуцульські страви

Дуже прості і водночас оригінальні. Найчастіше гуцули для приготування страв використовують кукурудзяну крупу, картоплю, гриби. Гуцульська кухня відома своїми домашніми копченостями, грибною юшкою, голубцями, а також бринзою — овечим сиром, котрий готують пастухи на літніх високогірних пасовищах. Історично житлом гуцулів на літніх пасовищах була колиба — самобутня дерев'яна споруда круглої форми, з високо піднятим дахом у формі конуса. Тепер кожен турист зможе відвідати колибу, не піднімаючись високо в гори, оскільки сучасна колиба — це невеликий гуцульський ресторанчик, побудований, як правило, біля дороги. Крім властивих їй архітектурних відмінностей, колиба стала втіленням кращих традицій народної гуцульської кухні.

Мариновані білі гриби

Використовуються невеликого розміру здорові білі гриби, зібрані у вересні-жовтні. Гриби відварюють протягом декількох годин і заливають маринадом, основними компонентами якого є сіль, перець, оцет, лавровий лист. При подачі на стіл додають цибулю, порізану кільцями, і олію.

Солені грузді

Грузді чистять і вимочують у воді протягом 3 діб, після чого відварюють. Солять грузді в дубовій бочці, перекладаючи шар груздів шаром спецій (перець, кріп, листя хріну, вишні, смородини). Заливають холодним соляним розчином.

Бануш

Традиційна страва пастухів-гуцулів. Кукурудзяна крупа крупного помолу просіюється і повільно засипається в чавунний казанок з киплячими вершками або домашньою сметаною. Готується при постійному помішуванні до моменту появи на поверхні шару розтопленого масла. Подається з бринзою, гулянкою (спеціально приготоване квасне молоко) або білими грибами в сметані.

Грибна юшка

Для приготування юшки використовується курячий бульйон, в якому відварюють сухі білі гриби. Додають тонко нарізану домашню локшину, спеції, зелень.

Білі гриби в сметані

Нарізані шматочками білі гриби відварюють, проціджують і обсмажують в маслі. Додають нарізану цибулю і заливають домашньою сметаною. Обов'язково дають зелень петрушки та цибулі.

Гуцульська кухня вирізняється простотою страв і водночас їх оригінальністю. Найуживаніші продукти: кукурудзяне борошно й крупа, картопля, квасоля, гриби і, звичайно ж, бринза (бриндза), або „бриндзя”, як лагідно називають її самі гуцули.

Гуцульські страви
Бринза – особливий сорт сиру з овечого молока, який готують на полонинах; він не має нічого спільного з тим продуктом, який продають у магазинах з написом „бринза” на етикетці.

Проціджене овече молоко заквашують спеціальною закваскою з молока, звурдженого в шлунку ягняти, яке ще не паслося. Чани з молоком ставлять поруч із ватрою та помішують, поки не почнуть з’являтися згустки сиру, які в чані руками зліплюють у більші грудки. Ці грудки сиру потім підвішують у теплому місці чи просто розкладають на сонці. Так виходить „напівфабрикат” бринзи – будз. Після тижневого вигрівання будз перетирають з сіллю і маслом – так отримують бринзу.

Бануш – готують у чавунному казанку на відкритому вогні. У казанок заливають сметану чи вершки і доводять до кипіння, в неї дрібною цівочкою сиплють кукурудзяне борошно, при цьому страву постійно помішують дерев’яним інструментом, поки на поверхні не проступить розтоплене масло. Подають зі шкварками, бринзою, грибами.

Грибна юшка – сухі білі гриби відварюють у курячому бульйоні зі спеціями, додають домашню локшину і зелень.

Гуцульський борщ – готують з квашеного буряка та копченої буженини.

Росівниця – відвар з буженини та січеної квашеної капусти підбивають кукурудзяною крупою.

Кулеша – кукурудзяна каша, зварена на воді, яку подають з бринзою або топленими шкварками. Може бути зварена з тертою картоплею.

Голубці – часто готують з квашеної капусти; начинка з картоплі або кукурудзяної крупи, іноді до неї додають м’ясо або шкварки.

Книші – булочки, начинені вареною картоплею або бринзою. Цим же словом називають і картопляні зрази з начинкою чи без неї.

Пироги – вареники з начинкою, для приготування якої використовують чорниці (афини), сир, капусту тощо.

Білі гриби в сметані – гриби ріжуть шматочками, відварюють, обсмажують на маслі, під кінець додають нарізану цибулю, сметану й зелень.

Мариновані білі гриби – невеликі гриби відварюють декілька годин і заливають маринадом з оцту, солі, перцю, лаврового листа. До столу подають приправлені олією і з великою кількістю нарізаної кільцями цибулі.

Засолені грузді. Почищені грузді спочатку вимочують у воді близько трьох діб, потім відварюють. Найсмачнішими виходять грузді, засолені в дубовій бочці – їх викладають шарами зі спеціями, додаючи листя смородини, вишні та хрону, і заливають холодним соляним розсолом.

До гуцульської кухні також належать: гуслянка (кисломолочний продукт), вурда (різновид овечого сиру), шупеня (страва з квасолі).

Не одну сотню літ вчені уми світу хвилює проблема довголіття. При-скіпливе око аналітика відразу зауважить, що рясні-ють довгожителями гірські терени Карпат і Кавказу. Відчули тут і свій інтерес наші дієтологи та прихиль-ники здорової поживи. Ще відвертіше спостереження із зазиранням до горшків і баняків дало підстави переконливо стверджувати, що харчування обидвох груп мешканців гір дуже близьке за асортиментом і енергетичною цінністю, а тому саме в меню горян і криється велика таємниця довголіття. Що ж їдять


Сторінки: 1 2 3 4 5