У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кафедра програмне забезпечення автоматизованих систем

Моделювання тривимірної моделі методами AutoCad

(тема курсової роботи )

КУРСОВА РОБОТА

З курсу Графічне та геометричне моделювання

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………7

Постановка задачі…………………………………………………………….8

1.Теоретичні відомості про програми і розробників систем графічно-геометричного моделювання……………………………………………….9-40

2. Теоретичні відомості для побудови тривимірної моделі фігури

в середовищі AutoCAD………………………………………………………40-54

1.1 Площини побудови і системи координат

1.2 Області

1.3 Тіла

Висновки……………………………………………………………………….55

Список використаних джерел……………………………………………….56

Додатки…………………………………………………………………………57-58

Вступ

AutoCAD - універсальна система автоматизованого проектування (САПР) фірми Autodesk (США), що завоювала найбільшу популярність у всьому світі - 76% користувачів працюють в середовищі AutoCAD. Навики роботи в середовищі AutoCAD необхідні для кожного інженера, оскільки саме ця система використовується на багатьох підприємствах.

Існує ряд версій AutoCAD під DOS і Windows, а також національні (російські, французькі, німецькі...) підверсії.

Слід ясно розуміти, що “отрисовка” креслень за допомогою графічного редактора - важливий, але не основний режим роботи AutoCAD. Він застосовується при розробці принципово нових виробів і не дає великих переваг в продуктивності праці в порівнянні з традиційним кресленням на папері, хоча автоматизація простановки розмірів, штрихування, копіювання елементів креслення, “отрисовки” рамки і основного напису помітно полегшує роботу. Зростання продуктивності в 15..20 раз забезпечується створенням на базі AutoCAD спеціалізованих САПР за допомогою вбудованої мови програмування Автолісп.

AutoCAD (а також CorelDRAW, Visio і ін.) відноситься до програм векторної графіки: зображення зберігається як набір координат базових крапок, задаючих положення відрізків і дуг. Існує ще і растрова графіка (Adobe Photoshop, Paint), коли зображення розбивається на безліч точок-пікселів і запам'ятовується колір кожного пікселя. Векторну графіку, на відміну від растрової, можна масштабувати без втрати якості і легко змінювати. Тому у всіх САПР застосовується тільки векторна графіка. Крім того, при необхідності векторне зображення без проблем переводиться в растрове, а ось зворотний перехід фактично неможливий.

Постановка задачі

Побудувати в програмі AutoCAD тривимірну модель фігури, зображеної на рис.1. На основі побудованої фігури зробити три вигляди: спереду, зверху та збоку у двохвимірних проекціях. Фігуру в тривимірному просторі побудувати за допомогою програми Visual Basic for AutoCAD. Програму на Visual Basic привести з поясненнями до використаних об‘єктів та технологій побудови фігури в окремому розділі пояснювальної записки.

Фігуру побудовану у тривимірному просторі візуалізувати засобами рендерингу.

Завдання на креслення:

1. Фігуру побудувати використовуючи декілька шарів для кожного окремого блоку фігури. Окремий шар створити для додаткових ліній розмірів для двовимірних проекцій фігури.

2. Виставити повний набір розмірів на проекціях фігури.

3. Рендеринг фігури вивести в окремий файл із розширенням “.tif”. Рендеринг виконати PhotoTrace шайдером.

4. Розміри файла рендеринга задати 1024х768.

5. В графічній частині привести рендеринг ізометричного вигляду фігури та три проекції із проставленими габаритними розмірами.

1.Теоретичні відомості про програми і розробників

Лучше изучить лишнее,

чем ничего не изучить.

Сенека Старший

Просунутим користувачам варто звернути увагу на такі пакети як: Autodesk Mechanical Desktop, Inventor, SolidWorks (тривимірне параметричне моделюван-ня), ANSYS, Unigraphics, Pro/Engineer, MSC/NASTRAN (серйозні розрахункові пакети). WinMachine найбільше повно відповідає вимогам практики конструю-вання, що включає підсистеми розрахунку на прочність, жорсткість і стійкість механічних систем, реалізовані МКЗ. За допомогою WinMachine можна швидко і без проблем одержувати раціональні геометричні АРМ розміри елементів машин і будівельних конструкцій. Буде незамінним інструментом для студентів, що ви-вчають будівельну механіку, сопромат, ТММ (Отут Моя Могила), інженерів і конструкторів. Стислий опис цих і інших пакетів наведено нижче, а відповідні посилання (url) можна знайти на нашому сайті.

ADAMS

Компанією Mechanical Dynamics розроблено ряд програмних продуктів для меха-нічного моделювання. Пакети ADAMS/View і ADAMS/Solver забезпечують повне комп'ютерне моделювання складних механічних систем, включаючи повний кі-нематичний, статичний і динамічний аналіз. Пакети імітації і моделювання ADAMS/Android, ADAMS/Driver, ADAMS/Tire і ADAMS/Vehicle використову-ються для вивчення взаємодії антропологічної моделі людини з будь-якими меха-нічними системами, реакції водія, взаємодії покришок із дорожнім покриттям. Пакет ADAMS/Animation дає повну візуальну картину впливу конкретних змін на поводження системи в цілому. ADAMS/Car застосовується в програмних засобах проектування компаній Audi, BMW, Ford, Renault i Volvo. ADAMS/Rail викорис-товується у вагонобудуванні.

Analogy, Inc.

Компанія Analogy є лідером в області автоматизації проектування електронних устроїв. На сервері є докладна інформація про продукти моделювання Analogy і SaberTM, бібліотеках моделювання. Saber Simulator система моделювання інтег-ральних схем, що дозволяє проводити моделювання з різноманітним ступенем де-талізації. Для опису моделі використовується мова Analogys MAST Hardware Description Language.

AutoCAD

Сімейство продуктів AutoCAD призначено для виконання широкого спектра ін-женерних робіт у таких областях як будівництво й архітектура, картографія, гео-дезія, машинобудування. Основні продукти: AutoCAD R14, R14 Internet Utilities, AutoCAD R13, R13 Internet Publishing Kit, AutoCAD LT, S8 Architectural, S8 Architectural Designer, S8 Architectural Professional, S8 Building Services, S8 Civil/Survey, S8 Survey Professional, AutoCAD AEC (UK/Ire.), AutoCAD Mechanical, Autodesk Mechanical Desktop, AutoCAD Map. Продукт Autodesk World дозволяє оперувати географічними даними в середовищі Windows і Microsoft Office, включаючи векторне і растрове зображення.

ВCAD

РгоРго Group (" ПроПро Група") це російська компанія з Новосибірська, пріорите-тною діяльністю якої є комп'ютерна графіка в додатку до створення програм ав-томатизованого проектування (CAD) і ЗО-візуалізації. Основний продукт компанії ВCAD, система ЗО-моделювання і візуалізації для платформи PC.

BRL-CAD

Пакет BRL-CAD є потужним засобом тривимірного моделювання (CSG Combinatorial Solid Geometry). BRL-CAD включає інтерактивний графічний реда-ктор, систему трасування, моделювання й аналізу, мережне розподілене опрацю-вання зображень і опрацювання сигналів, бібліотеки, велика кількість інструмен-тальних засобів і утиліт. Розробка і супровід системи ведеться з 1979 року. Опе-раційна система Unix. Апаратні платформи Alliant, Convex Cl, Cray, VAX, IBM

RS/6000, Silicon Graphics, Sun SPARCstation. BRL-CAD є зареєстрованою торго-вою маркою United States Army.

CADalog. Колекція програм для


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10