У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Word. Формування тексту. Дії з фрагментами тексту. Рисування геометричних фігур.

Мета: Уміти виконувати дії з фрагментами тексту, користуватися буфером обміну, панелями інструментів: стандартною та для рисування.

План:

Форматування тексту згідно зразка. Дії з фрагментами тексту. Автотекст. Рисування геометричних фігур.

Теоретичні відомості:

Фрагментом тексту називатимемо символ, слово, речення, один чи декілька абзаців. Над фрагментом тексту визначені такі основні дії: копіювання в буфер обміну (Copy), вирізування в буфер обміну (Cut), вставляння з буфера обміну (Paste), вилучення з тексту (Delete), вирівнювання, перетворення символів: збільшення, зменшення, задання вигляду написання (товстий, курсив, підкреслений та їхні комбінації) тощо.

Буфер обміну, як вам відомо, призначений для зберігання фрагмента тексту з метою його копіювання чи переміщення, як у межах документа, так і в інші документи.

Буфер обміну у більшості програм є одномісний — занесення у нього іншого елемента витирає його попереднє вмістиме. У програмі Word-2000 буфер є дванадцятимісним.

Виокремлений (вибраний) фрагмент тексту копіюють у буфер обміну одним із трьох способів:

командою Копіювати з меню Редагувати; натисканням на кнопку Копіювати стандартної панелі; комбінацією клавіш Ctrl+Insert (або Ctrl+C, якщо програма налаштована на цю комбінацію).

Вміст буфера обміну можна вставити в текст у місце, де є курсор, одним із трьох способів:

командою Вставити з меню Редагувати; натисканням на кнопку Вставити стандартної панелі; комбінацією клавіш Shift+Insert (або Ctrl+V).

Виокремлений фрагмент можна перемістити з тексту в буфер обміну також одним із трьох способів:

командою Забрати з меню Редагувати; натисканням на кнопку Забрати;

¦ комбінацією клавіш Shift+Del (або Ctrl+X).

Виокремлений фрагмент вилучають з тексту, не заносячи в буфер обміну, натисканням на клавішу Del.

Зауваження. Зверніть особливу увагу на прочитаний текст. Під час лабораторної роботи вам доведеться його відформатувати за зразком.

Автотексти. Для введення фрагментів, які часто повторюються, використовують автотексти — тексти, які спочатку створюють і заносять у бібліотеку автотекстів. Автотексту на етапі створення можна поставити у відповідність деяку назву.

Щоб створити автотекст текст набирають, виокремлюють і виконують команди Вставити Автотекст Створити.

Автотекст рекомендують називати першими чотирма символами тексту. Щоб вставити автотекст, достатньо набрати на клавіатурі перші чотири символи автотексту чи його назви і натиснути на клавішу вводу або виконати команди Вставити Автотекст.

Рисунок у текстовому документі можна побудувати, увімкнувши панель інструментів Рисування (рис. 1), методом клацання на кнопках з зображенням лінії, прямокутника, еліпса тощо. Вказівник миші (а він набуде вигляду хрестика) треба розмістити в потрібному місці документа, клацнути і перемістити, щоб створити фігуру заданого розміру.

Рисунок 1 – Панель інструментів Рисування.

Еліпс розтягують до утворення кола, перетягуючи прямокутники-маркери, що є навколо нього, а прямокутник — до квадрата. Щоб отримати правильне коло чи квадрат, потрібно натиснути під час рисування на клавішу Shift.

Фігури можна переміщати, фарбувати, розтягувати, стискати, змінювати товщину ліній, накладати одну на одну, розміщувати в них текст різного кольору, створювати об'ємні ефекти чи ефекти затінювання, повертати. Ці дії виконують за допомогою кнопок панелі рисування, які мають такі назви: Дії, Вибір об'єктів, Обертання, Автофігури, Лінії, Стрілки, Прямокутник, Еліпс, Напис (Кадр), WordArt, Колір замальовування, Колір лінії, Колір шрифту, Тип лінії, Тип штрихів, Вигляд стрілок, Тінь, Об'єм.

Вибрану фігури переміщають методом перетягування, коли вказівник миші набуде хрестоподібного зі стрілками вигляду або за допомогою клавіш, позначених стрілками. Щоб однаково переміщалася деяка група фігур, виконують команду Групування з меню команди Дії. Перед групуванням усі потрібні фігури вибирають, клацаючи на них у режимі натиснутої клавіші Shift. Існує зворотня до групування дія — розгрупувати.

Можна скористатися з меню готових фігур (Автофігури), зокрема, для побудови блок-схем, фігурних стрілок, зірок і стрічок тощо. Щоб ліквідувати невдалу фігуру, її треба вибрати і натиснути на клавішу Del. Нарисовані фігури є об'єктами — вони мають свої контекстні меню, що полегшує роботу з ними. Зокрема, за допомогою контекстного меню у фігуру можна вставити текст командою Додати текст, замалювати її кольором (Формат фігури) тощо.

Зауваження. Щоб виконати будь-які дії над елементами тексту чи об'єктами, їх спочатку треба виокремити, а для цього — клацнути в його межах лівою клавішею миші.

Рисунок 2 – Основні фігури, блок-схеми, зірки і стрічки та виноски з команди Автофігури.

Хід роботи:

Запустіть текстовий редактор. Відкрийте документ з попередньої лабораторної роботи (побудова таблиць і діаграм). Скопіюйте умови трьох задач у буфер обміну даними. Створіть новий документ і вставте текст із буферу. Перейдіть в попередній документ і закрийте без змін. Для цього в пункті мені Окно виберіть назву цього документа і закрийте його, клацнувши на відповідній клавіші. Збережіть створений документ у своїй папці із власною назвою. Створіть буквиці у перших абзацах трьох задач. Формат Буквиця Задайте висоту буквиці2-3 рядки тексту. Надрукуйте порядок виконання першої задачі використовуючи нумерований список. Перед виконанням роботи задайте заголовок. Надрукуйте порядок виконання другої задачі використовуючи маркерований список. Перед виконанням роботи задайте заголовок. Замініть одночасно в документі слово Задача на Задача №. Для цього в пункті меню Правка Виберіть команду Найти. В полі Найти введіть Задача, а в полі Заменить Задача№. Натисніть кнопку Заменить. Перевірте чи відбулись зміни в документі. Заголовки відцентруйте, зробіть товстим курсивом і задайте розмір 16 пунктів. Створіть автотекст: Інститут менеджменту та економіки. Галицька академія Для цього виділіть дане речення і виконайте команди з меню: Вставка Автотекст Закладка Автотекст в полі Имя
Сторінки: 1 2