У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Практична робота

Створення повідомлень в середовищі WinCC

Мета роботи: навчитися створювати повідомлення в середовищі WinCC.

Теоретичні відомості:

Система повідомлень WinCC детально інформує про аварійні і робочі стани в процесі. Вона цілеспрямовано показує поточний стан і історію процесу. Таким чином, система повідомлень сприяє своєчасному розпізнаванню критичних ситуацій і допомагає істотно скоротити простої або уникнути їх.

Реєстрація аварійних повідомлень (Alarm Logging) забезпечує реєстрацію і архівування подій з можливістю їх відображення і обслуговування. Ви можете вільно вибирати блоки, класи, вигляд, спосіб відображення і протоколювання повідомлень. Підтримку при проектуванні вам нададуть майстер системи (System-Wizard) і діалоги. Для відображення повідомлень при роботі системи використовується управління аварійними повідомленнями Alarm Control (елемент управління ActiveX), який міститься в наборі об'єктів Графічного дизайнера і може бути буксируванням вміщений в зображення і параметризований.

Генерування повідомлень в WinCC*

Бітовий спосіб формування повідомлень

При використанні цього способу WinCC контролює зміну фронту вибраних двійкових змінних і формує на основі цього повідомлення. Таким способом можна формувати повідомлення з будь-якої автоматизованої системи.*

Кодова посилка з повідомленням

У з'єднанні з системами автоматизації SIMATIC S5 і SIMATIC S7 можливо централізоване управління повідомленнями, включаючи централізоване квантування в контролері. Оскільки мітка події зберігається в контролері, то досягається найкращий дозвіл для мітки часу (хронологічна послідовність повідомленні). Ще одна перевага полягає в тому, що WinCC не повинен циклічно опитувати біти: у відповідь на подію контролер посилає кодову посилку.*

Аналогові змінні

WinCC дозволяє також контролювати граничні значення аналогових змінних. Аналоговим змінним можна призначати будь-які нижні і верхні кордони, при порушенні яких видається повідомлення, що визначається його номером. Крім того, є можливість визначити гістерезис в абсолютних одиницях або в процентах. Повідомлення, для яких визначений гістерезис, видаються не відразу при досягненні граничного значення, а тільки тоді, коли фактичне значення змінною перейде кордон на величину гістерезиса.*

Групові повідомлення

Проектувальником можуть вільно визначатися групові повідомлення. Групове повідомлення з'являється, коли в черзі стоїть одне з поставлених йому у відповідність окремих повідомлень (логічне АБО). Воно йде, коли більше за жодне з окремих повідомлень немає в черзі. Групові повідомлення дають скорочене уявлення про режим повідомлень. Групові повідомлення при необхідності також можуть квантуватися системою автоматизації.

Способи квантування

Поряд з індивідуальним квантуванням в зображенні повідомлення або через контролер, реалізоване також групове квантування. При цьому WinCC автоматично звертає увагу на те, щоб квантувались тільки видимі повідомлення. Цим гарантується, що оператор перед квантуванням бачив ці повідомлення.

Архівування повідомлень

Короткочасні архіви можуть містити до 10 000 повідомлень. Вони можуть вестися у вигляді кільцевого архіву в головній пам'яті або на жорсткому диску. Критерій вибору задає, які повідомлення повинні, зокрема, архівуватися. Короткочасні архіви ведуться у вигляді кільцевого буфера. При цьому завжди віддаляються самі старі записи.

Послідовний (довготривалий) архів служить як продовження короткочасного архіву. Послідовний архів в принципі знаходиться на жорсткому диску і може бути спроектований як кільцевий архів або як нескінченний архів. Кільцевий архів, в залежності від доступного простору на носії даних, може приймати повідомлення від тегів, кількість яких може дійти до 65535. Тут також за допомогою критерію вибору може бути визначене розпорядження для архівування. Нескінченні архіви обмежені вільною місткістю жорсткого диска, що тільки є.

Опція Storage [Зберігання] робить можливою переміщення архівів на інший носій і зворотно, а також експорт архівів в форматі CSV.

Протоколювання повідомлень

Протоколи повідомлень безперервно документують послідовність повідомлень (протокол послідовності повідомлень) або цілеспрямовані огляди в архіві (протокол архівів повідомлень). Роздрук при цьому відбувається або посторінково при повністю заповнених сторінках або порядково при надходженні повідомлення на рядковий принтер.

Інші функції

За допомогою функції Locking and Enabling Messages (Блокування і розблокований повідомлень) можна за бажанням виключати повідомлення з реєстрації, а потім знов їх підключати. Для кожного повідомлення оператор може online ввести власний текст (коментар до повідомлення). Функція Loop in Alarm показує для вибраного повідомлення екран, який пояснює причину виникнення повідомлення.

Спочатку запускаємо WinCC (Пуск Simatic WinCC Windows Control Center) та запускаємо створений в попередніх роботах проект.

Далі, за допомогою Graphics Designer створюємо нову форму Alarm.pdl.

Рисунок 1 – Створення нової форми

Відкривши дану форму з браузера праворуч на закладці „Contents” знаходимо WinCC Alarm Control та перетягуємо його на дану форму.

У властивостях “Computer” (головне дерево проекту) на закладці „Startup” встановлюємо відмітку навпроти „Alarm Loggin Runtime”.

Рисунок 2 – Встановлення параметрів проекту

Запускаємо „Alarm Loggin Wizard” і за допомогою майстра налаштовуємо параметри повідомлень.

Далі, за допомогою „Alarm Loggin” підключаємо потрібний тег.

Рисунок 3 – Підключення тегу

Після цього отримуємо таблицю повідомлень, яку ще можна параметризувати.

Рисунок 4 – Загальний вигляд створеного проекту

Рисунок 5 – Параметризація таблиці

Далі зберігаємо проект та запускаємо його, а також симулятор. Результат виконання наведений нижче.

Для симуляції в меню Edit обираємо пункт New tag та знаходимо наш тег Run. Переходимо на закладку Properties, обираємо вид зміни вхідного сигналу (синусоїда, інкремент, декремент, випадково та ін.), параметризуємо його та робимо помітку в пункті Activate. Потім знову переходимо на закладку List of Tags та натискаємо на Start Simulation.

Рисунок 6 – Симуляція проекту

Рисунок 7 – Результат виконання проекту

Висновок:

На даній практичній роботі, ми займалися створенням повідомлення в середовищі WinCC. Навчилися створювати повідомлення в даному середовищі. А також, створили проект, який би відображав повідомлень при роботі системи у вигляді таблиці, однак нам не вдалося пересвідчитися у його роботі через певні технічні труднощі.