У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Поняття алгоритму
8



Поняття алгоритму

 

 

 

 

 

Поняття алгоритму   

Інтуїтивно алгоритм визначається як "послідовність чітких недвозначних інструкцій, які зрозумілі виконавцеві і які призводять до певного результату за скінченний час". Точне визначення алгоритму дати неможливо, але можна сформулювати ряд інтуїтивних вимог до алгоритмів. Вважається, що послідовність інструкцій є алгоритмом, якщо вона задовольняє таким вимогам:

дискретність: алгоритм являє собою послідовність кроків, на кожному з яких виконується та чи інша інструкція; кожна наступна інструкція виконується після того, як завершиться виконання попередньої;

елементарність кроків: кожна інструкція є елементарною для виконавця і не вимагає від нього ніякої винахідливості;

локальність кроків: процес виконання інструкції не вимагає повернення до попередніх інструкцій або звертання до наступних;

детермінованість: після завершення чергового кроку завжди відомо, що робити на наступному кроці;

результативність: повинно бути визначено, що слід вважати результатом роботи алгоритму;

скінченність: результат повинен досягатися за скінченну кількість кроків;

масовість: алгоритм повинен бути призначений для вирішення не однієї конкретної задачі, а цілого класу однотипних задач.   

Будемо називати деяку функцію y = f(x1,…,xn) ефективно обчислюваною, або просто обчислюваною, якщо існує будь-яка механічна процедура, яка дозволяє знайти значення y, якщо відомі значення x1,…,xn. Якщо функція визначена не для всіх значень x1,…,xn, вона називається частково обчислюваною.
   Отже, будь-який алгоритм, і, відповідно, будь-яку програму ми розглядаємо як реалізацію деякого інформаційного перетворення, тобто як реалізацію частково обчислюваної функції, аргументами якої є вхідні дані алгоритму, а значенням - результат роботи алгоритму.
   Слова "алгоритм" і "механічна процедура" ми розглядаємо як синоніми. Ми кажемо, що будь-яка механічна процедура реалізує певний алгоритм, і навпаки - якщо послідовність інструкцій є алгоритмом, то повинен існувати якийсь механізм, здатний виконати цю послідовність інструкцій.    

Основними мірами обчислювальною складності алгоритмів є:

часова складність, яка характеризує час, необхідний для виконання алгоритму на даній машині; цей час, як правило, визначається кількістю операцій, які потрібно виконати для реалізації алгоритму;

ємнісна складність, яка характеризує пам'ять, необхідну для виконання алгоритму.Часова та ємнісна складність тісно пов'язані між собою. Обидві є функціями від розміру вхідних даних. Надалі обмежимося тільки аналізом часової складності.   

Складність алгоритму описується функцією f(n), де n - розмір вхідних даних. Важливе теоретичне і практичне значення має класифікація алгоритмів, яка бере до увагу швидкість зростання цієї функції.
   Визначення.
Кажуть, що f(n) = O (g(n)), якщо існує така константа с > 0, що для будь-якого n виконується нерівність: |f(n)| Ј с |g(n)|.Оскільки і розмір вхідних даних, і кількість операцій є величинами невід'ємними (а фактично - додатніми), модулі можна опустити.   

Виділяють такі основні класи алгоритмів:

логарифмічні: f(n) = O (log2n);

лінійні: f(n) = O (n);

поліноміальні: f(n) = O (nm); тут m - натуральне число, більше від одиниці; при m = 1 алгоритм є лінійним;

експоненційні: f(n) = O (an); a - натуральне число, більше від одиниці.   

Для однієї й тієї ж задачі можуть існувати алгоритми різної складності. Часто буває і так, що більш повільний алгоритм працює завжди, а більш швидкий - лише за певних умов.    

Приклад.
Часто зустрічається задача пошуку в масиві, яка неформально формулюється таким чином: в заданій послідовності чисел знайти елемент з певним значенням.
   В загальному випадку застосовується алгоритм послідовного пошуку, який полягає в послідовному перегляді всіх елементів і порівнянні їх з потрібним значенням. Легко бачити, що цей алгоритм має лінійну часову складність.
   Але, якщо заздалегідь відомо, що послідовність упорядкована за зростанням або за спаданням, можна застосувати інший алгоритм - алгоритм половинного ділення. Послідовність ділиться на дві рівні частини. Оскільки послідовність упорядкована, можна визначити, в якій частині знаходиться потрібний елемент. Після цього процедура повторюється: потрібна частина знову ділиться навпіл і т.п. Цей алгоритм є логарифмічним.
   Будемо називати часовою складністю задачі часову складність найбільш ефективного алгоритму для її вирішення.

Експоненційні алгоритми та перебір   

Експоненційні алгоритми часто пов'язані з перебором різних варіантів розв'язку Наведемо типовий приклад.
Розглянемо задачу про виконуваність , яка формулюється так: для будь-якого булевого виразу від n змінних знайти хоча б один набір значень змінних x1… xn, при якому цей вираз приймає значення 1.
Типова схема розв'язку цієї задачі може мати такий вигляд: спочатку надаємо одне з двох можливих значень (0 або 1) першій змінній x1, потім другій і т.д. Коли будуть розставлені значення всіх змінних, ми можемо визначити значення булевого виразу. Якщо він дорівнює 1, задача вирішена. Якщо ні - потрібно повернутися назад і змінити значення деяких змінних.
Можна інтерпретувати цю задачу як задачу пошуку на певному дереві перебору. Кожна вершина цього дерева відповідає певному набору встановлених значень x1 …, xk . Ми можемо встановити змінну xk+1 в 0 або 1, тобто маємо вибір з двох дій. Тоді кожній з цих дій відповідає одна з двох дуг, які йдуть від цієї вершини. Вершина x1 …, xk має двох синів x1 …, xk 0 і x1 …, xk 1.
При n=3 дерево можливостей матиме вигляд, показаний на мал. (вершини помічені наборами значень змінних, а дуги - рішеннями, які приймаються на черговому кроці). Вершини, що відповідають рішенням задачі для виразу (x1 x2) є x3, зафарбовані.

NP-повні задачі   

Кажуть, що задача A поліноміально зводиться до задачі B, якщо рішення задачі A може бути отримано з рішення задачі B за поліноміальний час.
   Задача називається NP-складною, якщо до неї за поліноміальний час зводиться будь-яка NP - задача.
   Якщо NP-складна задача є NP-задачею, така


Сторінки: 1 2