У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Створення власної Web-сторінки
31
Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Методичні вказівки
до виконання

лабораторної роботи №4 "Створення власної Web-сторінки"

1. Мета роботи:

Метою та завданнями цієї лабораторної роботи є:

· опанування головних принципів створення Web-сторінок;

· використання головних елементів мови HTML;

· набуття практичних навичок по створенню Web-сторінок.

2. Порядок виконання роботи:

2.1. Підготовка до виконання роботи (попереднє ознайомлення з методичними вказівками до лабораторної роботи та опрацювання теоретичного матеріалу за конспектом лекцій і рекомендованою літературою - п. 8.1.).

2.2. Отримання допуску до виконання роботи (контрольні запитання для допуску до роботи - п. 7.1.).

2.3. Виконання типового навчального завдання (п. 4.).

2.4. Виконання  індивідуального завдання (п. 5.).

2.5. Захист роботи (запитання до захисту роботи - п. 7.2.

3. Короткі теоретичні відомості:

WWW-технології

WWW, W3 – система для доступу до гіпертекстової та гіпермедіа-інформації (як, утім, і до будь-якої іншої, але суть саме в "гіпер"). Спочатку проект WWW зародився в CERN, європейському центрі фізики високих енергій у 1990, але згодом переріс рамки співтовариства вчених-фізиків. Перші програми, що демонструють роботу системи, були закінчені в 1992 році для комп'ютера NeXT. За декілька років, що минули з тих пір, система WWW переможно пройшла практично по всіх операційних платформах, включаючи від самих примітивних (MS-DOS).

Цей сервіс здійснив революцію у відображенні інформації шляхом прямого зв'язку мультимедіа-файлів (зображень, аудіофайлів, відеофайлів). World Wide Web знаходиться на "вершині" Інтернет і для здобуття глибоких знань у галузі Web необхідно розумітися в Інтернет технологіях.

World Wide Web (WWW або Web) є найбільшим сховищем інформації в електронному вигляді з усього світу. Іншими словами, Web – це мільйони зв'язаних між собою документів (Web-сторінок), які розташовані на комп'ютерах усього світу. Документи зберігаються на комп'ютерах, які називають Web серверами. Звернення до даних у Web відбувається за допомогою спеціальної програми WWW-клієнта, яка називається програмою перегляду або "броузером" (від англ. Browse). Користувач підключається до серверу Web і робить запит на конкретний документ. Сервер надає цей документ і користувач може його переглянути за допомогою броузера. Один сервер може відповідати на велику кількість запитів користувачів. Ви можете переглядати тексти, графіку, відеоролики та слухати аудіокліпи шляхом звернення до різних вузлів Web.

Окрім цього, використовуючи броузер можна користуватися майже всіма можливостями Інтернет з єдиної програми. Різноманітні програми, що забезпечують роботу з різними сервісами Інтернет, також використовуються, тому що вони надають кваліфікованим користувачам більш широкі можливості роботи з відповідним сервісом. Використання Інтернет за допомогою WWW-броузера є досить зручним тому, що в цьому випадку навігація здійснюється за однаковими принципами незалежно від того який сервіс ви використовуєте (WAIS, Gopher, FTP, Telnet).

Представлення інформації у WWW базується на можливостях так званих гіпертекстових посилань (hyperlinks). WWW – це гіпертекстова інформаційна система. Термін "гіпертекст" означає, що в текстовому файлі вмонтовані автоматичні зв'язки з іншими текстовими файлами, які носять додаткову або споріднену інформацію. У гіпертексті деякі слова є виділеними (підкреслені або виділені іншим кольором), що означає зв'язок з іншим документом. Ви можете переглянути цю інформацію засобами, які надає вам програма-клієнт. Якщо ви користуєтесь програмою з графічним інтерфейсом, то вам потрібно лише підвести "мишку" до слова, яке вас зацікавило і натиснути клавішу. Ви автоматично отримаєте ту частину інформації з іншого файлу, яка має пряме відношення до предмету, з яким ви мали справу в попередньому файлі. Цей інший файл у свою чергу може мати гіпертекстові посилання на інший файл. При цьому користувач може навіть не здогадуватися, на якому сервері знаходиться той чи інший документ, яка його електронна адреса. Переглядаючи текст з гіпертекстовими посиланнями, користувач самостійно обирає послідовність документів для читання. Гіпермедіа – це термін, що використовується щодо гіпертексту, який має не лише текстову, а й аудіо та відео інформацію. Ви можете “переглянути” таку інформацію, якщо вам дозволяють можливості комп'ютера та дисплею.

"Робочий простір" W3 – Інтернет. Це не означає, що W3 і Інтернет не можуть обійтися один без одного. Тому цілком можливо використовувати WWW у ролі локальної інформаційної системи. Більш того, формати даних і протоколи не мають ніякого зв'язку до технологічної основи мережі (IP). Проте всяка інформаційна система, крім технічних характеристик, потужна (або ні) своїм змістом та інтерфейсом користувача. Так вже сталося, що сама мережа Інтернет, будучи транспортом, в силу свого розміру, відкритості і структури, зробила W3 глобальною реальністю, а мільйони користувачів спільно заповнили Web міріадами документів.

Причини успіху прості – дружній інтерфейс, легкість навігації в Інтернет, спроможність легко інтегрувати мультимедіа-об'єкти і рішення типу "все в одному" – типовий навігатор (browser) є клієнтом для майже всіх популярних інформаційних служб в Інтернет. Web фантастично популярний і зростає навіть швидше за Інтернет.

Останні цифри підтверджують, що число WWW-серверів перевищило 100 тисяч. Статистичні оцінки говорять, що в середньому кожен сервер містить більше тисячі документів.

Своїм успіхом WWW багато в чому зобов'язана NCSA, що розробила найпопулярніший у минулому WWW-навігатор з графічними можливостями. На початку 1993 року NCSA, National Center for Supercomputing Applications, Національний центр суперкомп'ютерних програм при університеті штату Іллінойс в Урбана-Шампань випустив у світ першу версію Mosaic – W3-навігатор, якому було призначено завоювати світ. У свій час Mosaic прозвали "Інтернет killer application" (у розумінні – бестселер Інтернет), і вона була доступна практично для всіх користувачів Unix та для MS-Windows. Ще декілька років тому Mosaic був основним (68%) інструментом для користувачів W3. З тих часів багато


Сторінки: 1 2 3 4 5 6