У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПРАКТИЧНА РОБОТА №1

ІНТЕРФЕЙС НАСТІЛЬНОЇ ВИДАВНИЧОЇ СИСТЕМИ PAGEMAKER 7.0

1.1 Мета роботи

Освоїти порядок запуску видавничої системи РаgеМаkеr і завершення роботи з нею. Вивчити інтерфейс користувача.

1.2 Програма роботи

- Запуск видавничої системи і звершення роботи з нею

- Ознайомлення з інтерфейсом користувача

1.3 Основні теоретичні відомості

Запуск РаgеМаkеr 7.0

Видавнича система РаgеМаkеr 7.0. запускається одним із способів:

- З допомогою головного меню Windows. Для цього кліком миші на кнопці Пуск відкрити головне меню Windows. В ньому вибрати пункт Програми, а потім, переходячи в меню наступних рівнів, знайти пункт меню Adobe РаgеМаkеr 7.0.

- За допомогою даної редакційної системи, якщо він є на робочому столі Windows.

- Одночасно із запуском файла документа створеного в РаgеМаkеr 7.0.

1.3.2. Запуск РаgеМаkеr 7.0. першим способом

Після запуску на екрані монітора з'являється інтерфейс користувача РаgеМаkеr (рисунок 1.1). Вгорі розташований рядок заголовка, в якому знаходиться назва даної програми. Якщо при цьому відкритий і файл публікації (документа), то там знаходиться і назва файлу (у випадку, якщо вікно документа розкрито на весь екран).

Рисунок 1.1 – Інтерфейс користувача РаgеМаkеr 7.0.

Ліворуч від назви програми знаходиться кнопка системного (віконного) меню. З його допомогою можна управляти положе-нням і розмірами вікна. В правій частині рядка, як і в інших Windows - додатках, є три кнопки управління вікном: кнопка згортання вікна, кнопка розвертання вікна на весь екран або відновлення попередніх розмірів, кнопка закриття програми. На екрані присутня Панель инструментов. В ній представлені всі інструменти програми РаgеМаkеr. Призначення інструментів і методика роботи з ними буде розглядатись детальніше на подальших заняттях. Палітру інстру-ментів можна перемістити в будь-яке місце на екрані.

Якщо, наприклад, вибрати пункти меню Файл, Новый, то відкривається діалогове вікно «Параметры докумен-та» (рисунок 1.2). В ньому слід задати необхідні параметри публікації і клінути на кнопці «Да» на екрані в межах вікна програми з'являється вікно документа (рисунок 1.3).

Рисунок 1.2 – Діалогове вікно «Параметры докумен-та»

Рисунок 1.3 – Інтерфейс РаgеМаkеr з вікном документа

Завдання: виконати дану операцію. На даному етапі можна залишити установки, задані за замовчуванням.

На даному етапі можна залишити установки, задані за замовчуванням. Вікном документа є т.з. Монтажный стол. Він використовується для тимчасового зберігання елементів публікації. Об'єкти, розташовані на монтажному столі, видні з будь-якої смуги. Вони не належать сторінкам пу-блікації і на друк не виводяться.

Частину робочого столу займає Печатная страница. На ній розташовуються текстові та ілюстративні документи, що входять в публікацію. Зверху і зліва на монтажному столі є Линейки. Вони використовуються для вимірювання розмірів і точного розташування елементів публікації на сторінці.

В нижній лівій частині розташовується піктограма сторінки-шаблона. З її допомогою можна перейти на сторінку-шаблон. Всі елементи, розміщені на ній, відображаються на всіх смугах публікації, створеної на цьому шаблоні.

Праворуч піктограми сторінки-шаблона розташовується поле управління сторінками. Воно відображає нумерацію сторінок, задану в діалоговому вікні «Параметры документа». Для переходу на іншу сторінку потрібно клікнути на пік-тограмі даної сторінки. Праворуч і внизу вікна є лінії прокрутки.

В місці перетину горизонтальної і вертикальній ліній знаходиться значок початку координат у вигляді пунктирно-го перехрестя. Він служить для встановлення початку коорди-нат. За замовчуванням початок координат (нульова точка) знахо-дится на рівні верхнього лівого кута сторінки при односто-ронньому друці або на рівні верхньої межі і середини розвороту для двосторонньої публікації. При необхідності початок координат можна перемістити в інше місце. Для цього потрібно за допомогою миші перемістити перехрестя в потрібне місце.

Завдання: виконати переміщення початку координат.

ПАНЕЛІ І ПАЛІТРИ

Робота з текстом і графічними об'єктами може проводитись за допомогою меню або панелі інструментів і палітр. На даному занятті слід лише ознайомитися з ними.

Панель інструментів

На монтажному столі розташована панель інструментів (на рисунку 1.3 вона розташована ліворуч сторінки публікації). В ній представлені всі інструменти програми РаgеМаkеr. Вибір одного з них здійснюється кліком миші. Призначення інструментів вивчатиметься в ході освоєння програми.

Панель можна перемістити в будь-яке інше місце на мон-тажному столі. За замовчуванням вона присутня на монтаж-ному столі при запуску програми. Її можна прибрати з монта-жного столу, вибравши пункти меню Окно, Спрятать инструменты . Якщо ж вона відсутня, то викликати її можна вибором пунктів меню Окно, Показать инструменти.

Управляюча палітра

Управляюча палітра виглядає по-різному залежно від того, з чим працює користувач: з текстом або графічним об'єктом. При роботі з текстом її також можна перемикати між двома станами: в одному вона задає атрибути симво-лів (рисунок 1.4а), в іншому - атрибути абзацу (рисунок 1.4.6).

а)

б)

Рисунок 14 - Управляюча палітра

Для переключення в режим атрибутів символів потрібно клікнути на кнопці з символом Т, а для переключення в режим атрибутів абзацу - на кнопці з символом . Викликати палітру на екран (прибрати з екрану) можна вибором пунктів меню Окно, Показать управляющую палитру (Спря-тать управляючую палитру).

Завдання: вивести управляючу палітру на екран і проглянути її в режимах атрибутів символів і атрибутів абзаців.

Палітра стилів

За допомогою палітри стилів (рисунок 1.5), абзацам можна присвоювати стилі, створювати нові і редагувати вже існуючі стилі.

Викликати палітру стилів на екран (видалити з екрану) можна вибором пунктів меню Окно, Показать (спрятать) стили або натисненням клавіш <Сtrl>+<В>.

Рисунок 1.5 – Палітра стилів

Завдання: вивести на екран палітру стилів. Ознайомитися з її змістом, а потім видалити палітру з екрану.

2.4. Колірна палітра

Колірна палітра (рисунок 1.6) використовується для привласнення потрібного кольору виділеному текстовому або графічному об’єк-ту.

При забарвленні графічних об'єктів можна привласнювати колір тільки контуру, тільки


Сторінки: 1 2 3