У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тези

Тези

Що і як забезпечує безпеку тих, хто користується комп'ютерами

Асоціація комп'ютерної екології КОМЕКС

Комп'ютери навколо нас. Вони стали невід'ємною частиною нашого повсякдення. Сьогодні ми можемо не тільки говорити про нові технології, а й про те, як ними безпечно користуватися. Банки, магазини, вузли зв'язку, видавництва, школи, офіси - їх зараз просто неможливо уявити без комп'ютерів. В наше життя міцно входять нові терміни: користувач комп'ютера, комп'ютеризовані робочі місця, комп'ютерні ігри...

Виникає питання: наскільки безпечно може почуватися людина за комп'ютером. Що нам необхідно знати, щоб зберегти своє здоров'я та здоров'я наших дітей. Адже в Доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (Женева, 1987), відмічається "Люди, що працюють за екраном монітора знаходяться в зоні підвищених навантажень". Стандарти, що діють у розвинених країнах, не рекомендують, наприклад, жінкам репродуктивного віку працювати за комп'ютером більше 4-х годин на день. Вагітним жінкам взагалі не рекомендовано працювати з цією технікою. В Швеції вагітна жінка може відмовитися від роботи за комп'ютером і законодавство цієї країни в даному випадку буде на її боці.

В країнах ЄС створено спеціальний Комітет по безпеці, гігієні та охороні здоров'я на робочому місці. Однією з перших директив Комітету була саме Директива про екрани відеотерміналів. Значна увага була приділена питанням ергономічності технічних засобів та робочих місць. Існує спеціальна Директива, що стосується захисту прав вагітних жінок та жінок репродуктивного віку.

Захист здоров'я та забезпечення безпеки на робочих місцях знаходиться в зоні прискіпливої уваги профспілкових організацій розвинених країн. Профспілки не лише приймають участь у розробці законодавчих документів, як на національному так і законодавчому рівні, в питаннях соціального захисту працюючих, але й активно підтримують працівників небезпечних професій, і мають з цього приводу своє власне законодавство, розвинену сітку науково-дослідних організацій і проектів. В одній із публікацій з приводу шкідливих впливів на здоров'я користувачів відеотерміналів, навіть давалася така порада: "Якщо Ви дізнаєтесь, що на Вашому робочому місці передбачається розмістити комп'ютер, негайно біжіть у профспілку!"

Питаннями соціального захисту працівників опікуються і самі підприємці, зацікавлені в тому, щоб працюючі менше хворіли і мали високу продуктивність праці.

Все більшої популярності набуває саме такий підхід до захисту працюючого населення і все більше людей розуміють важливість цього. Адже, якщо працездатна частина населення виробляє більше продукції, менше хворіє, працює при сприятливих умовах праці, у неї стає кращою продуктивність, і, відповідно, збільшуються доходи держави та суспільства і зростає та частина ресурсів суспільства, які можуть витрачатися на підтримку пристарілих, інвалідів, малозабезпечених та інших незахищених верств населення.

Зведення до мінімуму всіх факторів ризику, що виникають при взаємодії людини з комп'ютером - головне завдання при організації комп'ютеризованих офісів, комп'ютерних класів та при обладнанні комп'ютерного місця у себе вдома. Сьогодні ми поговоримо про комп'ютерні випромінювання.

Відеотермінали, як про це вже неодноразово писалося, є джерелом різних випромінювань.

Людство знає кілька шляхів зниження рівнів комп'ютерних випромінювань, що впливають на користувача:

створення маловипромінюючих ВДТ;

застосування фільтрів;

застосування засобів, що запобігають поглинанню випромінювань тілом людини, наприклад, технології використання сумішей рідкоземельних елементів (BioShield, Apopi System,(A_NOX Computer).

В більшості країн існують національні стандарти, відповідно яких сертифікується вся комп'ютерна техніка. Найбільш жорстким вважається Шведський стандарт MPR-П. Міжнародним стандартом є стандарт ISO 9241 "Ерогономічні вимоги до роботи з відеодисплейними терміналами (ВДТ) у офісі". В цих стандартах приводяться припустимі значення напруги електростатичного та електромагнітного полів на відстані 50 см від екрану (рекомендована відстань користувача від екрану). У відповідності з цими стандартами розробляються і українські національні стандарти.

Однак, в останні роки з'ясувалося, що всі ці засоби не дозволяють до кінця вирішити проблему захисту здоров'я користувачів від комп'ютерних випромінювань.

Провідні світові фірми уважно слідкують за дослідженнями впливу комп'ютерних випромінювань на користувачів та за реакцією суспільства на небезпеку, яку породжує їх продукція. У звіті, складеному 11 провідними спеціалістами США з питань електромагнітного поля, автори рекомендують зробити ще більш жорсткими міжнародні допустимі норми напруженості електромагнітного поля у 5000 разів в порівнянні з існуючими.

В Україні з'являється все більше досліджень, які підтверджують небезпеку комп'ютерних випромінювань для користувачів. Як відмічається в комплексному дослідженні стану здоров'я користувачів ЕОМ в регіонах, що постраждали від аварії на ЧАЕС", проведеному під керівництвом В.М. Бондаровської, "особливу небезпеку ці випромінювання являють в регіонах, що постраждали від екологічних катастроф, де шкідливі впливи від сучасних технологій складаються одна з одною. І в першу чергу це стосується регіонів, що постраждали від аварії на ЧАЕС". В зв'язку з цим особливу актуальність має використання захисних засобів та заходів, що знижують шкідливий вплив комп'ютерних випромінювань в цих регіонах.

Як ми вже говорили, дуже важливо користуватися технікою в якій комп'ютерні випромінювання зведені до мінімуму.

Купуючи техніку, звертайте увагу на наявність відповідного сертифікату. Не спокушайтеся надто низькими цінами. Найчастіше - це особливість апаратури вже морально застарілої або тієї, що має більш високі рівні випромінювань.

Не слід нехтувати порадами спеціалістів щодо розміщення техніки в офісі та оформлення свого робочого місця. Слід пам'ятати, що існують комп'ютерні випромінювання не тільки від передньої стінки монітора, а й від задньої та бокових його стінок, причому саме вони і є найбільш шкідливими. Крім того, одночасний вплив комп'ютерних випромінювань від різних комп'ютерів на людей, що працюють за ними, значно підвищує їх негативний вплив і ступінь ризику . Щоб цього не сталося, в приміщенні бажано розміщувати не стільки техніки, скільки може розміститися, а


Сторінки: 1 2