У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткі відомості по табличному процесору Excel.

З табличним представленням даних ми стикаємося в багатьох сферах діяльності, починаючи з побутових потреб і кінчаючи бухгалтерськими або науковими розрахунками.

Програмне забезпечення, зване системою обробки електронних таблиць, або табличним процесором, дозволяє автоматизувати рутинні операції виконання однорідних обчислень і перерахунку з початковими даними, що змінюються.

У елементи електронної таблиці можна вносити різну інформацію: текст, числа і формули.

Осередки можуть містити незалежні дані, які, як правило, заносяться уручну або завантажуються з деякого файлу даних. Ці дані можуть використовуватися як результатні для обчислення значень інших осередків. У коміркии з обчислюваними значеннями заносяться формули для обчислень. Користувач звичайно бачить на екрані результати обчислень по заданих формулах. При кожній зміні комірок проводиться автоматичний перерахунок у всіх комірках, пов'язаних із змінними правилами обчислень.

Сучасні табличні процесори, до яких можна зарахувати і Excel, надають користувачу наступні можливості:

робота з «робочими книгами» (сукупністю таблиць);

завдання в таблицях чисел і формул, перерахунок значень обчислюваних комірок при змінах початкових даних;

побудова діаграм за даними таблиць;

великий набір вбудованих функцій;

автоматичне заповнення комірок послідовностями (дні тижня, місяці і т. п.);

можливість роботи із зовнішніми базами даних;

управління параметрами тексту;

виведення таблиць на друк;

можливість створення макросів (серії команд, згрупованих разом для спрощення роботи);

перевірка орфографії;

пошук, сортування і систематизація інформації, тобто використання електронному шаблі пі як проста база даних.

Слід ще раз підкреслити, що електронна таблиця дозволяє не тільки авоматично виконувати розрахунки, але і є дуже ефективним засобом для проведення чисельного моделювання. Міняючи у всіляких поєднаннях значення початкових параметрів, можна спостерігати за зміною вихідних даних і аналізувати отримані результати. Табличний процесор миттєво надає безліч варіантів рішень, на основі яких можна вибрати найбільш прийнятне.

Всі ці якості дозволяють рахувати табличний процесор обов'язковим елементом автоматизації установ і управлінської діяльності.

Графічний інтерфейс програми Microsoft Excel 2000.

На мал. 1 зображений загальний вид вікна програми Microsoft Excel 2000. Це — стандартне вікно Windows-додатку.

Рядок стану Ярлички листів

Мал. 1. Загальний вид вікна програми Microsoft Excel 2000.

Об'єкти інтерфейсу.

Інтерфейс програми вам вже знаком. Групи кнопок, об'єднаних на невеликих панелях, дублюють операції, закладені в основних меню програми.

Робочим полем програми є таблиця, що складається з рядків і стовпців. Максимальна кількість рядків та стовпців залежить від конкретної комп'ютерної реалізації. Під час роботи з програмою таблиця зберігається в оперативній пам'яті. Для переглядання частини електронної таблиці служить область листа, що включає осередки, заголовки рядків і стовпців, смуги прокрутки і ярлики листів. Для управління роботою табличного процесора, як і скрізь в Windows, використовується меню команд.

Для видачі інформації про поточний осередок служить рядок стану.

Рядок формул (іноді її називають рядком введення) призначений для індикації даних, які користувач набирає перед введенням в елемент таблиці.

Excel дозволяє працювати з так званою робочою книгою (сукупністю таблиць). Перемикання між листами цієї книги можна здійснювати за допомогою спеціальних ярликів.

Основні об'єкти документа електронних таблиць

Документи, що створюються в середовищі табличного процесора Excel, містять таблиці і діаграми (див. мал. 2).

Мал. 2. Об'єкти табличного документа

Діаграми є наочним засобом представлення даних і полегшують виконання порівнянь даних, виявлення закономірностей і т.д. Наприклад, замість аналізу декількох стовпців чисел на листі, можна, поглянувши на діаграму, дізнатися, падають або ростуть ціни на товари повсякденного попиту, або порівняти витрати підприємства по різних позиціях.

Щоб створити діаграму, слід, перш за все, ввести дані в таблицю, а потім виділити в таблиці область, за даними якої будуватиметься діаграма.

Для покрокового створення діаграми середовищем пропонується Майстер діаграм.

Діаграму можна створити на окремому листі або помістити як упроваджений об'єкт на лист з даними. У зв'язку з цим, розрізняють два види діаграм:

упроваджені діаграми;

діаграмні листи.

Упроваджена діаграма розглядається як графічний об'єкт і зберігається як частина листа, на якому вона створена. Упроваджені діаграми слід використовувати у випадках, коли потрібно відобразити або надрукувати одну або декілька діаграм разом з даними листа.

Лист діаграми це окремий лист в книзі, що має власне ім'я. Листи діаграм слід використовувати у випадках, коли потрібно переглянути або зрадити великі або складні діаграми окремо від даних або коли потрібно охоронити простір екрану для роботи з листом.

Незалежно від способу розміщення, діаграма є пов'язаною з початковими даними на листі, тобто при оновленні даних оновлюється і створена на їх основі діаграма.

Р

Мал. 3. Об'єкти діаграми.

Основні режими роботи в Excel.

Режими роботи в Excel. забезпечують:

введення і подальше зберігання даних і зв'язків між ними;

редагування даних при введенні;

автоматичний перерахунок результатів при зміні початкових даних;

побудова діаграм, що представляють числові дані в наочному вигляді;

автоматична зміна діаграм при зміні даних, по яких вони побудовані.

Робота 1. Використання електронної таблиці як форми для ведення звітності.

Електронні таблиці є обов'язковим атрибутом офісного програмного забезпечення. По-перше, їх можна використовувати для зберігання і впорядкування даних, тобто як форму звітності. По-друге, електронні таблиці дозволяють автоматизувати рутинні однотипні обчислення. По-третє, за табличними даними можна побудувати діаграми, що дозволяють аналізувати ці дані найдоступнішим способом — візуально. Постараємося продемонструвати це в практичній роботі.

Завдання 1. Заповнення листа книги початковими і розрахунковими даними.

Для демонстрації роботи з електронними таблицями виберемо реальне завдання, що встає перед секретарем: замовлення і ведення звітності по канцтоварах. Вважатимемо, що звіти складаються у вигляді таблиці щокварталу, тобто раз на три місяці.

Перелік придбанних підприємством канцтоварів приблизно відомий, але може змінюватися з урахуванням специфіки виробництва. По основних позиціях він приведений табл. 1.

Ціни на канцтовари можна оперативно коректувати безпосередньо в елів


Сторінки: 1 2