У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кафедра Програмного забезпечення автоматизованих систем

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни „Графічне та геометричне моделювання”

Тема Побудова тривимірної моделі засобами Visual Basic for AutoCAD

ЗМІСТ

Вступ........................................................................................................................4

1 Постановка задачі................................................................................................7

2 Огляд існуючих систем графічного моделювання .....................................9

3 Основні поняття і принципи роботи системи AutoCAD............................16

3.1 Креслення в системі AutoCAD...................................................................16

3.2 Засоби організації креслення......................................................................17

3.3 Системи координат .....................................................................................17

3.4 Одиниці вимірювання..................................................................................18

3.5 Шари..............................................................................................................19

3.6 Графічні примітиви......................................................................................20

4 Тривимірне моделювання...............................................................................21

5 Середовище розробки VBA.............................................................................23

5.1 Макроси і їх створення...............................................................................23

5.2 Обєєктна структура мови VBA..................................................................23

5.3 Редактор Visual Basic...............................................................................25

6 Розробка програми...........................................................................................26

Висновок................................................................................................................30

Перелік посилань на джерела...........................................................................31

Додатки..................................................................................................................32

Вступ

Перші версії системи AutoCAD, розроблені американською фірмою Autodesk, з?явилися ще на початку 80-х років і зразу ж зовоювали до себе увагу своїм оригінальним оформленням і зручністю користування. Постійний розвиток системи, врахування зауважень, інтеграція з новими продуктами інших провідних фірм( в першу чергу фірми Microsoft) зробили AutoCAD світовим лідером на ринку програмного забезпечення.

Широке використання системи розпочалось з десятої версії програми, яка працювала в середовищі системи MS DOS. В цій же операційній системі могли працювати одинадцята, дванадцята і тринадцята версії, проте вже появилися і аналоги, які могли працювати в Windows. Чотирнадцята версія системи AutoCAD вийшла вже тільки у варіанті для Windows 3.1 або Windows NT.

В 1999 році почалось впровадження 15-ої версії, яка відома як AutoCAD 2000. Слідом за нею, з інтервалом в один рік виходили AutoCAD2000і і AutoCAD 2002. Всі вони звєязані між собою єдиним фактором зберігання даних.

Наступна версія, яка вийшла в березні 2003 року, мала номер 2004(внутрішній номер 16). А в березні 2004 року появилася AutoCAD2005. Сумісність цієї версії в середовищах Windows 98, Windows ME і Windows NT вже не гарантується. Для установки версії рекомендується операційна система Windows 2000 або Windows ХР.

Система AutoCAD2005 може використовуватися в локальному чи мережевому варіанті.

Перші версії AutoCAD містили, в основному, інструменти для простого двохвимірного креслення, які поступово доповнялися і розвивалися. В результаті система стала дуже зручною.

Великою перевагою системи являється можливість подальшого редагування електронного архіву креслень. Кожень із створених файлів рисунків легко

редактується, що дозволяє швидко одержати аналоги по кресленням-прототипам. В якості засобів захисту від несанкціонованого доступу в файлах рисунків, створених системою AutoCAD, передбачені паролі і єлектронні цифрові підписи.

Для полегшення процеса випуску проектної документації можо розробляти бібліотеки стандартних елементів можуть виступати як цілі файли, так і їх окремі частини. Ця ідея стала гарним стимулом для створення на базі системи AutoCAD локальних робочих місць по різним конструкторським, архітектурним і іншим напрямкам, а також для розробки нових спецілізованих систем. Потужним доповненням до цього являється можливість використання мови програмування Visual Basic for Application.

VBA (Visual Basic for Application) – це мова програмування, яка встроєна в багато окремих програм і прикладих пакетів, починаючи із програм пакету Microsoft Office, до таких потужних пакетів, як AutoCAD і CorelDraw, не говорячи вже про багаточисленні спеціліазовані додатки, призначені для управління виробничими процесами, обліку фінансових ресурсів чи інформаційної підтримки клієнтів.

VBA – відносно нескладна мова програмуваня, яка дуже проста і зручна у вивченні і дозволяє швидко одержати відчутні результати в конструюванні професійних додатків для рішення практично любих задач. Можно сказати, що мова VBA є прямим наслідником мови програмування Basic, але тим більше, в порівнянні із ним він пройшов далеко вперед. Тому і можливостей, як внутрішніх (наприклад, виводу на екран всеможливих форм), так і у відношенні взаємодії з іншими додатками, у нього набагато більше. Вивчивши мову VBA, ви зрозумієте, що створювати додатки з його допомогою набагато простіше і швидше, ніж за допомогою інших мов програмування.

Слід помітити, що, будучи розвинутим язиком програмування, VBA також включає в себе повноцінну інтегроване середовище розробки з повним набором спецілізованих вікон, зпрощуючих проектування, відладку і тестування програм. Інтегроване серредовище розробки VBA представлена додатком, названим

редактором Visual Basic. Цей редактор має типічне для додотку Windows вікно з панеллю меню і цілим набором панелей інструментів, які дозволяють отримати доступ до цілого ряду вікон, представляючі інструментальні засоби, необхідні для створення програм. Кромі того, редактор VBA включає спецілізовані засоби для швидкого створення інтерфейсу користувача, що перетворює її у візуальне середовище розробки додатків.

1 Постановка задачі

Побудувати в програмі AutoCAD тривимірну модель фігури, зображеної на рис. 1. На основі побудованої фігури зробити три вигляди: спереду, зверху та збоку у двовимірних проекціях. Фігуру в тривимірному просторі побудувати за допомогою програми Visual Basic for AutoCAD. Програму на Visual Basic привести з поясненнями до використаних об'єктів та технологій побудови фігури в окремому розділі пояснювальної записки. Фігуру побудовану у тривимірному просторі візуалізувати засобами рендерингу.

Завдання на креслення:

Фігуру побудувати використовуючи декілька шарів для кожного окремого блоку фігури. Окремий шар створити для додаткових ліній та ліній розмірів для двохвимірних проекцій фігури. Допоміжні лінії, такі як лінії симетрії, перерізів будувати із дотриманням їх ширини та вигляду, лінії основних контурів повинні бути шириною від 0,7 ... 1,0 мм. Виставити повний набір розмірів на проекціях фігури. Рендеринг фігури вивести в окремий файл із розширенням “*.tif”. Рендеринг виконати PhotoTrace шайдером. Розміри файла рендеринга задати 1024x768. Програму на Visual Basic розбити на логічні частини - процедури. Зв'язок між процедурами представити графічно за допомогою мови UML або використавши графічні позначення блок-схеми. Код програми на Visual Basic представити із розширеними коментарями до фрагментів коду всередині процедур та функцій та повними коментарями до заголовків процедур та функцій. В додатках привести структуру об'єктів програми
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8