У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





на тему:

“Культура рідного краю”.

План

Історичні події на території рідного краю. Архітектура, музика. Образотворче мистецтво. Література. Розвиток медицини.

Рідний, милий краю, я лечу до тебе

Наче птах на крилах, рано на весні.

Над моїм Опіллям голубіє небо

Бо мені приснилось мати уві сні.

Краю мій рідний, моє веселкове Опілля, яке ж ти чудове і славне, яке багате і щедре. На ліси, поля, ріки, на мудрих працьовитих людей. А ще на дзвінку, задушевну пісню, чарівне слово, та прекрасні, самобутні звичаї і традиції, що як цілюща вода, живлять кожне нове покоління, переходячи з роду в рід, з віку у вік.

Кажуть, хто цурається рідної мови і культури, той не гідний називатися сином свого народу. То безбатченки, перекотиполе. І не тішить думка, що ними ніколи не стануть наші діти та внуки, бо від свого першого споглядання на світ вони потрапляють у казкове царство барвистого вишиття, що рушниками розкрилось по стінах ніжної маминої колискової і чудової бабусиної оповідки. З цим зростають, виколисуючи у своїй душі, ідуть у світ.

Історія Рогатинського Опіллябагата безцінними пам’ятниками матеріальної і духовної культури. Є тут старовинні села, які відігравали далеко не другорядну роль на шляхах розвитку нації. В анналах її історії чільне місце належить моєму рідному селу Заланову. З його хліборобського лона виходили у світ полководці, визначні політичні, культурні, медичні й релігійні діячи.

Є на околиці цього села урочище Біло-Криниця. Щовесни приходять сюди жителі, як на перехрест віків, щоб відчути магічний подих сивої давнини. Звідси видно сільський некрополь, з висипаним у 1942 р. курганом в честь жертв комунізму церкву св. Дмитрія, ще лівіше – скала св. П'ятниця з каплицею, трохи долі, на горизонті, знаменита Чортова гора. Детальнішої розповіді заслуговує одне із імен в історії УСС-УГА. Село Золанів – батьківщина генерал-гетаря Осипа Микитки. Осип Микитка (1874-1920 рр.) визначний військовий діяч, генерал-хорунжий УГА, виданий більшовикам і розстріляний у 1920 р. Січові стрільці були неординарним легіоном в історії війн, бо несли з собою просвітницький дух, освіту. Це була армія гімназистів, викладачів гімназій, освічених селян. Історію Рогатина немислимо розглядати без імен тих, хто в більшій чи меншій мірі вніс свою лепту в розвій рідного краю.

Особливо це стосується ХХ ст., коли в Рогатині було створено гімназію ім. В.Великого, в якій працювало багато відомих педагогів, літераторів, патріотів України. Тут, у гімназії зросла плеяда високодуховної еліти нашого краю, патріотів України, чиї імена навічно вписано в історію. Серед них, перш за все, треба виділити Омельяна Ваньо (1859-1919), священика, культурно-просвітницького діяча із рідного села Золаків. Він був першим засновником філії “Просвіти” в селі, активно сприяв товариству “Молода січ”. Відома на Рогатинщині постать Миколи Угрина-Безгрішного (1883-1960), який після закінчення вищої школи вчителював у гімназії ім. В.Великого. З початку першої світової війни у Рогатині сформував сотню усусусів, редагував часопис “Червона Калина”.

Про багате історичне минуле м .Рогатина свідчать пам’ятки архітектури, що збереглися до наших днів і прикрашають його. Церква Різдва Пресвятої Богородиці ХІІ –ХІV ст. оборонні мури з брамою. Цінною архітектурною пам’яткою міста є костел Св. Миколая побудований в готичному стилі і в стилі пізнього ренесансу. Центральний майдан міста прикрашає пам’ятник всесвітньо відомої Роксолани – Хуррем – Насті Лісовської, дочки пороха Святодухівської церкви дружини турецького султана Сулеймана Пишного. Наймолодша мурова церква Св.Юра яку відкрито у 1876 р. Митрополит Андрій Шептицький 27 травня 1902 року відвідав церкву і власноруч розписався у благодійній книзі.

2. В 1961 році на базі музичної студії в Рогатині відкрито філіал Івано-Франківської дитячої музичної школи. Волею долі сталося так, що один з будинків, де знаходиться музична школа – родинний будинок сім'ї Кудриків. Тут народився і виріс композитор Борис Кудрик. Працював вчителем музики і співів у гімназії ім. В.Великого. Закінчив віденський університет де студіював філологію і музикознавство, а одночасно вивчав гру на фортепіано в Музичній академії. Борис Кудрик автор церковних хорових творів. Музичну школу впродовж 30-ти років очолював талановитий педагог, музикознавець, диригент зору – випускник Львівської консерваторії ім. М.Лисенка Степан Дзевін. Зі стін школи вийшло багато талановитих виконавців і музикантів: це народні артисти України Михайло Кривень і Богдан Сталиків, бандурист Остап Стахів, Євген Падугок. Багато випускників працює у школах, вищих музичних закладах, училищах.

3. Щедра на таланти земле України. вона подарувала людству цілу плеяду національних співаків, письменників, композиторів і поетів. І всі вони мудрість своєї душі і розум віддали своїй матері Україні. Молодий виходець із села Золанів Рогатинського району Зеновій Легкий. Після закінчення Коломийського педучилища працював у школах Івано-Франківщини, пізніше закінчив Львівський університет філологічний факультет. Зараз викладач рідної мови на Львівщині, пише свої твори у журналах Україна, Літературна Україна, перша книга автора “Голубий вогонь”. Весняний первоцвіт Галини Андрусишин – це перша збірка її поезій. Молода поетеса своєю лірикою пробивається на світ сміливими кроками, бо вірить, що підсніжний її душі мусить вирватися на волю і його зрозуміють люди. Молода поетеса збирає що більший букет квітів – поезії, щоб покласти у високу вазу художності і хай вони радують нас.

Будинок в якому розміщується школа естетичного виховання учнів має давню історію. У школі працює 30 гуртків. Виставка робіт гуртківців експонувалась в обласному краєзнавчому музеї. Гуртківців брали участь у Всеукраїнській конференції з народознавства в 1998 р. Чимало дітей, що


Сторінки: 1 2