У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Програмування циклів
4



ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

Програмування циклів.

Об’єкти: CheckBox, Frame. Робота з меню.

Мета роботи. Створити форму для розв’язування задачі табулювання функції. Побудувати в ній головне меню з командами: закінчити роботу програми, табулювати функцію, очистити поля виведення результатів. Результати табулювання вивести у багаторядкове поле редагування (об’єкт типу Text). Передбачити можливість виведення результатів на екран, у файл, у масив. Напрямок виведення задати за допомогою трьох прапорців ( об’єктів типу CheckBox), розташованих у рамці (Frame).

Об’єкт CheckBox використовують для створення незалежного дво- чи трипозиційного прапорця: увімкнено/вимкнено (/недоступний). Для цього об’єкта визначені дві нові властивості:

Властивість | Опис властивості | Приклади значень

Value | Стан прапорця | Grayed(недоступний), Unchecked (вимкнений), Checked (увімкнений)

MousePointer | Вигляд вказівника миші на об’єкті | Arrow (стрілка), Cross (хрест)

Рамка Frame призначена для розміщення у ній групи із кількох об’єктів. Рамку використовують для покращення дизайну вікна програми. Властивості цього об’єкта аналогічні до описаних вище.

Хід роботи

Завантажую середовище Visual Basic.

Вставляю у форму поле редагування Text1.

Збільшую розміри поля. Властивість ScrollBars (наявність смуг прокручування) цього об’єкта задаю Both (будуть обидві смуги – вертикальна і горизонтальна). Властивість MultiLine задаю True – дозвіл об’єкту працювати більш ніж з одним рядком.

Розташовую у формі поля редагування Text2, Text3, Text4 і відповідні їм текстові поля «Ліва межа», «Права межа», «Крок», а також текстове поле для вигляду даної функції y=sin(x) + 1.

Задаю початкове значення для полів редагування лівої і правої меж аргументу функції та для кроку зміни цього аргументу. (у=sin (x)+1)/

Для цього змінюю властивість Text цих об’єктів. Для набору символу десяткової крапки чи коми використовується символ, передбачений операційною системою комп’ютера.

Вставляю у форму рамку (об’єкт типу Frame).

Для цього використовується компонент Frame палітри компонентів. Змінюю значення властивості Caption (підпис) цього об’єкта на слово «Вивести» (без лапок). Збільшую рамку.

Вставляю у рамку 3 прапорці (об’єкти типу CheckBox).

Вирівнюю прапорці і змінюю значення їх властивостей Caption на такі – «на екран», «у файл», «у масив».

Встановлюю прапорці «На екран » та «У масив» у положення «увімкнено».

Для цього виокремлюю ці об’єкти та змінюю значення їхніх властивостей Value на Checked.

Ввожу назви команд головного меню форми.

Команди головного меню, як і інші компоненти VBA, є об’єктами. Для створення команд вибираю елемент головного меню Tools => Menu Editor. У вікні, що з’явиться, ввожу назви команд меню (властивість Caption) і їхні імена (властивість Name), щоразу натискаючи на кнопку «Next». Задаю ієрархію команд за допомогою стрілок: (підпорядкувати) та (вивести із підпорядкування). Змінюю послідовність команд за допомогою стрілок та .

Запрограмовую команду «Протабулювати».

Виконую команду «Протабулювати» з головного меню форми, клацнувши на ній 1 раз.

Виконую програму і експериментую її з різними значеннями лівої, правої межі та кроку зміни аргумента. Закриваю вікно програми «Табулювання функції».

Зберігаю створену програму у своїй папці.

Демонструю створену форму викладачеві. Закінчую роботу.