У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Художні особливості тобівок на Гуцульщині

ХІХ – ХХІ ст.

Зміст

Частина І

Вступ......................................................................................3

 

Розділ 1

Гуцульська тобівка – традиційний атрибут чоловічого строю...............................................................................................

Розділ 2

Художньо – стильові особливості тобівок на Гуцульщині.....................................................................................

1.1 Типи та форми тобівок.....................................................

1.2 Способи декорування.......................................................

1.3 Орнаментальні мотиви та сюжетні композиції..............

Розділ 3

Гуцульські тобівки у збірці Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського і Косівського музею народного мистецтва і побуту Гуцульщини……………………………………………………...

Висновок.................................................................................

Література..............................................................................

Список ілюстрацій................................................................

 

Частина ІІ

Творчий пошук…………………………………………………….

Технологічна частина……………………………………………..

Економічна частина……………………………………………….

Охорона праці та техніка безпеки………………………………..

Вступ

Наші часи позначені небувалим зростанням інтересу до проблем вітчизняної історії, витоків національної куль-тури, до непересічних досягнень минулого. Знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків не-обхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у практиці сього-дення.

У справі оптимізації міжнаціональних відносин, пошуку шляхів задоволення соціально-культурних запитів людей важливого значення набуває вивчення національної культури і побуту народу. [1][1] Наулко В.І. , Артюх Л.Ф.,Горленко В.Ф. та ін.Культура і побут населення України.-вид.3-е доповн.і перер., К.: Либідь,1993.-С.5.

Ці дослідження зосереджені переважно у сфері тра-диційно-побутової культури, яка створювалася протягом століть народом, розвивалася й удосконалювалася.

Досягнення українського народу на ниві мистецької культури неоціненні. Разом із тим якщо розглядати національну культуру як цілісну систему, слід брати до уваги надбання різних місцевостей України протягом тривалого історичного шляху.

Актуальність теми полягає в тому, щоб зберегти зникаючу самобутність та унікальність гуцульських тобівок, безболісно ввести, перетворюючи їх в сучасний світ та моду.

Мета даної роботи – обґрунтувати, що художні особливості декорування тобівок на Гуцульщині є унікальним етнокультурним явищем, складовою частиною національної мистецької спадщини гуцульського краю.

Для досягнення зазначеної мети передбачено наступні завдання:

типологія тобівок на Гуцульщині:

а) основні форми та типи тобівок;

б) способи декорування тобівок;

місцеві відмінності тобівок.

Основним завданням є висвітлення, на основі зібраного матеріалу, сучасних позитивних та негативних змін в культурі гуцулів, їх одягу та шкіряних доповнень. Основна тема роботи “Художні особливості тобівок на Гуцульщині”, але неможливо говорити тільки про тобівки не зачепивши одяг.

Об’єктом дослідження роботи став лише один, проте вельми яскравий вид народної обробки шкіри-гуцульські тобівки.

Географічні рамки Дослідження етнорегіону Гуцульщина, який охоплює східну частину українських Карпат: Верховинський, Косівський (без північної смуги), південна частина Надвірнянського та Богородчанського районів Івано-Франківської області, суміжні Путильський, Сторожинецький і південна частина Вижницького районів Чернівецької області та Рахівський район Закарпатської області.

Хронологічні рамки На підставі етнографічних відомостей, усних розповідей та власних досліджень і спостережень, фотографій та експонатів музеїв, даних літературних джерел підтверджують побутування тобівок на Гуцульщині ще здавна. Сучасні уявлення про шкіряні гуцульські тобівки базуються переважно на матеріалах ХІХ - початку ХХ ст. Саме в цей період зафіксовано найбільше фактологічного матеріалу внаслідок широкого зацікавлення учених етнографів етнорегіону Гуцульщина. У даній роботі вивчені зразки середини ХІХ – початку ХХ ст.

Практичне значення полягає у тому, що матеріали або частина матеріалу може бути використана як фрагмент лекції фахових дисциплін. Дана робота може бути включена до курсу з історії українського мистецтва, історії українського мистецтва за фахом, в мистецьких навчальних закладах, а також у музейній практичній діяльності.

Структура наукової роботи складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатку ілюстрацій.

Стан дослідження Щоб висвітлити тему і виконати поставлену мету, в першу чергу потрібно мати в своєму розпорядженні відповідні першоджерела, на які можна було б опиратися.

Багато фактологічного матеріалу як про техніки виконання та художні особливості тобівок на Гуцульщині міститься в працях науковців-етнографів середини ХІХ – початку ХХ ст. Адже тільки з другої половини ХІХ століття формується розуміння необхідності детального вивчення народних технологій, промислів, ремесел. По вивченню даного питання великий внесок зробив В.Шухевич у монографії “Гуцульщина”[2] [2] Шухевич В.Гуцульщина. Перша і друга частини. В 5-ти т. Репринтне видання.- Верховина:Журнал Гуцульщина,1997.- 352 с.: іл..

Вивченням сукнарства на Гуцульщині займались: Домашевський М. [3] [3] Домашевський М. Історія Гуцульщини. З історії розвитку ткацтва на Гуцульщині кінця ХІХ –початку ХХст.-Л.:Логос,2001.-280с., Гошко Ю. [4] [4] Гошко Ю.Гуцульщина. Історико-етнографічне дослідження –К.Наукова думка,1987.-470с., Соломченко О. Г. [5] [5] Соломченко О. Г. Сучасні художні промисли Прикарпаття. – К.: Знання, 1979. – С. 28., Стельмаха Т. [6] [6]Стельмах Т.Ю. Одяг.Історико-етнографічна монографія.-К.:1959. та інші.

Особливої уваги по дослідженні шкіряних тобівок приділив у своїй монографії Горинь Г. Й. «Шкіряні промисли західних областей України (друга пол. ХІХ – ХХ ст.)»[7] [7] Горинь Г. Й. Шкіряні промисли західних областей України (друга пол. ХІХ – ХХ ст.) – К.: Наук. думка, 1986. – С. 63.. Тут досить детально виділено різновидність шкіряних виробів та їх художні особливості.

Розділ 1

Гуцульська тобівка – традиційний атрибут чоловічого строю.

У східних Карпатах є чарівний куточок: тут голубіють верхи могутнього хребта Чорногори, вкриті віковими лісами дубів, буків, строгих смерек, між якими зеленіють кедри. Тут в’ються бурхливі річки – Прут, Черемош, Тиса і Рибниця, яскравіють шумливі водоспади, шовком міняються зелені полонини. Сотні років уся ця краса була разючим контрастом життю гуцулів.

У ХІХ – на початку ХХ століття народне шкіряне виробництво широко розвивалося в окремих регіонах України, а саме там, де було добре розвинуте тваринництво. Це насамперед, південні степи України та Карпатські гори.

Гуцульщина стала головним осередком шкіряного виробництва, де постійно зберігались і розвивались традиції давнини. На процвітання домашнього промислу гуцулів впливали такі обставини, як засіб заробітку, достатньо вільного від сільськогосподарських робіт часу, багатство


Сторінки: 1 2 3 4 5 6