У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота № 1

Лабораторна робота №

Використання діаграм в звітах та здійснення обчислень в запитах

Мета: навчитися використовувати Microsoft Access для створення та використання бази даних.

Короткі теоретичні відомості:

Переважно звіти являють собою набори слів та чисел, організованих так, щоб полегшити сприйняття інформації. Але бувають випадки, коли словам і числам потрібно надати наглядності. Тоді і слід використати діаграми.

Для того щоб побудувати діаграму вам буде потрібно не менше двох полів (але й не більше шести). Одне поле повинно містити числові дані, які будуть графічно представлені в звіті, а друге – написи, що характеризують ці числа. При побудові діаграм можна використовувати таблицю або запит.

В основному вікні бази даних клікніть на вкладці Отчеты, а потім – на кнопці Создать. Виберіть із списку пункт Мастер диаграмм. Із списку, що відкривається Выбрать виберіть ім’я таблиці або запиту. Клікніть на кнопці Ok. Виберіть числові і текстові поля, а потім клікніть на кнопці Далее. Access покаже варіанти побудови графіків. Клікніть на потрібному зображені, а потім на кнопці Далее. Майстер підкаже, як розмістити дані в діаграмі і дозволить внести необхідні зміни. Потім клікніть на кнопці Далее. (Хоч майстер заповнює поля самостійно, ви можете все поміняти місцями: перенести на графік поля, розміщені в правій частині вікна, змінити елементи діаграми, двічі клікнувши на них і т.д. клікніть на кнопці Образец, щоб подивитися, як буде виглядати діаграма на екрані. Якщо вам щось не сподобалсь, клікніть на кнопці Отменить і побудуйте новий графік). Введіть ім’я нової діаграми і клікніть на кнопці Готово.

Для того, щоб таблиці не вміщували зайвих полів, можна скористатися так званим полем, що обчислюється. Поле, що обчислюється отримує інформацію від другого поля БД і виконує над нею деякі арифметичні операції. Фактично обчислюване поле може отримувати дані із декількох полів і комбінувати їх для створення абсолютно нового поля.

Для здійснення обчислення ви, як правило, просто вводите команди, як на калькуляторі, хіба що замість чисел використовуються імена полів. Основним елементом тут є символ квадратних дужок [], в які вводяться імена полів. Всі інші символи, які використовуються у виразі (наприклад, числа) Access вважає постійними величинами.

Приклад: піднялася ціна на 45%.

[Ціна]+[Ціна*0,45]

Ім’я кожного поля, яке використовується в розрахунку треба вводити вручну. Перетягувати ці імена із списку таблиці не можна, бо в цьому випадку буде додане саме поле, а не його ім’я.

Для того щоб ввести в поле, що створюється вирази з декількох таблиць, для кожного поля вкажіть ім’я відповідної таблиці.

Приклад: [ім’я таблиці]![ім’я поля]

Нове поле буде мати ім’я – Выражение 1. Для присвоєння полю іншого імені просто замініть Выражение 1 яким-небуть іншим. Крім зміни імені поля можна змінити і його формат. Для цього в режимі конструктора запиту клікніть правою кнопкою мишки на обчислюваному полі і із поля, що зявилося виберіть команду Свойства. В діалоговому вікні Свойства поля клікніть в полі Формат, а потім на кнопці списку, що розкриється. Із списку виберіть потрібний формат.

Access дозволяє проводити в одному запросі декілька обчислень. Нове поле може пиймати участь у створенні наступного поля. Зверніть увагу, якщо ви міняєте ім’я одного із полів, що приймає участь в подальших обчисленнях, то вам слід змінити і посилання на це поле.

Завдання:

На основі своєї БД:

Побудувати діаграму довільної форми, типу. Роздрукувати створену діаграму.

Створити додаткові полі, які б відображали результати обчислень.

Наприклад: Загальна сума=кількість товару*ціну

Створити форму звіту, яка би вміщувала декілька даних і результати операцій над ними.

Роздрукувати звіт.