У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Програма AutoCad
49



Вступ

AutoCAD - універсальна система автоматизованого проектування (САПР) фірми Autodesk (США), що завоювала найбільшу популярність у всьому світі - 76% користувачів працюють в середовищі AutoCAD. Навики роботи в середовищі AutoCAD необхідні для кожного інженера, оскільки саме ця система використовується на багатьох підприємствах.

Існує ряд версій AutoCAD під DOS і Windows, а також національні (російські, французькі, німецькі...) підверсії.

Слід ясно розуміти, що “отрисовка” креслень за допомогою графічного редактора - важливий, але не основний режим роботи AutoCAD. Він застосовується при розробці принципово нових виробів і не дає великих переваг в продуктивності праці в порівнянні з традиційним кресленням на папері, хоча автоматизація простановки розмірів, штрихування, копіювання елементів креслення, “отрисовки” рамки і основного напису помітно полегшує роботу. Зростання продуктивності в 15..20 раз забезпечується створенням на базі AutoCAD спеціалізованих САПР за допомогою вбудованої мови програмування Автолісп.

AutoCAD (а також CorelDRAW, Visio і ін.) відноситься до програм векторної графіки: зображення зберігається як набір координат базових крапок, задаючих положення відрізків і дуг. Існує ще і растрова графіка (Adobe Photoshop, Paint), коли зображення розбивається на безліч точок-пікселів і запам'ятовується колір кожного пікселя. Векторну графіку, на відміну від растрової, можна масштабувати без втрати якості і легко змінювати. Тому у всіх САПР застосовується тільки векторна графіка. Крім того, при необхідності векторне зображення без проблем переводиться в растрове, а ось зворотний перехід фактично неможливий.

Постановка задачі

Побудувати в програмі AutoCAD тривимірну модель фігури, зображеної на рис.1. На основі побудованої фігури зробити три вигляди: спереду, зверху та збоку у двохвимірних проекціях. Фігуру в тривимірному просторі побудувати за допомогою програми Visual Basic for AutoCAD. Програму на Visual Basic привести з поясненнями до використаних об‘єктів та технологій побудови фігури в окремому розділі пояснювальної записки.

Фігуру побудовану у тривимірному просторі візуалізувати засобами рендерингу.

Завдання на креслення:

1. Фігуру побудувати використовуючи декілька шарів для кожного окремого блоку фігури. Окремий шар створити для додаткових ліній розмірів для двовимірних проекцій фігури.

2. Виставити повний набір розмірів на проекціях фігури.

3. Рендеринг фігури вивести в окремий файл із розширенням “.tif”. Рендеринг виконати PhotoTrace шайдером.

4. Розміри файла рендеринга задати 1024х768.

5. В графічній частині привести рендеринг ізометричного вигляду фігури та три проекції із проставленими габаритними розмірами.

1.Теоретичні відомості про програми і розробників систем графічно-геометричного моделювання

MicroStation

MicroStation це програма тривимірного моделювання об'єктів. Втім, і для плоского креслення її використовування достатньо ефективне. Основні напрями використовування: механічні додатки (конструювання, розрахунки, виробництво), архітектура, дизайн (інтер'єрів, індустріальний і т.п.), геоінформаційні системи і т.д.

За своєю суттю це ціле сімейство програм, в основі якого лежить ядро — сама MicroStation. Навколо цього ядра зосереджена безліч надбудов. Так, для твердотільного моделювання це MicroStation Modeler, для роботи з растровими об'єктами — MicroStation Descartes, для високоякісної візуалізації — MicroStation Masterpiece і т.д.

Як ядро тут може виступати також і “полегшена” версія — MicroStation PowerDraft, яка призначена, в основному, для роботи на площині і в якій відсутні засоби роботи з вільною поверхнею (хоча робота в 3D можлива).

Хто автор?

У 1987 році, через деякий час після появи на ринку системи MicroStation, фірми Bentley Systems і Intergraph Corporation підписали угоду, згідно якому, Bentley одержала виняткове право на розробку і вдосконалення своїх продуктів, а корпорація Intergraph — виняткове право на його продаж і маркетинг. При цьому Intergraph здійснювала всю первинну підтримку і супровід MicroStation, а Bentley брала на себе лише підтримку другого рівня. У 1994 році, тобто через сім років, ці дві організації підписали нову угоду. Згідно ньому Bentley повертала собі можливість продажів MicroStation з початку 1995 року. У теж час компанія Intergraph придбавала статус одного з основних партнерів у всій програмі MicroStation.

Тут треба уточнити - “хто є хто”. До 1995 року правом продажу цієї системи володіла корпорація Intergraph. А з січня 95-го це право перейшло до самого розробника — компанії Bentley Systems, Inc. (BSI). Таке положення внесло деяку плутанину в уявлення про авторські права.

Зараз можна сказати тільки так: “Система MicroStation належить компанії Bentley Systems, Inc.” Корпорація Intergraph має право на продаж системи, але тільки з доповненням своїх продуктів.

Версії MicroStation

На сьогодні в світі існують три версії MicroStation (базового модуля):

Версія 4. Випущена в 1992 році (англійська версія). З другої половини 1995 року випускається локалізована російська версія для платформи Intel PC і операційної системи DOS.

Версія 5. Випущена в кінці 1994 року (англійська версія). Випуск локалізованої версії не планувався.

Версія 95 (або 5.5 — стара робоча назва).

Можна сміливо сказати: “Підійде будь-яка платформа!” І це не просто слова. Ось список підтримуваних апаратних і програмних платформ: System 7.x; System 7.5; Alpha; Windows NT; HP-UX; DOS, Windows 3.1x; Windows NT 3.x, 4.х; OS/2 Warp; AIX 3.2 (and above); AIX 3.2 (and above); Environ V or X-Windows; IRIX 5.2 (and above); SunOS 4.1.3+ or Solaris 2.x

Сумісність з іншими САПР-пакетами

Найближчим суперником, конкурентом системі MicroStation 95 є AutoCAD версії 13. Сильний суперник. Проте його сила полягає, швидше, просто в популярності цього продукту на російському ринку. Популярності і прихильності, інертності, якщо хочете, російських конструкторів і дизайнерів.

Вже з ким може конкурувати AutoCAD, так це з MicroStation PowerDraft. Система MicroStation 95 виривається тут набагато вперед.

Природно, щоб бути на перших місцях, необхідно працювати з чужими форматами даних. Сама MicroStation 95 працює з файлами, які


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8