У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Surfer
31



Етапи великого шляху.

Невелика американська фірма Golden Software (http://www.goldensoftware.com), названа так на ім'я міст Голден в штаті Колорадо, де вона знаходиться, існує з 1983 року і займається розробкою пакетів наукової графіки. Її перший програмний продукт Golden Graphics System, випущений в тому ж році, призначався для обробки і виведення зображень наборовши даних, що описуються двомірною функцією типу z=f(у,x). Згодом цей пакет отримав назву Surfer, яка збереглася за ним до сьогодення. А через два роки з'явився пакет Grapher, призначений для обробки і виведення графіків наборовши даних і функцій типу y=f(x).

Саме ці пакети для DOS були дуже популярні (звичайно ж, у вигляді нелегальних копій) в кінці 80-х серед радянських фахівців, що займаються різними аспектами математичної обробки даних, в першу чергу в рамках широкого круга наук про Землю, таких як геологія, гідрогеологія, сей-смика, екологія, метеорологія, а також в інших суміжних областях.

В цей же час і ми почали активно працювати з пакетом Surfer 4 для DOS. На відміну від наших колег з інших підрозділів (наш інститут проводив дослідження в області інженерних досліджень в будівництві), які займалися рішенням цілком конкретних завдань на конкретних об'єктах і працювали з Surfer як з автономним продуктом для кінцевих користувачів, нас як розробників привернули можливості вбудованого використання цього пакету в наших власних програмах.

Ідея була дуже проста — Surfer міг працювати як в діалоговому, так і в пакетному режимі, виконуючи певну послідовність функцій на підставі даних з командного і інформаційних файлів. Формуючи ці файли в своїх програмах, ми могли примусити зовнішній пакет здійснювати необхідні нам операції. При цьому користувач, проглядаючи, наприклад, зображення карти изолиний або видаючи її на друк, навіть не підозрював, що працює з якимсь іншим пакетом.

В цілому Surfer нам дуже сподобався. Ми і зараз вважаємо його класичним зразком відмінного програмного продукту. Зручний, без архітектурних надмірностей діалоговий інтерфейс, відкритий і зрозумілий інтерфейс для програміста, відпрацьовані математичні алгоритми, дуже компактний код, скромні запити до ресурсів. Коротше кажучи, це був стиль створення ПО, в значній мірі загублений сьогодні, коли не на словах, а на ділі відчувалося шанобливе відношення до майбутніх користувачів. (Нам дуже приємно, що стиль цей зберігся і в подальших розробках Golden Software.)

За версією, почутою в 1994 році на Міжнародній конференції з аналітичних моделей геофильтрации в Індіанаполісе, автором Surfer і засновником компанії був аспирант-гидрогеолог одного з американських університетів. «Геологічне» коріння продуктів фірми представляється майже очевидним фактом.

Взагалі-то, місто Голден — малий та молодецький. У нім знаходяться відомий центр підготовки фахівців в області наук про Землю Colorado School of Mines і його дочірня фірма International Ground Water Modeling Center (Міжнародний центр по моделюванню підземних вод), яка займається також створенням, тестуванням і розповсюдженням гидрогеологических програм (зокрема наданих незалежними розробниками).

Час йде, але, не дивлячись на достатньо гостру конкуренцію, пакети Golden Software (в першу чергу Surfer) продовжують залишатися дуже популярними як в США, так і в інших країнах. Посилання на них є майже в кожному науковому виданні або програмному продукті, пов'язаному з чисельним моделюванням і обробкою експериментальних даних.

У 1990 році фірма оголосила про припинення розвитку версій для DOS і про початок розробки програмних продуктів для Windows. У 1991 році з'явився новий пакет MapViewer (інструмент для аналізу і візуалізації географічно розподіленої числової інформації і побудови інформативних тематичних карт — Thematic Mapping Software), а потім вийшли Windows-версії вже відомих пакетів: у 1993 році — Grapher 1.0, а в 1994 році — Surfer 5.0. У 1996 році був випущений ще один новий продукт — Didger (оцифровка графічної інформації), який дуже вдало доповнював функціональність інших програм Golden Software.

Тут, проте, слід підкреслити, що, припинивши розвиток версій для DOS, фірма продовжувала їх підтримку до 1995 року: продаж ліцензійних копій, консультації і ін. Таке шанобливе відношення до користувача (продавати те, що потрібне клієнтові, а не працювати за принципом «бери що є»), погодитеся, зустрічається сьогодні нечасто.

В цілому Golden Software є вельми повчальним прикладом стійкого положення невеликої компанії, ведучій розробку і реалізацію своїх програмних продуктів в своїй «екологічній ніші» світового комп'ютерного ринку.

Більш того, слід зазначити, що поява могутніх систем, які начебто роблять «все-все-все» (наприклад, включення графічних засобів в електронні таблиці або ГИС з їх можливостями обробки картографічної інформації), не поколивала позицій невеликих спеціалізованих програмних пакетів. Таке спеціалізоване ПО істотно перевершує великі інтегровані системи по функціональних можливостях і зручності роботи. Остання перевага особлива актуально при аналізі величезного об'єму експериментальних даних, а не просто при формуванні результатів досліджень у вигляді презентаційної графіки. До цього слід додати і скромніші запити подібних програм з погляду потужності комп'ютера і його ціни.

Зараз фірма Golden Software пропонує чотири продукти для Windows 95/98/NT: Surfer 6.0, Grapher 2.0, MapViewer 3.0 і Didger 1.0. Саме про них і піде мова в нашому огляді.

Пакет Surfer — обробка і візуалізація двомірних функцій.

Версія Surfer 5.0 для Windows 3.x була випущена в 1994 році. Рік потому, одночасно з виходом Windows 95, вийшов пакет Surfer 6.0, який був представлений двома варіантами, — 32-розрядним для роботи в середовищі Windows NT і Windows 95 і 16-розрядним для Windows 3.1. При установці пакету користувач може або вибрати потрібну версію програми сам, або довірити це інсталяційній програмі, яка


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7