У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Робота

до диференційованого заліку

“Культура рідного краю”.

За народними приказами назва села походить від одного із його жителів по імені Гарасим. Під час нападу монголо-татарської орди дочка Гарасима Миланка організувала населення і одержала перемогу. Односельчани на честь одержаної перемоги вирішили назвати село її іменем, але Меланка відмовилась і запропонувала назвати село по імені свого батька Гарасима. Жителі погодились, але одну із вулиць вирішили назвати іменем дочки – Миленівка. Назва вулиці збереглася й понині. Інша вулиця має назву Невидівка. Назва походить від довжини (понад 4 км) – одного кінця не видно другого.

Інші назви вулиць:

Кінська – раніше в цьому районі було пасовище для коней.

Гнила – від розташування в минулому чисельних боліт.

Греблівка – від гребні на р. Госінків, яка була побудована для роботи водяного млина.

Горобок – розташована на горбах.

Назви окремих полів походять:

Могилки – поле, розташоване на місці стародавнього кладовища.

Глибока – поле розташоване між двома глибокими ярами.

Зелена – поле де багато садів, пасіка.

Гобальк – поле де колись жив гончар Гобальк.

Село Герасимів Тлумацького району Івано-Франківської обл. розташоване у північносхідній частині Тлумацького р-ну. З півдня на північ село простягається на 4 км, з заходу на схід – на 7 км. Через село проходить шосейна дорога Коломия-Обертин-Незвісько, яка з’єднується з дорогою Івано-Франківськ – Городенка – Чернівці. Ця дорога відіграє значну роль у справі внутрішнього і зовнішнього зв’язку. Територія, на якій розміщене село, являє собою хвилясто-балочну рівнину з високими горбами, схилами, які покриті деревами, чагарниками і травами. Через село протікає р. Гостилів, яка впадає в р. Дністер. Надра землі багаті на вапняк, пісок, глину, гіпс.

В 1953-54 рр. археологами Ленінградського ермітажу у с. Незвисько знайшли стоянки неоліту і трипільської культури. Залишки трипільської культури говорять про те, що тут існували найвидатніші предки слов’янських народностей. Вони розміщались вздовж р. Дністер та її приток, в тому числі і р. Гостилів.

Речові пам’ятники трипільської культури говорять про те, що люди користувались не грубими кам’яними знаряддями старокам'яного віку (неополіту), а більш досконалими шліфованими знаряддями праці новокам’яного віку (неоліту), вели осілий спосіб життя, а головним заняттям їх було землеробство. Землю обробляли кам’яними і роговими мотиками і вирощували жито, ячмінь, пшеницю, просо. Поряд з землеробством займалися скотарством, полюванням, рибальством. Таким чином, можна вважати, що перші поселенці, які жили на території теперішнього села Герасимів, відносять до часів трипільської культури ІV – ІІ тис. до н.е.

Заселення села має свої специфічні особливості: розташоване у вузькій долині р. Гостилів між високими каменистими горбами. Хати, як правило, ставились у підніжжя горбів, тому одна з найдавніших вулиць села – Горбок. Крім землеробства у селі були поширені такі промисли, як кушнірство, ткацтво, шевство і ковальство, гончарство.

Найбільш поширені прізвища: Шевага, Козубаш, Солодкий, Бурянний. Перша письмова згадка про село відноситься до 1449 р. Село неодноразово піддавалось нападам із сторони монголо-татар, турків, свідченням чого є сама назва села і легенда про його назву.

Захопивши Галичину, польські пани перетворили її в свою колонію, а українських селян і ремісників розглядали як колоніальних рабів. Тож не дивно, що багато жителів села приймали участь у законах повстанців під приводом Мухи (1490-92 рр.) і с. Височана (1648-50 рр.). В результаті першого поділу Польщі в 1772 р. західноукраїнські землі відійшли до австрійської імперії. Феодально-кріпосницький гніт не послаблювався. 4/5 своїх прибутків селяни повинні були віддавати поміщикам і духівництву держави.

Так поміщику Осадчу відставному австрійському полковнику належало 360 га землі. В той час, селянин має в своєму розпорядженні 1-3 га землі, але обробити її як слід не могли, бо панщина інколи доходила до 6 дів на тиждень. До 20% селян були безземельними, не мали коней, корів, 2/3 всіх поземних податків платили бідне і середнє селянство. Крім цього селян грабували з допомогою таких податків як дорожній і шкільний (хоч діти селян майже не відвідували школу), державний, страховий, базарний тощо.

Надзвичайно важкою повинністю для селян була служба в Австрійській імперії. Проводи в армію супроводжувалися голосінням рідних, як за померлими, були випадки дезертирства. Безпосередньої участі селян в опришківському русі не зафіксовано, але їм співчували, давали нічліг, ??? під час переходу опришків.

Страшних бідувань зазнало село в роки І світ. війни (1914-1918 рр.). в результаті кровопролитних боїв, які відбувалися між австро-угорськими і російськими військами у лютому-березні 1915 р. частково було спалено. Деякі жителі села були вбиті і поранені. На околиці села зберігається цвинтар, де поховані австроугорські і російські солдати. З утвердженням ЗУНР жителі села, колишні воїни австроугорської імперії Бурянний Пилип Іванович, Зеркевич Петро Іванович, Путів Дмитро і другі вступили в ряди УПА із зброєю в руках воювали проти Пілсудського і його армії. Після відступу УПА влітку 1919 р., село було захоплено польським військами, які забрали у селян майже всіх коней і встановили свою окупаційну владу. Для зміцнення своєї влади, польські власті не звертали уваги на величезне безземелля, стали насаджувати польське осадництва, що ще більше загострювало земельний голод. Газета “Голос Покуття” писала, що 80% товмацьких господарів не здібні до самостійного життя. Це господарства, що не дають селянові “ані жити, ані вмерти”. Це відносилося і до с. Гарасимів. Двом поміщикам Осадци і Богусевичу належало понад 50% найкращих земель.

З метою придушення національно-визвольного руху польські власті час від часу проводили каральні


Сторінки: 1 2