У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Магістерська робота на тему:

« Вплив етнографічних груп на формування закарпатського костюму кін. ХІХ _поч. ХХст. »

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. АНАЛІЗ ЛІТЕРАТУРИ, ДЖЕРЕЛА І МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ

РОЗДІЛ 2. ХУДОЖНІ ОСОБЛИВОСТІ НАРОДНОГО ОДЯГУ ЕТНОГРАФІЧНИХ ГРУП ЗАКАРПАТТЯ ХVIII _XIX ст.

2.1. Особливості костюму лемків Закарпаття

2.2 Художні особливості бойківського костюму

2.3. Народний одяг гуцулів Рухівського району

2.4. Угорські та румунські впливи

РОЗДІЛ 3. ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЗАКАРПАТСЬКОГО КОСТЮМУ кін. ХІХ _ поч. ХХст.

3.1. Матеріал та технологія виготовлення одягових тканин

3.2. Прийоми формоутворення основних компонентів убрання

3.3. Особливості оздоблення одягу: розміщення декору, орнаментальні мотиви та колорит оздоблення

3.4. Мотиви закарпатського народного костюму у творчості художників-модельєрів кін. ХХ – поч. ХХІ ст

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність теми. Формування закарпатського народного одягу — цього яскравого й самобутнього культурного явища в історії розвитку українського костюму, відбувалося протягом багатьох століть в певних історичних умовах.

Закарпатська область вирізняється розмаїтою етнічною палітрою та є одним із самих «відкритих» для зовнішніх впливів регіоном України. З огляду на це, для дослідників відкривається багатий матеріал, що ще далеко не вичерпаний, що містить багато «білих плям» і чекає на своїх першовідкривачів.

Розглядаючи фактори впливу на формування закарпатського костюму, виділяємо головний з них _культурні звязки, взаємини, котрі впродовж століть переплітаючись між націями та етносами стали рушійними. Дана тема вже давно і всебічно розглядається дослідниками українського народного одягу, проте залишаються аспекти маловивчені. Одним із таких, на нашу думку, є аналіз взаємовпливів етнографічних груп у формуванні закарпатського костюму кін. ХІХ _поч. ХХ ст. Якщо бігло оглянути народний одяг українців Закарпаття в окремих територіальних частинах, то складеться враження, що це одяг різних народів, бо ж гуцульський одяг, одяг бойків і лемків мають чимало відмінностей. До цього долучаються впливи народів сусідніх держав – Угорщини, Румунії, територіальні особливості (природні умови проживання) та неспокійне історичне життя. Винятковим є статус суміжних пограничних районів, що потребує окремого дослідження.

Мета роботи – проаналізувати етапи формування народного одягу Закарпатського регіону та впливи етнографічних груп у становленні закарпатського костюму кін. ХІХ _поч. ХХ ст.

Завдання:

дослідити історичний контекст формування закарпатського вбрання ХVІІІ – ХІХ ст.;

проаналізувати особливості костюмів лемків, бойків, гуцулів, включаючи орнаментику, а також асортимент та якість тканин;

простежити вплив країн близького зарубіжжя на розвиток традиційних форм та силуетів закарпатського одягу;

на основі порівняльного аналізу костюмів різних етнографічних груп виявити характерні риси закарпатського костюму кін. ХІХ _поч. ХХ ст.;

проаналізувати особливості оздоблення закарпатського костюму;

виявити мотиви закарпатського народного костюму у творчості художників-модельєрів кін. ХХ – поч. ХХІ ст.

Об’єктом дослідження є взаємовпливи етнографічних груп у формуванні закарпатського костюму.

Предмет дослідження – закарпатський костюм кін. ХІХ _поч. ХХ ст.

Географічні межі дослідження _Закарпатська область.

Хронологічні рамки роботи охоплюють кін. ХІХ _поч. ХХ ст.

Практичне значення. Матеріали дослідження можуть бути використані при укладенні лекційних та практичних курсів для студентів художніх закладів, які навчаються за спеціальностями дизайн, моделювання та конструювання одягу, а також як матеріал для подальших досліджень та в музейній роботі. Надіємось, що робота буде цікавою для художників-модельєрів та сприятиме розвитку української культури загалом.

РОЗДІЛ 1. АНАЛІЗ ЛІТЕРАТУРИ, ДЖЕРЕЛА І МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ

Самобутність Закарпатського краю, творчість його жителів, їх багата духовна і матеріальна культурна спадщина неодноразово привертали увагу науковців та етнографів. Творчість етнографічних груп гірських районів Карпат стала об’єктом дослідження доволі пізно. Поява у науковій літературі перших публікацій, присвячених народному одягу українців гірських районів відноситься до другої половини XІXст.

Однак перші наукові роботи щодо етнографії та народного костюму горян з’являються тільки у 1870-1880-х роках. Саме в цей час публікуються фольклорно-етнографічні матеріали, зібрані Я. Головацьким, і ряд альбомів Л. Вербицького по деяких видах народних промислів (одягові тканини та прикраси). Пізніше виходять ґрунтовні роботи Р. Кайндля, Ф. Вовка. Більше двадцяти років віддав вивченню життя і побуту гуцулів В. Шухевич. Його багата п’яти частинна праця “Гуцульщина” і донині є найбільш солідним історико-етнографічним дослідженням краю. Шухевич як ніхто з інших етнографів, які вивчали і продовжують вивчати зараз цей етнографічний регіон України, зумів всесторонньо описати культурну спадщину гуцулів. Його праця єдина і неповторна, в якій вперше детально і об’єктивно висвітлено самобутнє життя гуцулів.

Наукову цінність мають статті А. Онищука [46, 47]. В них містяться багато нових матеріалів про побут і звичаї гуцулів. Чимало статей присвячено дослідженню звичаїв та обрядів горян, проте ряд аспектів у вивченні духовної і матеріальної культури залишився поза увагою науковців.

Одним із перших, хто почав досліджувати одяг бойків став відомий фольклорист і етнограф Я. Головацького [1], а також у статтях І. Кузива [67], [44]. Цінні дослідження одягу бойків, зібрані в експедиційних етнографічних збірках в 1940 році, які залишив нам І.Франко [37].

Матеріальна культура Бойківщини була об'єктом досліджень польських етнографів ( праці дослідника І.Ф.Симоненка [30]). Загальні відомості про одяг українців Карпат, містяться в праці Білан М, зібрані матеріали про одяг східнослов'янських народів у роботі Прокопьєвої [73],

праці вченого-етнографа С. Маслової [39].

Дані про народний одяг українців кін. XIX _ поч. ХХ ст. знаходимо у науковій роботі Е. І. Матейко [7], Маркович П. [94], Т. Ніколаєва [86], та ін.

Уривчасті дані мистецтвознавчого характеру про народний одяг можна почерпнути з праці “Українське народознавство” (за редакцією С. П. Павлюка) [66]. Тут містяться короткі відомості про весільну та похоронну обрядовість на Гуцульщині.

Питання художніх особливостей одягу гуцулів висвітлювались у дослідженнях Т. О. Гонтар [13], І. В. Гургули [16]. В праці І. В.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29