У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кабеля на основі витої пари

Лабораторна робота №

Схема розміщення контактів коннектора RG-45

Мета роботи: ознайомитися з основними характеристиками витої пари, вивчити різні схеми розміщення контактів, а також навчитися обжимати кабель витої пари .

Теоретичні відомості

Кабель витої (скрученої пари) пари є на сьогоднішній день стандартом для ЛОМ. В порівнянні з коаксіальним кабелем він простіший в прокладанні. Проте, найбільшою перевагою витої пари є те, що вона вже використовується незліченною кількістю телефонних систем по всьому світу. Це означає, що величезне число підрядчиків добре знайомі з процедурою монтажу такої проводки, і в нових будівлях розводка кабелю для ЛОМ може здійснюватися одночасно з прокладанням телефонного кабелю.

На відміну від коаксіального кабелю, який має тільки один провідник, що переносить сигнал, і "землю", кабелі на основі витої пари (ТР, twisted pair), вживані в структурованих кабельних мережах, мають до чотирьох пар ізольованих мідних дротів в одній металевій оболонці або без неї (розрізняють неекранований [UTP] і екранований [STP] кабелі). Кожна пара дротів для захисту від перехідного загасання, викликаного електромагнітними перешкодами від сусідніх пар і зовнішніх джерел, скручується з різним кроком - кількістю витків на дюйм.

Кабель "Twisted Pair" - "Вита пара", складається з "пар" дротів, закручених навкруги один одного і одночасно закручених навколо інших пар, в межах однієї оболонки. Кожна пара складається з дроту:

Синій / білий з синьою смугою для 1-ої пари;

Оранжевий / білий з оранжевою смугою - для 2-ої пари;

Зелений / білий із зеленою смугою - для 3-ої пари;

Коричневий / білий з коричневою смугою - для 4-ої пари.

Зовнішня оболонка кабелю "вита пара" може бути або порівняльно тонкою, як у неекранованої витої пари (UTP, unshielded twisted-pair), або товстої, як в екранованій витій парі (STP, shielded twisted-pair). З цих двох типів кабелю більш часто використовується UTP. Більшість офісних мереж Ethernet побудована на UTP. Кабель UTP використовує мідні провідники діаметром 22 або 24 за шкалою AWG з характеристичним імпедансом 100 Ом.

Крім основних специфікацій, стандарт TIA/EIA-Т568-А визначає рівні продуктивності для кабелю UTP, згідно яким кабель розділяється на п'ять категорій. Чим вище категорія кабелю, тим більше ефективно він може передавати дані. Основна відмінність між категоріями кабелю полягає в кількості витків кожної пари дротів на дюйм.

Кабель "вита пара" завершується на обох кінцях коннекторами RG-45 - це 8-контактна версія 4-контактного коннектора для стандартного телефонного кабелю.

Вилка "RJ-45" схожа на вилку від імпортних телефонів, тільки трохи більшого розміру і має вісім контактів.

1 - контакти 8 шт.

2 - фіксатор роз'єму

3 - фіксатор дроту

Рис.1. Вигляд збоку.

Контакт 1

2

3

4

5

6

7

Контакт 8

Рис.2. Схема розташування контактів.

На новій, невикористаній вилці, контакти виходять за межі корпусу.

Рис.3. Вигляд спереду.

В процесі обжимання, вони будуть втоплені всередину корпуса, прорізатимуть ізоляцію (2) дроту і встромлятися в жилу(1).

Рис.4. Вигляд спереду після обжимання.

Корисно разом з вилкою на кабель встановлювати захисний ковпачок. Для захисту кабелю від можливого переломлювання в місці кріплення вилки RJ-45 застосовується захисний ковпачок. Випускається різних кольорів, що зручне для маркування кабелю і буває як розбірного, так і нерозбірного типу. Ковпачок нерозбірного типу необхідно надягати на кабель до установки вилки. Розбірний ковпачок складається з двох половинок із замком і його можна встановити після монтажу вилки на кабель.

Рис.5. Захисний ковпачок встановлений на кабель разом з вилкою.

Є дві схеми розташування контактів: 568А і 568В. Схема розташування контактів приведена в таб., Ці схеми однакові, за винятком переставлених місцями зеленої і оранжевої витих пар. Таким чином, два стандарти функціонально ідентичні і не один з них не має переваги перед іншою до тих пір, поки обидва кінці кабелю використовують однакову схему розташовує контактів. Готовий кабель промислового виготовлення сумісний з будь-яким з цих двох стандартів.

Таблиця 1.

Розводка восьмижильного кабелю за різними схемами

Контакт | 568В | 568А

Нормальна розводка | Перехресна розводка

1 | Біло-оранжевий | Біло-зелений

2 | Оранжевий | Зелений

3 | Біло-зелений | Біло-оранжевий

4 | Синій | Синій

5 | Біло-синій | Біло-синій

6 | Зелений | Оранжевий

7 | Біло-коричневий | Біло-коричневий

8 | Коричневий | Коричневий

В більшості випадків кабель з витої пари вмонтовується прямо направлений, тобто так, щоб кожний контакт одного коннектора з'єднувався з відповідним йому контактом іншого коннектора. Проте, в типовій мережі комп'ютери використовують різні пари дротів для передачі і прийому даних. При зв'язку двох машин передаваний сигнал, що генерується кожним комп'ютером, повинен бути поданий на приймаючі контакти іншого комп'ютера. Це означає, що передаюча і приймаюча пари дротів повинні бути перехрещені. Кабелі вмонтовуються прямо направлений через те, що схрещування може виконуватися концентратором. Проте, якщо необхідно з'єднати два комп'ютери безпосередньо, без допомоги концентратора, то для цього використовується крос-кабель (crossover cable), інакше званий перехресним або різноспрямованим, в якому відповідні пари дротів перехрещені.

Завдяки тому, що кожний контакт в прямому кабелі сполучений з відповідним йому контактом на іншому кінці, колір дроту не має значення. Через цю обставину, коли отримується готовий кабель, схеми розташовує контактів 568А і 568В функціонуватимуть однаково. Вживання кабелю з бухти є тим випадком, коли має значення, який із стандартів узятий за основу. Однакові кольори на різних кінцях кабелю треба сполучати з однаковими контактами, - так буде одержано прямонаправленное з'єднання. Вибір якого-небудь одного стандарту і проходження йому дозволить уникнути плутанини, яка може привести до непрацюючих з'єднань.

Приєднання коннекторів до кабелю вимагає наявності обтискових інструментів, подібних тим, що використовується для коаксіального кабелю. За


Сторінки: 1 2