У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

“Internet-телефонії VDO Phone”

Людство любить поговорити. Спілкування - одна з головних потреб розумної істоти. Первісна людина, нашкрябавши кілька символів на камені і запустивши ним у товариша, сама того не підозрюючи, відкрила еру телекомунікацій. З тієї пори люди чого тільки ні роблять, намагаючись залучити до себе увага вилученого співрозмовника: б'ють у барабани, палять багаття, кидають пляшки в море, пишуть листа. Чи думав Олександр Белл, прикручуючи проводки до свого першого телефону, що його винахід переверне увесь світ? Напевно, так. Кожен винахідник мріє про це. Тим часом навіть він не припускав, у що перетворять його ідею жадібні до спілкування нащадки. Вдумайтеся, адже саме з павутини телефонних проводів і народився Інтернет! Народився, устав на ноги і, не довго думаючи, вирішив всотати в себе і сам телефон, його що породив. З моменту народження телефон перетерпів не занадто багато змін: та ж трубка, пускай і напхана електронікою, перетворить звук в електричні сигнали. Потрап изобретатель телефону в наш час, він легко догадався б як користатися сучасним апаратом. Вся і різниця, що замість лементів "Панянка! Панянка!", потрібно кілька разів тикнути пальцем у кнопки. Незрівнянно великим змінам піддалися телефонні мережі, перетворивши в складну систему телекомунікацій. Маленької телефонної станції Белла, побудованої в 1878 році в містечку Нью-Хейвен (США), і в страшному сні не могли привидітися мудрі шляхи, якими сьогодні звуки досягають ушей телефонних співрозмовників. Сигнал летить по повітрю, лізе під землею, булькає в океані і навіть перевертається в космосі! І все це іноді лише для того, щоб дві нудьгуючі домогосподарки, що живуть у сусідніх будинках, обговорили погодні умови і поскаржилися на здоров'я.

У більшості країн телефонний зв'язок монополізований чи, принаймні, жорстко контролюється державою. Саме від його політики і залежить процвітання галузі. Не дивно, що рівень розвитку, якість послуг і ціни сильно відрізняються. Вартість хвилини розмови в різних країнах може відрізнятися на порядок! Гріх не скористатися цим, спробувавши перехитрити зайво жадібну телефонну компанію. Так з'явилася, сьогодні дуже популярна в усьому світі, система CallBack. Принцип її дії простий: CallBack - зворотний дзвоник. Як правило, платить за телефонну розмову той, хто дзвонить. Система CallBack порушує традицію. Місцева АТС буде вважати ініціатором дзвоника вашого співрозмовника, і рахунок вам не надішле (хоча оплачувати розмова прийдеться все рівно вам). Візьмемо, наприклад, США. Стараннями вітчизняних телефоністів дзвоник з Росії в Сполучені Штати обходиться в багато разів дорожче, ніж дзвоник зі США в Росію. Рішення напрошується саме собою: потрібно змусити закордонного абонента подзвонити вам. Цей процес нескладно автоматизувати, надавши користувачу можливість обхідним, але все рівно більш дешевим шляхом дзвонити на будь-який телефон світу. Чим і займаються фірми, що спеціалізуються на CallBack.

А що ж Інтернет? Ідея передавати по мережі Інтернет у реальному часі звук і відео не нова. Спроби зробити це починалися давно, але через низьку якість звуку дотепер повсюдного захоплення інтернет-телефонією не виникало. Мало того, ще бродить думка (іноді неї озвучують навіть комп'ютерні фахівці), що домогтися прийнятної якості передачі звуку по мережі Інтернет узагалі неможливо. Не можна погодитися. З появою нових алгоритмів стиску даних доступне для передачі по Мережі якість звуку істотно підвищилося і стало нітрохи не гірше звуку в трубці звичайного телефону (не занадто утішне порівняння, але, говорячи про телефон, - з телефоном і порівнюємо). Незабаром на зміну звичному IP протоколу прийде новий протокол IPv6. Він ліквідує "рівноправність" пакетів у мережі Інтернет і дозволить мультимедіа даним (до яких відноситься і звук) добиратися по призначенню значно швидше. Голосові пакети одержать вищий пріоритет, і усі будуть уступати їм дорогу. Передбачається, що IPv6 цілком зніме багато роблем інтернет-телефонії.

Цікаво, що від безмірного нарощування функціональних можливостей і роздування розмірів розроблювачі систем для мережі Інтернет поступово перейшли до пошуку оптимальних і економічних механізмів передачі інформації. Розгорнулося дійсне змагання: хто краще стисне звук і зображення і швидше доставить його користувачу.

Так що тепер для одержання звуку і відео - раніше, здавалося, зовсім недоступних матеріалів - необов'язково мати модем із супервисокою швидкістю.

Що таке інтернет-телефонія?

Ви купили модем з функцією Voice і вкладеним у коробку мікрофоном. Не це чи і є інтернет-телефон? На жаль, модем з функцією Voice не більш телефон^-інтернет-телефон, чим телефон звичайний.

Він придатний лише на те, щоб спорудити автовідповідач. Інтернет-телефонією називається система, що дозволяє вести розмову в реальному часі, одним з ланок якої є мережа Інтернет. Попросту говорячи, шлюз здатний з'єднати звичайний телефон з мережею Інтернет. Але дані можуть надходити і з інших джерел. У теорії обмежень на спосіб зв'язку немає: ви можете скористатися комп'ютером (якщо спілкуються два комп'ютери, іноді можна обійтися зовсім без шлюзу), звичайним телефоном, радіопередавачем, постукати по батареї парового опалення і т.п. Головне, щоб шлюз сприймав сигнали, що прийшли до нього.

У загальному виді схема зв'язку виглядає так:

Абонент 1 - [локальна телефонна мережа 1] - [шлюз 1] - Інтернет - [шлюз 2] - [локальна телефонна мережа 2] - Абонент 2.

Ключовим елементом інтернет-телефонії є зв'язування шлюз - Інтернет. Шлюз являє собою комп'ютер-сервер, доповнений спеціальними платами розширення і відповідним програмним забезпеченням. Він служить інтерфейсом між передавальним звук пристроєм користувача (телефоном, комп'ютером і т.п.) і мережею Інтернет. Шлюз забезпечує прийом і перетворення даних у форму, зручну


Сторінки: 1 2 3 4