Разметка страницы" або відповідної (треть">
У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Форматування сторінок документа
15



Лабораторна робота 4 "Форматування сторінок документа"

Теоретичні відомості та рекомендації

Форматування сторінок документа здійснюють в режимі перегляду "Разметка страницы". Тоді документ відображується так, як виглядатиме на аркуші паперу після друкування.

Перемикання в цей режим виконують за допомогою команди "Вид —> Разметка страницы" або відповідної (третьої) кнопки, розташованої зліва від горизонтальної лінійки прокручування.

Процес форматування сторінок документа включає:*

встановлення розмірів полів сторінок;*

встановлення розмірів та орієнтації сторінок;*

встановлення нумерації сторінок;*

створення колонтитулів;*

поділ документа на розділи;*

поділ сторінок на шпальти.

Більшість параметрів форматування сторінки можна визначити за допомогою команди "Файл —> Параметры страницы", що зумовлює появу вікна "Параметры страницы" з чотирма вкладками:

"Поля ", "Размер бумаги ", "Источник бумаги ", "Макет ".

Встановлення розміру полів сторінок.

Поле — це ділянка аркуша паперу між його краєм і межею тексту. Верхнє та нижнє поля сторінки можуть містити текстові та графічні фрагменти, які в такому разі називають верхнім і нижнім колонтитулами.*

Для встановлення розміру полів сторінки використовують вкладку "Поля "вікна "Параметры страницы". Для верхнього і нижнього полів достатньо встановити 2 см, для правого можна встановити 1-2 см. Ці параметри придатні для більшості документів.*

За допомогою прапорця "Зеркальные поля " можна оформити документ з різними полями для парних і непарних сторінок, що дає можливість надрукувати документ з обох боків аркуша, а потім зшити його з урахуванням поля на оправу.*

У полі "От края до колонтитула верхнего (нижнего)" зазначають відстань від верхнього (нижнього) краю сторінки до верхнього (нижнього) колонтитула. Для відображення рамки полів сторінки і меж тексту треба виконати команду "Сервис -> Параметры" і ввімкнути перемикач "границы области текста " на вкладці "Вид ".

Встановлення розміру й орієнтації сторінок.

Розмір сторінки й орієнтацію паперу вибирають з вкладки "Размер бумаги " вікна "Параметры страницы". Стандартні розміри аркушів, наприклад формату А4 (210 х 297 мм), вибирають з однойменного списку, а нестандартні визначають за допомогою параметра "Другой " і текстових полів "Ширина " та "Высота ".

На цій вкладці вибирають також орієнтацію сторінки (книжкова або альбомна) і визначають, до якої частини документа треба застосувати вибрані параметри: "ко всему документу ", "до конца документа "тощо.

На вкладці "Источник бумаги" вікна "Параметры страницы" можна вказати лоток, з якого треба брати папір для друкування сторінок документа чи окремих його розділів.

Нумерація сторінок

Редактор Word поділяє документ на сторінки автоматично, але для того щоб номери сторінок відображались при друкуванні, їх треба вставити в документ за допомогою команди "Вставка —> Номера страниц", що активізує вікно "Номера страниц ".

У цьому вікні визначають положення номера на сторінці (вгорі або внизу) і його розташування відносно її меж (справа, зліва або в центрі). За допомогою перемикача "номер на первой странице" можна відобразити номер на першій сторінці документа. Натисканням кнопки "Формат" вибирають у відповідному вікні тип нумерації (арабські або латинські літери), а також встановлюють початок нумерації із зазначеного числа.

Створення колонтитулів сторінок

Колонтитул — це текст або графічний об'єкт, що розміщується на верхньому або нижньому полі кожної сторінки документа (між края-ми тексту і сторінки). Залежно від розміщення на сторінці колонтитули поділяють на верхні та нижні.

До колонтитула можна додавати елементи тексту: номер сторінки, назву документа, дату друкування, прізвище автора; рисунок, наприклад логотип фірми. Для створення колонтитула треба виконати команду "Вид —> Колонтитулы". Після цього відкриється поле верхнього колонтитула, до якого можна ввести текст або рисунок. Одночасно з цим полем відкриється панель інструментів "Колонтитулы" з інформацією про номер сторінки; поточні дату та час; підменю "Вставить автотекст", що, у свою чергу, містить стандартні елементи автотексту, які можна вставляти в колонтитули: номер сторінки разом із загальною кількістю сторінок, назву файла документа, прізвище автора тощо.

Для переходу до нижнього колонтитула треба натиснути кнопку "Верхний/нижний колонтитул" на панелі "Колонтитулы".

Щоб вийти з режиму роботи з колонтитулами, потрібно натиснути кнопку "Закрыть" на панелі "Колонтитулы".

Якщо треба відредагувати вже створений колонтитул, достатньо двічі клацнути на ньому мишею, і він активізується.

Колонтитули всіх сторінок документа будуть однаковими, за двома винятками: можна встановити окремий колонтитул для першої сторінки документа, а також різні колонтитули для парних і непарних сторінок.

Щоб створити різні колонтитули, треба виконати команду "Файл -» —> Параметры страницы" і вибрати вкладку "Макет". Потім необхідно встановити в зоні "Различать колонтитулы " перемикачі (прапорці) "первой страницы " і "четных и нечетных страниц ". Після цього мож-на створити унікальний колонтитул для першої сторінки і різні для парних і непарних сторінок. Якщо колонтитули чи нумерація сто-рінок не потрібні, то їх необхідно виділити і потім видалити стан-дартними методами. ,

Поділ документа на сторінки та розділи

Редактор Word поділяє документ на сторінки автоматично залежно від заповнення сторінок текстом та іншими об'єктами. При цьому в документ вставляють так званий автоматичний (м'який) розрив сторінки. Якщо необхідно завершити сторінку раніше, у документ вводять так званий примусовий (жорсткий) розрив сторінки.

Щоб ввести жорсткий розрив сторінки, треба натиснути комбінацію клавіш <Ctrl+Enter> або виконати команду "Вставка —> Разрыв" і у вікні цієї команди в зоні "Начать " активізувати селекторну кнопку "новая страница" та закрити вікно, натиснувши кнопку "ОК". Після цього на сторінці з'явиться лінія розриву, яку можна поба-чити в режимі перегляду документа "Обычный " або в режимі відображення недрукованих символів.

Розділ — це частина документа, яка має власні параметри форматування сторінки, тобто всі сторінки одного розділу мають однакові параметри форматування, а сторінки різних розділів


Сторінки: 1 2 3 4