У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ VI

Лабораторна робота

Тема: « Power Point. Створення презентацій на базі власного шаблону ».

Мета: Навчитись створювати найпростішу презентацію. Мати уявлення про мультимедіа. Ознайомитися з типовою професійною презентацією.

План:

1. Створити презентацію з декількох слайдів (5).

2. Ввести в презентацію графічні об'єкти.

3. Продемонструвати презентацію.

4. Ознайомитися з професійною презентацією з колекції.

Теми для створення шаблону:

1. Погода (регіони України).

2. Візитка 1 (власна).

3. Візитка 2 (навчальний заклад).

4. Запрошення 1 (на весілля).

5. Запрошення 2 (на випускний вечір).

6. Порода (тварини).

7. Реклама товару.

Теоретичні відомості:

Презентація — це набір слайдів, де є текст, графічні об'єкти, рисунки, кнопки, тощо. Презентація може містити звук, відео та анімацію — три основні компоненти мультимедіа. Її демонструють на екрані монітора комп'ютера чи на великому екрані у залі за допомогою проекційної панелі і проектора.

Створюють презентації для того, щоб ілюструвати доповіді, рекламні повідомлення, демонструвати проекти тощо.

Для створення і демонстрації презентацій призначена програма PowerPoint, яка дає змогу, зокрема, використати в презентації мультимедійні ефекти.

Презентацію можна створити трьома способами:

1) вручну як нову презентацію: Файл Створити Загальні вибрати Нова презентація ОК;

2) за допомогою зразків типових презентацій, вибираючи потрібну тему з колекції програми: Файл Створити Презентації Вибрати назву презентації ОК;

3) за допомогою майстра автозмісту: Файл Створити Вибрати закладку Презентації Майстер автозмісту ОК Далі Вибрати зразок презентації з меню, наприклад, Загальні Далі Вибрати Доповіді Далі Вибрати Презентація на екрані Далі Увести заголовок презентації і своє прізвище Далі ГОТОВО.

Після того, як майстер закінчить роботу, структуру презентації можна редагувати, застосовувати форматування та анімаційні ефекти. Можна переглянути демонстрацію і зберегти її у файлі з розширенням ppt.

Під час першого запуску програми отримаємо вікно, де описані дії можна виконати простіше.

Є багато зразків оформлення слайдів (шаблонів), що даються на закладці Дизайни презентацій (Шаблони в Office-2000) команди Створити тощо. На закладці Презентації є зразки гото-вих презентацій на теми: особиста сторінка, інформація відділу кадрів, стандартна доповідь, оголошення, реклама, опис проекту, погані новини, структура компанії, майстер автозмісту тощо.

Нескладну презентацію зручно готувати в режимі слайда чи структури слайда. Потрібний режим задають натисканням на одну з кнопок, які є в лівому нижньому куті екрана (рис. 1). Режимів (і кнопок) є п'ять, а саме: 1) слайдів (звичайний); 2) структури; 3) впорядкування; 4) приміток; 5) показу (перегляду, демонстрації).

У режимі слайдів, який використовують найчастіше, можна редагувати слайд традиційними засобами: вводити (вилучати, зміню-вати) текст, вставляти (переміщати, збільшувати, зменшувати) об'єкти, надавати їм певні властивості. У режимі створення слайдів пере-йти від слайда до слайда можна за допомогою вертикального бігунця у смузі прокручування.

Рисунок 1 – Вікно програми PowerPoint.

Ознайомимося зі структурою слайда. Слайд може містити заголовок і основний текст у вигляді маркованих списків, де висвітлюються пункти чи план доповіді, запитання, основні ідеї, назви й адреси фірм тощо.

У слайді можуть бути різні об'єкти: рисунки, діаграми, фотографії з файлів, таблиці з Excel, ефекти зі словами з WordArt, заготовка таблиці Word (усе це вставляють командою Вставити), а також елементи мультимедіа: анімаційні (рухомі) ефекти, відеокліпи, звук з файлу чи дикторський текст. Звук, зокрема, вставляють командами Вставити Кіно (звук) Звук з файлу чи Записати звук.

Оскільки одним з основних елементів слайда є маркований список, то особливу увагу треба звернути на кнопки Підвищити та Понизити рівень елемента списку, які забезпечують відступи. Рівнів (відступів) може бути до п'яти. Відступи поліпшують спри-йняття тексту.

Щоб привернути увагу слухачів, у слайдах застосовують анімаційні ефекти до заголовка, тексту чи інших об'єктів на слайді за допомогою відповідних кнопок на панелі інструментів Ефекти анімації.

Найцікавішими є ефекти в'їзду, польоту, випалювання, вкидування. Щоб задати ефект, вибирають об'єкт на слайді і натискають на потрібну кнопку на панелі. Командою Показ слайдів Налаштовування анімації можна міняти порядок активізації анімованих об'єктів на слайді, застосовувати звукові ефекти під час анімації, задавати ефекти після анімації тощо. Поекспериментуйте з різними ефектами під час виконання прак-тичної роботи.

Ефекти для заголовків і текстів зручно назначати в режимі впорядкування слайдів. Для цього на панелі ефектів анімації спочатку потрібно натиснути на кнопки Анімація заголовка чи Анімація тексту, а пізніше — на кнопку конкретного ефекта. У цьому ж режимі можна міняти послідовність слайдів методом їх перетягування.

Важливим елементом слайда є його фон. Фон можна вибрати серед заготовок дизайнів (шаблонів) або створити самостійно командою Формат Фон.

Режим структури слайда зручний для роботи з текстами, внесення змін, оскільки на одному екрані є змісти усіх слайдів без оздоблювальних ефектів.

У режимі сторінок приміток у слайд вставляють службову інформацію (коментарі, пояснення), яка під час демонстрації не показується.

Розглянемо способи демонстрації слайдів. Перед демонстра-цією треба за допомогою контекстного меню слайда чи командою Показ слайдів Перехід слайдів задати ефекти демонстрації окремого слайда чи усіх слайдів:*

ефект появи слайда: без ефекта; жалюзі горизонтальні або вертикальні, напливання наліво або направо тощо, прорізування, розчинення, відкривання направо чи наліво, поява зверху або збоку тощо;*

спосіб просування (подання) слайдів на екрані: клацання миші чи автоматично через декілька заданих секунд;*

звуковий супровід: аплодисменти, барабан, овації, вибух, постріл, автоперегони, скрегіт тормозів, звук з файлу тощо.

Демонстрацію виконують командою Вигляд Показ слайдів або шляхом переходу в режим перегляду слайдів. Стежте, щоб перед переглядом активним був перший слайд.

У режимі демонстрації слайди з'являються внаслідок клацання кнопкою миші або автоматично. Керувати процесом демонстрації можна також за допомогою меню стандартної кнопки керування, яка є у лівому нижньому кутку слайда.

Корис-тувач має змогу за допомогою меню Показ


Сторінки: 1 2