У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


















Інформаційні системи в туристичній індустрії















В С Т У П

Програму курсу "Інформаційні системи в туристичній індустрії" складено вiдповiдно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра з напрямку підготовки 0502 “Менеджмент”. Вона охоплює всі змістовні модулі, передбачені стандартом, та враховує специфіку вивчення дисципліни і Інституті туризму ФПУ і кількість аудиторних годин, відведених на її вивчення у навчальному плані для професійного спрямування 6.050200 “менеджмент організацій” (менеджмент туристичної індустрії).
Курс передбачає набуття студентами теоретичних знань та практичних навичок з ефективної управлiнської дiяльностi в умовах використання новітніх інформаційних технологій для автоматизованих робочих мiсць (АРМ) керiвникiв та фахiвцiв готельних, туристичних, транспортних, пiдприємств та органiзацiй, закладів громадського харчування з проблем створення та використання комплексних АСУ та окремих автоматизованих комплексів задач управління.
Сучасні інформаційні технології і системи менеджменту, складовою частиною яких є АРМ, створюються для обробки великих обсягів інформації при жорстких обмеженнях щодо часу видачі результатів. Вони мають складну формалізацію процедур прийняття рішень для більшості задач менеджменту, високий ступінь інтеграції елементів, які входять до складу системи, велику кількість зв’язків між елементами, характеризуються гнучкістю і можливістю модифікації.
Предметом вивчення дисципліни є методологічні та методичні основи створення корпоративних систем управління підприємствами туристичного бізнесу та сучасні програмні продукти для автоматизації цих процесів.
Міждисциплінні зв”язки дисципліни. Виділити в чистому вигляді інформаційний менеджмент з загального функціонування підприємства неможливо, тому курс “Інформаційні системи в туристичній індустрії”, що вивчається, має відносну самостійність. Разом з тим, він пов’язаний з такими дисциплінами, як: “Основи менеджменту”, “Основи маркетингу”, “Економіка підприємства”, “Інформатика та комп”ютерна техніка”, “Комп”ютерні мережі та телекомунікації” , “Бухгалтерський облік” тощо.
Таким чином, міждисциплінні зв’язки допоможуть усебічно вивчити питання автоматизованого управління діяльністю організацій як складовою частиною економіки в цілому.
Документ складається з наступних роздiлiв:
ВСТУП.
1. МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСУ.
2. НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН.
3. ЗМІСТ КУРСУ.
4. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.
1. МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСУ “ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ В ТУРИСТИЧНІЙ ІНДУСТРІЇ”

1.1. Основною метою викладання дисципліни “Інформаційні системи в туристичній індустрії“ є передача знань та розвиток навичок, необхідних для професійної діяльності менеджерів та підприємців в умовах невизначеності та ризику, елементами якої є правові, технологічні, організаційно–технічні та учбово–методичні складові, а також формування у студентів необхідних теоретичних знань та практичних навичок з питань управління інформаційною діяльністю – тобто з питань інформаційного менеджменту.
1.2. Завдання дисципліни «Інформаційні системи в туристичній індустрії» курсу полягає у підготовці висококваліфікованих інформаційних менеджерів, що визначає вирішення наступних задач:
Ш отримання знань про новітні інформаційні технологій в менеджменті;
Ш аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку інформаційних технологій в менеджменті туристичного бізнесу;
Ш організація та проведення інформаційної діяльності на будь-якому об’єкті (як інформаційної, так і неінформаційної сфери);
Ш організація інформаційного обслуговування органів управління будь-якого рівня;
Ш аналіз понятійного апарату інформаційних технологій в менеджменті, удосконалення термінологічної бази і застосування її в створенні ІС;
Ш обгрунтування необхідності здійснення предметно-міждисциплінарних розробок теоретико-прикладного напрямку, націленого на правове забезпечення та раціоналізацію управлінської діяльності менеджерів;
Ш формування бази моделей прийняття управлінських рішень менеджером та внесення пропозиції про додаткові заходи безпеки учасників підприємницької діяльності.

1.3. В результаті вивчення дисципліни “Інформаційні системи в туристичній індустрії” студенти повинні знати:
Ш основні перспективні напрямки розвитку інформаційних технологій організацій на базі використання АРМ менеджера;
Ш технічні та прикладні, системні програмні засоби, які забезпечують підтримку інформаційних технологій організації на базі використання АРМ менеджера;
Ш архітектурні та функціональні особливості, переваги, недоліки різних АРМ;
Ш нові технології програмування інформаційних продуктів АРМ;
Ш ринок програмних та апаратних продуктів АРМ, їх функціональні характеристики;
Ш методи оцінки економічної ефективності розробки та експлуатації нових технологій з обробки інформації на базі використання АРМ;
студенти повинні уміти:
Ш здійснювати вибір та впровадження інформаційних технологій на базі використання АРМ, які дійсно забезпечують значне підвищення продуктивності та прибутковості виробничо-господарської діяльності, конкурентноздатності організації.
Ш Використовувати програмні продукти автоматизації управління туристичного підприємства.

2. НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН
Теми курсу Кількість годин
№ Всього в тому числі:
лекц. практ. СРС
1. Вступ. Поняття, сутність, класифікація
інформаційних технологій та місце АРМ
в сучасних корпоративних системах. 2 2 - -
2. Використання ПЕОМ в документаль-
ному забезпеченнi управлiння. 2 2 - -
3. Інформацiйнi основи створення
автоматизованих робочих мiсць. 2 2 - -
Інформацiйне забезпечення АРМ.
4. Оперативне управлiння туристичним
та готельним обслуговуванням з викорис-
танням ПЕОМ. 12 4 4 4
5. Комп’ютерiзацiя бухгалтерського
облiку як первинної функцiї управлiння. 6 2 2 2
6. Використання АРМ в функцiональних
пiдроздiлах пiдприємства. 4 2 2 -
7. Комерцiйнi iнформацiйнi бази
даних для ведення бiзнесу. 6 2 2 2
8. Інформаційна підтримка прийняття
управлінських рішень. 4 2 - 2
9. Використання комп’ютерних мереж
в пiдприємницькiй дiяльностi. 3 2 - 1
10. Сервiснi програми АРМ для
ведення бiзнесу. 9 2 3 4
11. Використання експертних систем
для ведення бiзнесу. 2 2 - -
12. Ефективнiсть використання
новiтнiх iнформацiйних технологiй. 2 2 - -
Разом: 54 26 13 15
Підсумковий контроль засвоєних знань – iспит (


Сторінки: 1 2 3 4 5 6