У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1. Вступ.

Метою даного документу є розробка проекту на побудову локальної обчислювальної мережі в адміністративному корпусі ВАТ "Промприлад". Для забезпечення повноцінного функціонування служб і підрозділів інтегрована телекомунікаційна система повинна включати наступні складові елементи:

- локальна обчислювальна мережа (ЛОМ), як основа автоматизованої системи обробки даних;

- телефонна мережа на базі цифрової АТС;

- структурована кабельна система (СКС) як фізична основа комунікаційної мережі для забезпечення передачі даних;

- мережа гарантованого електроживлення, як допоміжна інженерна система забезпечення безперебійної роботи банку;

- контур технологічного телекомунікаційного заземлення, як основа безаварійного функціонування.

Цей документ містить інформацію тільки про ЛОМ,як складову ІТКС. Матеріали і обладнання, яке застосовується при монтажі ЛОМ мають сертифікати відповідності і дозволені для використання в Україні.

2. Локальна обчислювальна мережа.

Необхідність спільного використання інформації багатьма користувачами в межах однієї утанови (підрозділу) обумовила широке застосування високошвидкісних і надійних обчислювальних мереж (ОМ). Особливо актуальне це питання для великих підприємств, де використання сучасної обчислювальної техніки і специфіка роботи цих установ накладають певні умови щодо роботи обчислювальної мережі. Планування мережі проходить в декілька етапів :

визначення вимог до мережі і її розміру;

- розділення мережі на сегменти і визначення робочих груп, робочих зон;

- оцінка можливого росту мережі;

складання плану управління мережею; розробка питань безпеки і надійності; вибір активного обладнання; створення кабельної системи;

В даному розділі визначаються кількість вузлів, серверів, сегментів ЛОМ, діаметр мережі, види програмних комплексів і їх вимоги до швидкості передачі. Оцінюється можливість збільшення чисельності вузлів і об'єму передачі даних. Розглядається концепція управління мережею, а також безпека і надійність.

2.1 Розмір мережі. Розділення на сегменти і визначення робочих зон.

Розмір в даному випадку визначається головним чином кількістю користувачів, яких повинна обслуговувати мережа. Планується охоплення мережею кімнат 3 та 4 поверхів приміщення адмін. корпусу з розташуванням серверної на 4-му поверсі (комп'ютерами охоплюються більшість кімнат будови).

Виходячи з розрахунків та техн.умрв планується робота в ОМ 20 робочих станцій та 1 сервера.

В ЛОМ ВАТ "Промприлад" повинна забезпечуватись надійна робота різних мережевих протоколів (IPX/SPX, ТСРЛР, NetBEUI ) і операційних систем (Novell NetWare, Windows NT SERVER, Windows 95/98).

Найбільш доцільним, далекоглядним і дешевим в цьому випадку є створення VLAN за принципом доступу до інформації, а в якості центрального керуючого пристрою ~ комутатора

(Switch) з підтримкою VLAN, статичною і динамічною підтримкою таблиці МАС-адрес, SNMP керуванням . Необхідно передбачити гнучкість до модифікацій існуючих і можливість створення нових VLAN. Максимальна кількість VLAN не перевищуватиме 15, так як їх керування буде досить складним.

2.2. Оцінка можливостей росту.

Досвід роботи в обчислювальних мережах свідчить про те, що використання топології Ethernet з швидкістю передачі 10 Mbps при кількісті вузлів більше ніж 20, не дає достатню пропускну здатність. Як наслідок, сповільнюється робота всіх станцій. Для забезпечення необхідної пропускної здатності пропонується використання в опорній частині мережі технології комутованого Fast Ethernet, яка дозволяє забезпечити високошвидкісне з'єднання сегментів мережі і створювати високошвидкісні з'єднання для сучасних суперсерверів.

Для забезпечення високої пропускної здатності ОМ пропонується наступна модель:

1. Опорна (backbone) або магістральна частина мережі будується на технології комутованого Fast Ethernet, з гарантованою швидкістю передачі даних 100 Мбіт/с для кожного з'єднання опорної частини. З'єднує між собою сервери і комутатори з Центральним комутуючим пристроєм. Також до неї включені мережеві станції з високими вимогами що до пропускної здатності. Таким чином ланка , на яку припадає максимальне завантаження має високу пропускну здатність ( гарантовану швидкість прийому/передачі для кожного під'єднання 100 або 200 Мбіт/с) і не сповільнює роботу окремих ділянок мережі при великих навантаженнях.

2. Сегменти мережі (subnet) використовують змішану технологію Ethernet/ Fast Ethernet, тобто швидкість передачі складає 10 або 100 Мбіт/с. Слід зауважити, що через ростучі потреби вузлів до пропускної здатності поступово всі вузли будуть переведеш на Fast Ethernet.

3. Робочі станції з невеликим завантаженням залишаються на окремому сегменті, змонтованому на коаксіальному кабелі RJ-58 та працюють по технології Ethernet 10Base-2. Топологія мережі "зірка" з ієрархічною структурою ( декілька рівнів підпорядкованості) реалізується за допомою комутаторів та центрального комутатора і дає можливість збільшення кількості "променів" за рахунок появи нових портів в комутаторах. Тому необхідно передбачити резервні порти в комутаторах або можливість їх нарощення (стекування/каскадування). Також для легкого переходу всіх сегментів локальної мережі на більш швидкісні технології Fast Ethernet (а далі і Gigabit Ethernet) на всіх ділянках повинне бути встановлено пасивне обладанння не нижче 5-ї категорії.

Вихідною умовою при оцінці можливостей росту мережі є визначення ділянок, на яких будуть з'являтись нові вузли. Необхідно зарезервувати на комутаторах порти для нових під'єднань ( як правило, необхідно мати 10-20 % резерву). Одним з широковживаних методів резервування є використання нарощуваних концентраторів. При виборі комутатора необхідно передбачити 30-50% незадіяних портів. Це дозволить масштабувати мережу без його заміни.

2.3. Управління компонентами мережі. Безпека і надійність.

Адміністрування необхідне для підтримки максимальної ефективності мережі (збір інформації з концентраторів і комутаторів про кількість колізій, переданих/прийнятих кадрів, середньої та пікової загрузки).

Виходячи з властивостей і складності проектованої мережі можна зазначити : керування концентраторів і комутаторів відбувається за протоколом SNMP. Це дозволить використовувати обладнання різних виробників і отримати високий рівень безпеки, управління мережею буде здійснюватись одним або двома мережевими адміністраторами з головної серверної кімнати, в якій буде знаходитись консоль керування і центральний комутатор. При такому розташуванні


Сторінки: 1 2 3