У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Компютерні мережі
36



Комп’ютерні мережі

«Компютерні мережі»

Вступ

1. Комп’ютерні мережі

1.1. Локальні мережі.

1.2. Глобальні мережі.

1.3. Мережева архітектура.

1.4. Технічні засоби комп’ютерних мереж.

1.5. Мережеві технології.

1.6. Операційні системи комп’ютерних мереж.

2.2. Глобальна мережа Internet.

2.1. Загальна характеристика мережі Internet.

2.2. Служби Internet.

2.2.1. Глобальна інформаційна служба WORLD WIDE WEB (WWW).

2.2.2. Пошукові системи Web-сторінок.

2.2.3. Служба FTP (File Transfer Protocol).

2.2.4. Електронна пошта.

2.2.5. Телеконференції (USENET).

2.2.6. TELNET.

2.3. Електронна комерція.

2.4. IP-телефонія.

2.5. Захист інформації в Internet.

Висновок

Використана література

Вступ

Комп’ютерна мережа – це система розподіленої обробки інформації між комп’ютерами за допомогою засобів зв’язку. Передача інформації між компютерами відбувається за допомогою електричних сигналів, які бувають цифровими та аналогічними. Існують локальні та глобальні мережі.

У локальних мережах інформація передається на невелику відстань, а в глобальних мережах можуть знаходитися в різних містах і навіть країнах. Локальні мережі поєднують комп’ютери, що розташовані недалеко один від одного. Основу середовища передачі інформації глобальних мереж складають вузли комутації, які повязані між собою за допомогою каналів передачі даних. Є такі типи локальних мереж: зірка, кільце, шина, дерево, комбінована.

Підключення комп’ютерів до мережі виконується за допомогою спеціальних пристроїв – мережевих контролерів (адаптерів), які забазпечують взаємодію робочих станцій. З’єднання мережевих компонентів виконується за допомогою кабелів. Тип кабеля для з’єднування мережевих компонентів визначає максимальну швидкість передачі даних та можливу віддаленість компютерів один від одного. Для передачі інформації у мережах використовуються: коаксіальний кабель, скручена пара напівпровідників, оптоволоконний кабель. Щодо мережевих пристроїв глобальних мереж, то під час передачі даних телефонними каналами звязку використовуються модеми. Модем – це пристрій, який перетворює цифрові сигнали на аналогові і навпаки. Методи передачі – асинхронний, синхронний. Апаратна реалізація модемів можливі внутрішня та зовнішня. Внутрішні модеми являють собою плату, яка вставляється у системний блок компютера. Зовнішні модеми підключаються через COM-порти. З’єднання різних мереж між собою відбуваються за допомогою мостів, шлюзів та маршрутизаторів.

Комп’ютерні мережі

Комп’ютерна мережа – це система розподіленої обробки інформації між комп’ютерами за допомогою засобів зв’язку.

Передача інформації між комп’ютерами відбувається за допомогою електричних сигналів, які бувають цифровими та аналоговими. У комп’ютері використовуються цифрові сигнали у двійковому вигляді, а під час передачі інформації по мережі – аналогові (хвильові). Частота аналогового сигналу –це кількість виникнень хвилі у задану одиницю часу. Аналогові сигнали також використовуються на телефонних лініях для передачі інформації. Для перетворення даних зі цифрового вигляду в аналоговий використовуються модеми, які двійковий ноль перетворюють у сигнал низької частоти. Існують локальні (Local Area Network) та глобальні мережі (Wide Area Network).

1.1. Локальні мережі

У локальних мережах інформація передається на невелику відстань. Локальні мережі поєднують комп’ютери, що розташовані недалеко один від одного (у межах декількох миль). Для передачі інформації використовується високошвидкісний канал передачі даних, швидкість у якому приблизно така сама, як швидкість внутрішньої шини комп’ютера.

Топологія локальних мереж

Топологія мережі – це її геометрична форма або фізичне розташування комп’ютерів по відношенню один до одного. Існують такі типи топологій: зірка, кільце, шина, дерево, комбінована.

Мережа у вигляді зірки (рис. 5.1) містить центральний вузол комутації (мережений хаб, мережений сервер), до якого посилаються всі повідомлення з вузлів (робочих станцій).

Рис.5.1.Структура мережі типу «Зірка»

Мережа у вигляді кільця (рис.5.2.) має замкнений канал передачі даних в одному напрямку.

Інформація передається послідовно між адаптерами робочих станцій доти, доки не буде прийнята отримувачем.

Рис.5.2. Структура мережі типу «Кільце»

Топологія «Шина» використовує як канал для передачі даних, коаксіальний кабель. Усі комп’ютери підєднуються безпосередньо до шини (рис.5.3.)

 

Рис.5.3.Структура мережі типу «Шина»

У мережі з топологією «Шина» дані передаються в обох напрямках одночасно.

1.2. Глобальні мережі

Комп’ютери глобальної мережі можуть знаходитися в різних містах і навіть країнах. Основу середовища передачі інформації глобальних мереж складають вузли комутації, які пов’язані між собою за допомогою каналів передачі даних.

У глобальних мережах використовується декілька виділених серверів. Управляє роботою мережі мережевий сервер. Може існувати декілька файл-серверів, які використовуються для зберігання великих обсягів інформації та організації доступу з робочих станцій.

1.3. Мережева архітектура

З метою стандартизації взаємодії компонентів комп’ютерних мереж (принципів та правил) була розроблена модель мереженої архітектури під назвою «еталонна модель взаємодії відкритих систем» (OSI) (рис.5.4.). OSI базується на моделі, яка була запропонована Міжнародним інститутом стандартів (ISO). Відповідно до цієї моделі мережа розкладається на 7 рівнів, кожному з яких відповідає протокол, одиниця виміру, певний набір функцій. Протокол – це набір правил та угод, які використовуються під час передачі даних (комунікацій).

Кожний рівень забезпечує звязок для вищого рівня.

Фізичний рівень складається з фізичних елементів, які використовуються безпосередньо для передачі інформації по мережевим каналам звязку. До фізичного рівня відносяться також методи електричного перетворення сигналів, що залежать від мережевої технології, яка застосовується (Ethernet, Fddi тощо).

Рівень зєднування призначений для передачі даних від фізичного рівня до мережевого та навпаки. Мережева карта в компютері – приклад реалізації рівня зєднування. Вона залежить від мережевої технології.

Номер рівня | Мережеві рівні | Одиниці виміру

7 | Прикладний | Повідомлення

6 | Уявлення | Повідомлення

5 | Сеансовий | Повідомлення

4 | Транспортний | Повідомлення

3 | Мережевий | Пакети

2 | З’єднування | Кадри

1 | Фізичний | Біти

Рис.5.4.Мережеві рівні в моделі ISO/OSI

Мережевий рівень визначає шлях переміщення даних по мережі, дозволяючи їм знайти отримувача. Мережевий рівень можна розглядати як службу доставки.

Транспортний рівень пересилає дані між самими комп’ютерами. Після доставлення даних мережевим рівнем комп’ютеру-отримувачу активізується транспортний протокол, доставляючи дані до прикладного процесу.

Сеансів рівень використовується як інтерфейс користувача і вирішує такі завдання, як обробка імен, паролів, прав доступу.

Рівень уявлення


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8