У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота №9

Лабораторна робота №

Вибір обладнання і аналіз економічних затрат при побудові мережі

Мета: ознайомитися з мінімальним набором обладнання потрібного для побудови мережі Ethernet, а також навчитися визначати вартість мережі.

Теоретичні відомості

Останнім часом дуже велику популярність набув стандарт Ethernet. У всьому світі більшість мереж проектується саме на базі цього стандарту. З причин такої популярності можна відзначити його швидкий розвиток, більш велика можливість вирішення мережних задач за допомогою цього стандарту. Ну і найважливіший чинник порівняльно не велика ціна по співвідношенню ціна/продуктивність. Саме тому найчастіше при побудові мережі вибирають цей стандарт. Решта інших стандартів розвивається не так бурхливо, або простіше кажучи деякі з них взагалі не розвиваються. На даний момент саме стандарт на базі Ethernet надає можливість обміну інформацією на швидкості до 1 Гігабіт в секунду. Він є одним з найшвидших.

Варто відзначити, що розвиток Ethernet почався з ери розвитку витої пари. Цей кабель надає можливість обміну інформації до 1 гігабіта в секунду. Це найважливіший плюс, який дає йому перевагу перед звичайним кооксіальним кабелем. Ну а обладнання на базі оптоволокна дорожче, ніж для витої пари. Саме з цієї причини найчастіше використовується вита пара. Сам же кабель порівняно недорогий, мережева плата теж недорога. І саме цим можна пояснити, чому останнім часом в офісах, домашніх мережах використовується саме вита пара. На користь кооксіалу можна сказати слідуюче. Якщо мережа дуже мала, приблизно близько 5-10 комп'ютерів, і не плануєтться її розширення, влаштовує швидкість 10 мегабіт, то мережа на базі кооксіалу є ідеальним способом і максимальним дешевим.

Можна визначити такі пріоретети кабелів:

Кооксіал. Дешева мережа (максимально мінімізовані витрати). Швидкість не більше 10 мегабіт/сек. Близько 2-10 комп'ютерів. Розширюваність не потрібна (Проте допускається). (Офіційно довжина сегменту 180м, проте в даний час всі мережеві плати можуть працювати на відстані до 225 метрів. А мережева плата фірми 3-com може поглинути відстань до 350-400 метрів. ) Якщо вийшли за межі допустимого тобто в 180 метрів, то можна використовувати такий пристрій як REPEATER – повторювач. Його назва відображає його суть. Він не підсилює сигнал, а просто його повторює.

Вита Пара. Середня мережа (витрати середні). Швидкість 10 мегабіт-1 Гігабіт/сек. Близько 10-50 і більше комп'ютерів. Розширюваність на базі витої пари набагато гнучкіше ніж на кооксіалі. Досягається це за рахунок топології зірка. Де центральну роль грає Хаб/Свіч. І що найзручніше, що хаби/свічі між собою можуть бути сполучені теж кабелем. Хаби і свічі призначені для об’єднання комп’ютерів в мережу. Вони приймають сигнал на одному з портів та ретранслюють його на всі інші порти. Таким чином досягаються величезні можливості для розширення мережі.

Оптоволоконний кабель використовується в основному на дуже великі відстані та і обладнання набагато дорожче, і в наслідок цього він використовується менше.

Мінімальний набір обладнання для мережі на витій парі включає наступні елементи:

- мережеві плати (по числу об'єднуваних в мережу комп'ютерів), що мають UTP-роз'єми RJ-45;

- пач-корди - відрізки кабелю з роз'ємами RJ-45 на обох кінцях (по числу об'єднуваних комп'ютерів);

- свіч, що має стільки UTP-портів з роз'ємами RJ-45, скільки необхідно об'єднати комп'ютерів.

Приклад мережі на витій парі показаний на рис. 1.

Рис.1. Проект мережі на витій парі.

- магістральний короб, в який поміщаються кабеля витої пари;

- патч-корд;

- комп’ютер з мережевою платою;

- свіч;

- розетка з роз’ємом RJ-45.

Порядок виконання роботи:

Розглянути проект мережі Ethernet зображений на рис.1. Мережа складається з 13 комп’ютерів, розміщених в одній кімнаті розміром 6*7 м2.

Визначити топологію мережі.

Визначити мінімальний набір обладнання, яке потрібне для побудови такої мережі.

Знаючи топологію, визначити скільки метрів кабелю треба для побудови такої мережі? (Кількість кабелю приблизна).

Обчислити вартість мережі, при таких цінах на обладнання: 1 м. кабелю – 1,7 грн/м, мережева плата 25грн., патч-корд двометровий – 5 грн., розетка 1-портова RJ-45 – 8 грн., свіч 16-ти портовий – 350 грн.

Контрольні запитання

Який мінімальний набір обладнання для мережі на витій парі?

Що таке свіч? Для чого він призначений?

Яка різниця між витою парою і кооксіальним кабелем?

Яка максимальна швидкість передачі даних у мережі Ethernet?

Яку кількість портів повинен мати свіч?

Дати загальну характеристику мережі Ethernet.

Дати характеристику мережі, середовищем передачі даних якої є кооксіальний кабель.

Для чого призначений оптоволоконний кабель?

Обчислення:

Топологія мережі – зірка.

Для побудови такої мережі потрібно: для кожного комп’ютера по одній мережевій платі (разом 13 штук), 13 патч-кордів, один свіч з кількістю портів не менше 13, 13 розеток з роз’ємом RJ-45, а також UTP-кабель і короб, в якому він буде знаходитись.

Для побудови такої мережі потрібно приблизно 100 м UTP-кабелю.

100*1,7+350+13*5+25*13+13*8= 1014 грн. Звичайно ціна може коливатися, але самим оптимальним буде такий розрахунок.