У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Проектування та розробка бази даних нарахування стипендії (на прикладі ВПУ № 21)

ЗМІСТ

стор.

Вступ................................................................................................... 4

Розділ 1. Постановка задачі............................................................ 6

Розділ 2. Структура програмного комплексу............................. 8

Розділ 3. Інструкція користувача.................................................. 17

Розділ 4. Охорона праці................................................................... 18

Висновок............................................................................................ 23

Перелік посилань на джерела........................................................ 24

Додатки

Вступ

Все частіше використовується обчислювальна техніка у різних сферах життя. Сьогодні комп’ютер можна побачити на будь-якому підприємстві, організації чи фірмі, в навчальному закладі чи вдома, в магазині чи кафе, наукових інститутах.

Багато фірм розробляють програмне забезпечення для комп’ютера, яке постійно потребує оновлення, доповнення чи переробки, залежно від потреб користувачів. Потрібно тільки вибрати ту чи іншу програму для роботи з текстами, для діловодства і бухгалтерії, для математичних, інженерних і фінансових розрахунків, для конструювання чи проектування.

Тому фірми, що виробляють найрізноманітніші програмні продукти при розробці тих чи інших програм акцентують свою увагу на зручному та зрозумілому інтерфейсі своїх програм.

З розвитком обчислювальної техніки люди все частіше зверталися до автоматизації виробничих процесів, ведення бухгалтерського обліку, обліку товарів та ін. Для розробки автоматизованих систем були створені різноманітні програмні продукти, метою яких було значно полегшити роботу при автоматизації процесу, зменшити вимоги до рівня кваліфікації користувача, та зберігати при цьому свою гнучкість щодо пристосувань до різних типів процесів. Одним з таких продуктів являється пакет для роботи з базами даних Microsoft Access фірми Microsoft.

Microsoft Access - це функціонально повна реляційна СУБД. У ній передбачені всі необхідні вам засоби для визначення і обробки даних, а також для управління ними при роботі з великими об'ємами інформації. Що стосується легкості використовування, то Microsoft Access зробив тут справжній переворот, і багато хто для створення своїх власних баз даних і додатків звертається саме до нього.

Microsoft Access надає максимальну свободу в завданні типу даних (текст, числові дані, дати, час, грошові значення, малюнки, звук, документи, електронні таблиці). Можна задати також формати зберігання (довжина рядка, точність представлення чисел і дати, часу) і виведення цих даних при висновку на екран або друк.

З допомогою MS Access ви зможете створити програму, яка буде працювати в середовищі Windows і повністю відповідатиме вашим вимогам в обробці та керуванні даними.

СУБД дозволяє працювати з даними, застосовуючи різні способи. Наприклад, можна виконати пошук інформації в окремій таблиці або створити запит з складним пошуком по декількох зв'язаних між собою таблицях або файлах.

Робота в Microsoft Access починається з визначення реляційних таблиць і їх полів, які міститимуть дані. Відразу після цього ви за допомогою форм, звітів і макросів зможете визначати дії над цими даними.

Microsoft Access має безліч областей застосування: на малому підприємстві; у роботі за контрактом, коли ви розробляєте прикладні програми за замовленням або виступаєте в ролі консультанта; у великих корпораціях, коли ви виступаєте в ролі координатора виробничих інформаційних систем і навіть у сфері домашнього застосування.

Розділ 1 Постановка задачі

Перед тим як перейти до виконання даної дипломної роботи – розробки бази даних нарахування стипендії, необхідно визначитись передусім, яка інформація буде використовуватись у базі даних і для чого вона буде використовуватись. Необхідно також визначитись з можливостями, які буде надавати база даних користувачу.

Тому основними завданнями бази даних є:

ввід даних про студентів та спосіб нарахування стипендії;

перегляд та коригування введених даних;

вилучення непотрібної інформації;

відбір даних за деякими критеріями;

вивід інфортації на папір.

Тепер визначимо інформацію, яку повинна містити база даних.

Отже, для нормальної роботи програмного додатку необхідно сформувати таблиці з даними. В головній таблиці буде розміщена наступна інформація (рисунок 1.1):

прізвище, ім’я, по батькові;

спеціальність;

середній бал;

№ групи;

стипендія;

категорія;

премія;

матеріальна допомога;

харчування;

прибутковий податок.

Рисунок 1.1. – Таблиця «Нарахування стипендії» (режим конструктора)

Додаткові таблиці міститимуть інформацію про учнів (рисунок 1.2-1.3).

Рисунок 1.2. – Таблиця «Група» (режим конструктора)

Рисунок 1.3. – Таблиця «Особові дані учнів» (режим конструктора)

Отже з усього вище наведеного можна чітко визначити, що потрібно розробити в даній базі даних:

1) різні види форм для редагування, введення нових даних та виведення їх на друк;

створити основні електронні таблиці, що міститимуть основну потрібну інформацію;

створити запити, що виводитимуть значення з таблиць в різні типи форм;

створити різні види звітів, для виведення інформації на друк.

Розділ 2 Структура програмного комплексу

В об`єктно-орієнтованому програмуванні використовують таке основне поняття, як об`єкт. При роботі з базами даних в системі Access теж використовують таке поняття. Тому структура баз даних в Microsoft Access складається з таких основних об`єктів:

1) таблиця – служить для зберігання даних. Це основний об’єкт бази даних;

2) запит – служить для відбору інформації з бази даних по певних критеріях;

3) форма – служить для покращення доступу до даних, та покращення вигляду об’єктів баз даних. Форми створюються на основі таблиць і запитів. Головну форму створюють на основі всіх об’єктів, що містяться в базі даних;

4) звіт – служить для виводу інформації на друк або на листок у вигляді звичайного текстового документа. Звіти створюються на основі таблиць та запитів;

5) макрос – програмний об’єкт бази даних, який представляє собою структурований опис однієї чи декількох операцій, які повинен виконати Access у відповідь на певну дію;

6) модуль – програмний об’єкт бази даних, який використовується для відкриття інших об’єктів і представляє собою програму на мові Visual Basic.

Взаємодія цих об`єктів між собою показана на Рисунку 2.1:

Рисунок 2.1 - Взаємодія об’єктів в Access

На основі цього cтворимо об`єкти бази даних. Отже, структура файлу бази даних буде складатись з таких основних об`єктів:

1. Таблиці:

- Особові дані учнів –


Сторінки: 1 2 3 4