У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Зміст

Географічне розміщення села та перша писемна згадка

Природно – географічні умови

Перша писемна згадка

Топоніміка і ономастика

Історія села

Археологічні знахідки

Село до ХХ століття.

Село в роки 1 св. Війни.

Бортники під владою Польщі

Село в 2 св. Війні .УПА

Сучасний розвиток

Матеріальна духовна культура

Духовна культура

Матеріальна культура

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Вступ

Актуальність проблеми: На сьогоднішній день дослідження історії населених пунктів є дуже актуальними, оскільки загальна парадигма історії України не може бути відособленою від конкретних людей, сіл і містечок. Вона не може бути відособленою від загальноосвітнього історичного процесу, як і відірваною і від історії конкретних людей, які її творили. Сьогоднішня тенденція в історії України до переосмислення основних її проблем, висвітлення « білих плям», в ній тісно пов’язане з дослідженням історії " малої Батьківщини кожного українця".

Дослідження історії населених пунктів, особливо сіл, важливе для підняття рівня національної свідомості кожного українця, для відчуття своєї єдності зі всім народом, дотичності доль близьких людей, односельчан, сусідів, предків до нашого минулого, для відчуття гордості за їх вчинки для Батьківщини, для виховання прагнення рівнятися на них, прагнення бути кращими і зробити ще більше, щоб наші нащадки теж відчували гордість за нас.

Мета дипломної роботи є об'єктивне і всебічне висвітлення історичного розвитку села Бортник, особливостей його природно-географічного розташування, духовної та матеріальної культури

Реалізація означеної теми вимагає розв’язання наступних завдань:

відобразити природно-географічні, топонімічні особливості села;

дослідити історичний розвиток села від найдавніших днів до сучасності;

розкрити особливості культурно-духовного розвитку села в історичній ретроспективі;

Об'єкт дослідження є село Бортники Івано-Франківської області Тлумацького району.

Предметом дослідження виступає висвітлення особливостей природно-географічного становища, історичного розвитку, культурно-духовного життя села Бортники.

Наукова новизна і практичне значення полягає в спробі автора на основі опрацювання відповідних джерел і вже опублікованих матеріалів, поглибити і розширити знання з даної теми.

Окремі матеріали дослідження можуть бути використані під час написання /комплексного, глибокого і ґрунтовнішого дослідження.

Структура роботи: робота складається із вступу, трьох розділів, списку використаних джерел і літератури та додатків.

Хронологічні рамки проблеми охоплюють період від першої письмової згадки про село, а саме 1427 рік ( перша половина XV ст.) до сучасності (XXI ст.)

Методологічні підходи базувалися на методах і синтезу джерел, літератури та на безпосередній пошуковій роботі.

Розділ I Географічне розміщення села та перша писемна згадка

1.1. Природно – географічні умови

Бортники розташовані в межах своєрідної фізико-географічної області відомої під назвою Придністровське Покуття, де знаходяться Тлумацький, Городенківський, Снятинський і частково Тисменицький та Коломийський адміністративні райони. В географічному відношенні Придністровське Покуття поділяється на кілька природних районів Бистрицько-Тлумацький, Олешанський, Городенківський; Гостів-Обертинський та Припрутський. Село Бортники розміщено в межах Гостів-Обертинського природного району, який займає підвищену частину Покуття з абсолютними висотами 360-380 м. над рівнем моря. Він має досить значні площі дубово-грабових лісів і хвилястий, не глибоко розчленований, рельєф. Переважають сірі опідзолені ґрунти, що мають високу кислотність та обмежені на поживні елементи. Природні межі району не виразні: на півночі - умовна лінія розмежування проходить по Хотимир-Чортовецькому пониженню, на сході - по лінії Городенківського природного району, на півдні - між Отинією і с. Гвіздець. Тільки на заході межі району чітко виражені крутим схилом долини р. Ворони, який є виразним природним рубежем [1,с.126 - 127]Великі площі лісових угідь сприяли розвиткові одного з найвідоміших видів сільського промислу - бортництва, з розвитком якого пов'язане господарське освоєння території сучасного села Бортники. Як зазначає польський дослідник Казимир Тименєцький: „в борах знаходилися також житлові забудови, так звані „стани бортні", що мали характер тимчасових осель, котрі пізніше ставали постійними помешканнями і давали початок новим селам. Для заснування нового села в королівських маєтках необхідно було мати грамоту від короля або старости, в приватних маєтках - від феодала, якому належала дана земля.

На жаль, грамоти про заснування Бортників поки що виявити не вдалось. Тому загальні умови появи села розглядатимуться, головним чином, на підставі історичних досліджень вчених. Важливою умовою заснування села було те, що осадчим, як правило, міг бути лише шляхтич, адже право на заселення якоїсь місцевості давалось тільки шляхті за певні заслуги, головним чином, за

військову службу[2,с.29]. Крім того вагомим чинником численних надань була низька залюдненість краю у XIV ст., намагання князя Владислава Опольського зміцнити оборону південно-західних рубежів країни за рахунок служилої шляхти, котра прибула з ним із Шльонська і отримала у Галицькій Русі право на заснування і володіння селами і містами. Не виключалася і можливість збільшення прибутків до казни в ході господарського освоєння краю. Передбачалося, що служила шляхта стане опорою політики князя і займе урядові посади в цьому регіоні. Тому предметом надань найчастіше стають королівські села, локаційні права на які за службу отримують пізніше і місцеві бояри, урівняні в правах з польською шляхтою на основі Єдлинського привілею. За даними польського дослідника О. Гілевича найбільше документів на заснування сіл князь В. Опольський видав для Галицького повіту, де у 1374-1375 рр. було засновано 34 села, тоді як у Львівському - 17, а в Коломийському лише 4 оселі. Це пояснюється потребою зміцнення оборони краю. В цей час на Тлумаччині появилися такі села як Тлумач (осаджене заново у 1370 р., перша згадка датується 1213 р.), Підвербці (1375) і Жабокруки (1374)[3,с.34] .

Можливо, в цей час був виданий привілей на заснування Бортників, але поки


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33