У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Стаття - Adobe PageMaker
12



Міністерство освіти та науки України

Контрольна робота

з КВТ на тему:

Adobe PageMaker

Після запуску PageMaker виводить на екран пустий робочий стіл, з якого можна відкрити існуючу публікацію або почати нову.

На робочому столі розміщені основні палітри PageMaker:

Палітра Інструментів - містить всі необхідні для роботи інструменти малювання та редагування; Палітра Стилів - при запуску містить базовий набір стилів, який в подальшому можна вільно змінювати та редагувати; Керуюча палітра - служить для форматування тексту і управління об”єктами: масштабування, позиціонування і обертання.

Крім палітри Інструментів, можна відобразити 5 основних (Стилі, Кольори, Шаблони, Прошарки і Гіперзв”язки) та 2 додаткові плаваючі палітри (Бібліотека і Сценарії).

Щоб швидко показати або сховати потрібну палітру використовуються такі клавіші:

Керуюча палітра - Ctrl+’; Стилі - Ctrl+B; Кольори - Ctrl+J; Шаблони - Shift+Ctrl+8; Прошарки - Ctrl+8; Гіперзв”язки - Ctrl+9.

Палітра Інструментів і меню PageMaker

Палітра Інструментів містить всі інструменти, необхідні для роботи. Щоб вибрати той чи інший інструмент, треба клікнути по його піктограмі на палітрі Інструментів. У нижче поданій таблиці подаються всі інструменти PageMaker 6.52.

| Інструменти | Короткий опис

Стрілка | Використовується для виділення, переміщення і маштабування текстових і графічних об”єктів.

Текст | Використовується для вводу і редагування тексту.

Обрізка | Використовується для обрізки зображень.

Обертання | Використовується для обертання текстових блоків та зображень.

Лінія | Служить для малювання ліній.

Перпендикуляр | Дозволяє малювати строго вертикальні та горизонтальні лінії.

Прямокутний фрейм | Використовується для малювання прямокутних фреймів.

Овальний фрейм | Для малювання круглих або овальних фреймів.

Багатокутний фрейм | Для створення багатокутних фреймів.

Прямокутник | Служить для малювання квадратів і прямокутників.

Овал | Для малювання кругів та еліпсів.

Багатокутник | Для малювання багатокутників.

Рука | Для прокрутки зображення, а також для перегляду і тестування гіперзв”язків.

Масштаб | Для змінення маштабу відображення.

Меню

Файл - містить всі команди, що мають стосунок до операції створення, відкриття, збереження, розміщення тексту і графіки, а також настройки робочої області програми; Редагування - містить команди, призначені для відміни останньої дії, роботи з буфером обміну і переходу між режимами верстки і текстового редактора; Макет - дає можливість управління сторінками і настройки колонок та режиму їх заповнення текстом; Текст - призначений для визначення всіх параметрів тексту: гарнітури, кегля, накреслення символів, інтерліньяжа, настройки параметрів абзацу і стилів; Елемент - містить команди, необхідні для роботи з графічними елементами: задавання кольору і типу заливки і контура об”єктів, параметри багатокутників, інформація про зв”язані об”єкти та інше; Сервіс - містить команди, що дозволяють організувати роботу з багатосторінковими публікаціями і відкриває доступ до Доповнень PageMaker; Перегляд - команди управління відображенням публікації робочого вікна PageMaker, маштабом і допоміжними елементами; Вікно - команди, що дозволяють сховати та показати всі палітри PageMaker і переключатися між декількома відкритими документами; Допомога - містить довідку, список клавіатурних скорочень і пункт “Про програму PageMaker”.

Створення і збереження нової публікації

Щоб створити нову публікацію, треба вибрати команду Файл/Новий. В діалоговому вікні Параметри документа можна задати формат паперу, вибрати орієнтацію листка і тип макету. Після створення нового документу в центрі робочого вікна розміститься сторінка заданого формату. Простір навколо сторінки називається Монтажним столом, на якому можна розміщати будь-які об”єкти (текстові і графічні блоки). Для переміщення по сторінках служать мініатюри з номерами, розміщені в лівій нижній частині робочого вікна документа.

Управління масштабом

При верстці публікацій виникає необхідність міняти маштаб відображення документу. Для вибору маштабу відображення можна використовувати меню, яке випливає після клікання правою клавішою миші. В меню можна вибрати одне з фіксованих значень маштабу, в тому числі Реальний розмір, режим Ціла сторінка і Монтажний стіл. Також для зміни масштабу можна використовувати інструмент Масштаб, розміщений на палітрі Інструментів. Подвійний клік миші на значку інструмента встановлює Реальний розмір, а подвійний клік при натиснутій клавіші Alt - Ціла сторінка. При виборі інструмента Масштаб вказівник миші стане виглядати як лупа зі знаком “+”. Це означає, що інструмент працює в режимі збільшення. Якщо встановити вказівник миші в центрі частини, яку треба збільшувати і клікнути, масштаб збільшеться на 25%. Для збільшення довільної частини документа досить обвести її, для зменшення масштабу треба натиснути Ctrl (“+” поміняється на “-”) і клікнути мишою.

Текст

Для набору і форматування тексту в PageMaker можна використовувати два режими: Верстки і Текстовий. Для переходу між ними треба використовувати команду Редагування/Текстовий режим\Режим верстки. Для того, щоб скопіювати вже набраний текст в буфер обміну треба його виділити, виконати команду Правка/Копіювати, перейти в PageMaker, вибрати інструмент Текст і клікнути в будь-якому місці робочого простору, після чого вставити текст з буферу командою Редагування/Вклеїти. PageMaker дозволяє імпортувати в публікацію текст, створений в інших програмах. Для імпорту текстового файлу використовується команда Файл/Розмістити. В діалоговому вікні команди Розмістити можна задати деякі додаткові установки.

Робота з текстовими блоками

В програмі PageMaker текст може бути представлений тільки в вигляді текстових блоків або текстових фреймів. Для того, щоб набрати текст, досить вибрати інструмент Текст на палітрі Інструментів, клікнути в будь-якому місці робочого простору і набрати текст на клавіатурі - буде створено текстовий блок. Межі текстового блоку будуть видимі, якщо його виділити за допомогою інструменту Стрілка. Про те, чи містить текстовий блок весь розміщений матеріал, чи його частина продовжується в інших зв”язаних блоках можна судити за видом маркерів,


Сторінки: 1 2 3