У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Операційні системи. Windows

План

Історія створення Windows

1. Windows

2. ОС Windows 2.0.

3. Використання процесора 80386

4. Windows 3.0

5 Windows 3.1.

6. Windows for Workgroups 3

7 Windows NT 3.5

8 Windows 95

9 Windows NT 4.0.

10. Windows 98

11 Windows 2000

12 Windows XP

Історія створення Windows

Операційна система — це програма, що виконує функції посередника між користувачем і комп'ютером.

ОС, виконуючи роль посередника, переслідує дві мети: ефективно використовувати комп'ютерні ресурси і створювати умови для ефективної роботи користувача.

Як ресурси комп'ютера зазвичай розглядають.—

час роботи процесора;—

адресний простір основної пам'яті;—

устаткування введення/виведення;—

файли, що зберігаються в зовнішній пам'яті. Таким чином, основні компоненти ОС:—

управління процесами (розподіляє ресурс — процесорний час);—

управління пам'яттю (розподіляє ресурс — адресний простір основної пам'яті);—

управління пристроями (розподіляє ресурси — устаткування введення/ виведення);—

управління даними (розподіляє ресурс — дані або файли).

Функціонування комп'ютера після вмикання живлення починається із запуску програми первісного завантаження — Boot Track. Програма Boot Track ініціалізує основні апаратні блоки комп'ютера й регістри процесора (CPU), накопичувач пам'яті, контролери периферійного устаткування. Потім завантажується ядро ОС, тобто Operating System Kernel.

Надалі ОС реагує на події, які відбуваються в системі, як програмні, так і апаратні, і викликає модулі, що відповідають за їхнє виконання.

ОС є як середовищем для організації роботи користувача, так і середовищем виконання й взаємодії різних програм.

На даний момент найпоширенішою операційною системою на ПК є операційна система Windows фірми Microsoft. Кількість проданих копій Windows вимірюється сотнями мільйонів екземплярів.

У ті часи, коли робота над Windows тільки починалася, вважалося, що майбутнє належить інтегрованим середовищам. Фірма VisiCorp — творець першої електронної таблиці VisiC ale, займалася створенням пакета Vision, що працював І v текстовому режимі з можливістю управління маніпулятором «миша» Пакет І призначався для об'єднання кількох програм однією багатовіконною оболонкою Фірма Quarterdesk у той час розробляла пакет DESQ. що згодом став основою для й багатозадачного середовища DESQView.

Позиція фірми Microsoft була іншою Після відвідування дослідницького цен і гра Xerox PARC президент фірми Білл Гейтс вирішив зайнятися створенням графічного середовища, що послужило б стандартною платформою для розробників прикладних програм Тоді ж цей центр відвідав і Стів Джобс, творець комп'ютерів Macintosh і пізніше NeXT Яке враження на обох молодих людей справило побачене добре відомо. Отже Microsoft поставила собі завдання створити платформи для розробників Передбачалося забезпечити розробників вмонтованими функціями для реалізації інтерфейсу користувача і його компонентів (вікон, меню, па печей діалогу), що могли б управлятися за допомогою клавіатури або миші

Коли робота над середовищем Windows тільки починалася, у розпорядженні Microsoft був комп'ютер із процесором 8088 і максимальним обсягом пам'яті 640 КЬ Передбачалося, що користувачі цього середовища мають приблизно 2% КЬ пам'яті, а жорсткий диск їм недоступний через високу ціну Найкращим графічним адаптером у ті часи був CGA із роздільною здатністю 320 на 200 при І роботі з чотирма кольорами Адаптер Hercules, який забезпечував роздільну здатність 720 на 348 у монохромному режимі, був тоді новинкою Робота графічного середовища в таких умовах була, безумовно, повільною У 1983 р почали являтися перші відомості про розробку Windows.

Наприкінці 1984 р здавалося, що розробка Windows не завершиться ніколи У листопаді 1984 р фірма Microsoft оголосила, що вихід Windows відкладений до червня наступного року На той час на ринку були присутні два аналогічні продукти - TopView фірми IBM і VisiOn фірми VisiCorp. обидва працювали в текстовому режимі.

У той час Білл Гейтс покладав великі надії на графічне користувацьке середовище (концепції «комп'ютер у кожному домі і на кожному столі» і «миттєво І доступна інформація» з'явилися трохи пізніше) Незважаючи на високу ціну і низьку продуктивність, на ринку відчувався деякий вплив комп'ютерів Macintosh хоча в 1984 р з'явилися комп'ютери IBM PC і Compaq

Windows 1.0

Коли фірма Microsoft скликала прес-конференцію на виставці Comdex, що проходила в листопаді 1985 р у Лас-Вегасі, багато хто вважав цю подію останнім шансом, особливо після того, як середовище Windows не було випущене, як було обіцяно у червні того ж року Прес-конференція плавно перейшла в презенташю нового продукту — Microsoft Windows 1 0

Порівняно з інтерфейсом Macintosh, середовище Windows 1 0 виглядало. м'яко кажучи, «блідим» Вікна на екрані не перекривалися (а розташовувалися заповнюючи екран, що називається tile), але мали кнопки для зміни розміру і могли переміщатися за допомогою миші У першій версії Windows не була реалізована метафора «робочої поверхні» (desktop), яка на той час уже була в середовищі Мас і в графічній оболонці GEM фірми Digital Research Програма керування файлами MS-DOS Executive працювала в текстовому режимі.

Середовище Microsoft Windows 1 0 було невимогливим до ресурсів для його і роботи було достатньо 256 КБ пам'яті й комп'ютера з двома дисководами. Але як показало опитування перших користувачів, наявність жорсткого диска і 640 КБ пам'яті істотно підвищували продуктивність середовища. Ряд проблем дув вирішений, коли фірма Microsoft ввела підтримку розширеної пам'яті (L.IM), стандарт якої був спочатку розроблений фірмою Lotus для роботи електронної таблиці 1—2—3.

Використовуючи розширену пам'ять, середовище Windows 1.03 могло скопіювати код і дані в розширену пам'ять, замість жорсткого диска, але програми могли виконуватися тільки в оперативній пам'яті. Для Windows 1.0 поставлялося кілька прикладних програм Aldus Page Maker 1.0 (перенесений з Macintosh) і графічний пакет In-A-Vision фірми Micrografx. Обидві програми працювали надзвичайно повільно, навіть на комп'ютерах класу PC AT.

Очевидно, що для того, щоб


Сторінки: 1 2 3 4