У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Боротьба з комп’ютерними злочинами – проблема транснаціонального масштабу  

З того часу коли у 1988 році вірус-черв’як (Morris Worm) паралізував половину комп’ютерів, що працювали у мережі Internet [1], Internet залишається не тільки засобом передачі інформації в науковій, оборонній та інших сферах, але й став глобальною електронною мережею, яка порушує усі аспекти нашого життя як дома, так і на роботі.

Стрімкий розвиток інформаційних технологій, розширення виробництва технічних засобів і сфери застосування комп’ютерної техніки, а головне - наявність людського фактора у виді задоволення власних амбіцій чи з корисливою метою породили новий вид суспільно небезпечних діянь, у яких неправомірно використовується комп’ютерна інформація або вона сама стає об’єктом зазіхання. Подібно багатьом революційним технологіям глобальна мережа Internet несе із собою величезний потенціал як для прогресу так і для зловживань.

Як стало відомо, терористичний акт у США, який 11 вересня 2001р. зруйнував обидва 110-поверхових хмарочоса Всесвітнього торгового центра у Нью-Йорку, супроводжувався вчиненням комп’ютерного злочину. За повідомленням телекомпанії CNN, терористична атака проти США стала можливою завдяки виведенню з ладу супутникової системи NASA. Таким чином, терористична група, що підготувала масовану атаку на США, мала у своєму розпорядженні не тільки висококласних камікадзе, але і хакерів найвищої кваліфікації.

Атаки у мережі, шахрайства з пластиковими платіжними картками, крадіжки коштів з банківських рахунків, корпоративне шпигунство та поширення дитячої порнографії - ось тільки деякі зі злочинів, що вчиняються у мережі Internet. Такі протиправні діяння, вже сьогодні складають для нашої держави, як і для багатьох інших країн світу, певну суспільну небезпеку, реально загрожуючи інформаційній безпеці – складовій національної безпеки. Національна інфраструктура держави вже сьогодні щільно пов’язана з використанням сучасних комп’ютерних технологій. Щоденна діяльність банківських та енергетичних систем, керування повітряним рухом, транспортна мережа, навіть швидка медична допомога перебувають у повній залежності від надійної і безпечної роботи автоматизованих електронно-обчислювальних систем.

Не треба бути пророком, щоб прогнозувати подальше зростання залежності життєдіяльності національної інфраструктури від процесів інформатизації та входження України в єдиний інформаційний простір, поширення криміногенних процесів, пов’язаних з протиправним використанням комп’ютерних технологій.

Кіберзлочинність[2] - це явище міжнародного значення, рівень якої знаходиться у прямій залежності від рівня розвитку та впровадження сучасних комп’ютерних технологій, мереж їх загального користування та доступу до них. Таким чином, стрімкий розвиток інформатизації в Україні несе за собою потенційну можливість використання комп’ютерних технологій з корисливих та інших мотивів, що певною мірою ставить під загрозу національну безпеку держави.

Всебічний аналіз вітчизняного законодавства, яке регулює суспільні інформаційні відносини в Україні, дозволяє стверджувати, що наша держава, поряд із заходами стимулювання розвитку інфраструктури на основі новітніх технологій, вживає необхідні заходи щодо протидії комп'ютерної злочинності. Прикладом цьому може служити Указ Президента від 31 липня 2000 року Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в України [3], а також Розділ 16. “Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж” прийнятого нещодавно нового Кримінального кодексу України [4].

Разом з тим, є ще багато не врегульованих проблем, які не дають можливості ефективно протидіяти правопорушенням, що вчиняються у сфері використання комп’ютерних технологій.

Вітчизняна та світова практика свідчить, що число клієнтів Internet продовжує бурхливо зростати, а разом з цим зростає і кількість атак, яких щодня зазнають комп’ютерні системи із зовнішнього середовища. За статистикою Американського Інституту Комп’ютерної Безпеки (Computer Security Institute) збитки від злочинів, що вчиняються за допомогою комп’ютерних технологій, з кожним роком зростають. Так сукупний збиток від таких злочинів у США за 5 років з 1997 р. по 2001 р. склав вже біліше 1 млрд. дол. США. За даними експертів тільки у 2000 році втрати комерційних структур через Internet склали понад 1,6 трильйони доларів [5].

Основною метою кіберзлочинця є комп’ютерна система, яка керує різноманітними процесами, і інформація, що циркулює в них. На відміну від звичайного злочинця, що діє в реальному світі, кіберзлочинець не використовує традиційну зброю - ніж і пістолет Його арсенал – інформаційна зброя, всі інструменти, що використовуються для проникнення у мережі, злому і модифікації програмного забезпечення, несанкціонованого одержання інформації або блокування роботи комп’ютерних систем. До зброї кіберзлочинця можна додати: комп’ютерні віруси, програмні закладки, різноманітні види віддалених атак, що дозволяють отримати несанкціонований доступ до комп’ютерної системи. У арсеналі сучасних комп’ютерних злочинців не лише традиційні засоби, а й найсучасніша інформаційна зброя та обладнання, яке дає можливість вчиняти злочини проти любої країни світу, тому ця проблема вже давно перетнула кордони держав і стала проблемою міжнародного масштабу.

Разом з поширенням впровадження сучасних інформаційних технологій в Україні постійно зростає загроза як для державних комп’ютерних систем, так і для приватних організацій та окремих громадян. Особливої актуальності проблема кіберзлочинності набула в наш час. Соціологічні опитування в різних країнах, і насамперед, у високорозвинених, показують, що кіберзлочинність посідає одне з чільних місць серед тих проблем, які турбують людей. Більше того, на думку фахівців, сьогодні це явище становить значно серйознішу небезпеку ніж 5 років тому в силу використання зі злочинною метою новітніх інформаційних технологій, а також зростаючої уразливості сучасного індустріального суспільства. Незважаючи на зусилля держав, які спрямовані на боротьбу з кіберзлочинами, їх кількість у світі не зменшується, а, навпаки, постійно зростає

Жодна держава сьогодні не здатна протистояти цьому злу самостійно.


Сторінки: 1 2 3 4