У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Курсова робота

на тему:

Структура і склад інформаційних систем підприємства.

Вступ

Тема даної роботи – „Структура і склад інформаційних систем”

Мета написання роботи полягає в вивченні питань, пов’язаних з структурою і складовими частинами інформаційних систем, особливостями використання інформаційних систем на підприємствах різних галузей.

Основними завданнями роботи є вивчення та узагальнення теоретико-методологічних засад з питань інформаційних технологій.

Актуальність обраної теми полягає в тому, що у конкурентній боротьбі перемагає тільки той, хто швидше за інших реагує на зміни в бізнесі і приймає більш вірні рішення. Саме інформаційні технології допомагають керівникам промислових підприємств у вирішенні цих складних задач.

В роботі розкриті наступні питання:

Структура комп’ютерних інформаційних систем підприємства

Характеристика складових частин інформаційних систем

Функціональні задачі стадій управління промислового підприємства

Галузеві особливості застосування інформаційних систем

При написанні роботи автором були використані підручники, монографії, аналітичні статті вітчизняних і зарубіжних фахівців з інформаційних технологій.

1. Структура комп’ютерних інформаційних систем підприємства

За системного підходу структурні складові управління такі:

1) керуюча система, або суб'єкт управління — СУ;

2) керована частина, або об'єкт управління — ОУ;

3) інформаційна систе-ма — ІC, через яку, власне, і відбувається зв'язок між СУ та ОУ.

Загальну схему взаємодії між цими елементами зображено на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Схема взаємодії між елементами системи управління

ІC — неодмінна складова у процесі організації управління — містить у собі такі основні частини:

1) сукупність економічних даних на відповідних носіях, ор-ганізованих певним способом;

2) методи, способи, технічні засоби й технології збирання, об-робки, зберігання, пересилання інформації та її надання користувачам.

Залежно від застосовуваних технічних засобів обробки інфор-мації розрізняють ручні, механізовані та, у разі використання ав-томатів, насамперед ЕОМ, автоматизовані ІC (АІС).

Зауважимо, що в АІС не вся інформація (з огляду на склад-ність її структуризації та формалізованого подання) обробляється на ЕОМ. Частка оброблюваної на ЕОМ інформації становить від 10 до 50% усієї інформації ІC залежно від типу економічного об'єкта.

Від рівня організації ІC, застосовуваних методів і засобів, а також від технології обробки інформації істотно залежить функ-ціонування об'єкта в цілому.

Для підприємств велике значення має продуктив-ність АІС, її здатність швидко переробляти інформацію, відстежувати зміни на об'єкті, у навколишньому середовищі та макси-мально їх ураховувати, оскільки затримка з обробкою таких даних може коштувати дуже дорого. Наприклад, невраховування нових вимог, постанов, вказівок тощо для підприємства може призвести щонайменше до штрафних санкцій.

Об'єкти й процеси, якими керують, а також і сама система управління (управління) можуть бути складними і територіально розподіленими. Так, наприклад, якщо йдеться про банківські установи та їх-ню діяльність, то в разі окремого комерційного банку або відді-лення, котре територіально й організаційно зосереджене в одно-му місці, створення його АІС вимагатиме підходу й технологій обробки даних, відмінних від тих, що застосовуються, тоді коли банк являє собою сукупність відділень або філій, які територі-альне розміщені в різних місцях регіону.

У першому разі банк розглядається як один об'єкт, як єдине ціле, де практично немає проблеми передавання та приймання первинних даних.

У другому разі структура АІС складніша, застосовуються інші технології обробки даних. Тут можливі проблеми збору та пере-давання даних із відділень до головної контори. Відповідно АІС буде багаторівневою системою, причому проблеми збирання, пе-редавання й обробки даних вельми складні як з технічного, так і з організаційного боку.

Якщо АІС на промисловому підприємстві призначена, зде-більшого, лише для обробки управлінської інформації (плану-вання випуску продукції, бухгалтерський облік, розрахунки заробіт-ної плати і т. ін.), то АІС у фінансово-кредитних установах (ФКУ), і насамперед у банківських установах, не лише обробляють управлінську інформацію, а й виконують автоматизацію операцій основної діяльності, зокрема основного виробництва (обробка даних відповідних документів у процесі здійснення грошових розрахунків, надання кредитів, на-громадження коштів і т. ін.).

АІС формально можна подати як синтез автоматизованої системи обробки управлінської інформації АСУу та ав-томатизованої системи основного виробництва АСОВ: АІСФКУ = АСУу + АСОВ.

2. Характеристика складових частин інформаційних систем

Будь-яка АІС поділяється на функціональну та забезпечуваль-ну частини (ФЧ та 3Ч), які, у свою чергу, поділяються на прос-тіші елементи — підсистеми, котрі також припускають подаль-ший поділ.

До ФЧ належать ті елементи системи, які визначають її функ-ціональні можливості, а саме: призначення, виконувані управлін-ські функції та функції з обробки інформації.

До ЗЧ системи належать об'єкти (матеріальні та інші засоби, інструментарій), з допомогою яких виконуються функції систе-ми, тобто реалізується функціональна її частина.

Додатково виокремлюють забезпечувальні підсистеми, кож-на з яких об'єднує певний вид ресурсів, а також умови їх організації. Ці підсистеми розкривають сутність і склад ресурсів, не-обхідних для функціонування АІС, тому їх перелік є типовим і практично однаковим для різних АІС.

До складу забезпечувальної частини належать підсистеми техні-чного, математичного, лінгвістичного, правового, інформаційного, організаційно-методичного та ергономічного забезпечення.

Підсистема технічного забезпечення — ТЗ, у свою чергу, складається з чотирьох елементів.

1. Технічні засоби — комплекс технічних засобів — КТЗ, використовуваних для одержання, вводу, підготовки, перетво-рення, обробки, зберігання, реєстрації, виводу, відображення, ви-користання та передавання даних і реалізації керівних дій.

2. Методичні та керівні матеріали щодо КТЗ.

3. Технічна документація, що стосується КТЗ.

4. Персонал, який обслуговує КТЗ.

Підсистема математичного забезпечення — МЗ — сукуп-ність застосовуваних математичних методів, моделей і алгоритмів.

Підсистема програмного забезпечення — ПЗ — об'єднує програми постійного користування (системні програми, пакети прикладних програм (ППП), СУБД тощо).

Підсистема лінгвістичного забезпечення — ЛЗ — сукуп-ність мовних засобів для формалізації природної мови, опису ін-формації та інших елементів ІС .

Підсистема правового забезпечення — ПРЗ — охоплює правові норми й нормативи, які пов'язані з функціонуванням АІС,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6