У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Сучасні інтернет-технології

1.1. Web-дизайн і браузери

Багато Web-дизайнерів сходяться на думці, що одна з головних

проблем Web-дизайну - різноманіття браузерів і платформ, кожна з яких по-різному підтримує HTML і сценарії. З випуском кожного нового браузера поліпшуються їх характеристики і можливості, але це не означає, що більш ранні версії при цьому зникають. В більшості своїй люди не схильні гнатися за новітнім і кращим. Одні задовольняються тим, що у них є, а інші, найімовірніше, працюють на комп'ютерах фірм або установ, які вибрали браузери за них.

Як зробити дизайн Web-сторінки естетично і технічно цікавим, не ігноруючи при цьому власників попередніх версій браузерів? Невже Web-сторінка, розрахована на те, щоб функціонувати на будь-яких браузерах, повинна бути обов'язково скучною? Чи можна догодити всім? І якщо ні, то де провести лінію? Скільки старих версій працюватиме з вашою сторінкою?

В Web-дизайні немає жорстких правил. Оскільки головна наша задача - зробити вміст сторінки доступним для максимальної кількості користувачів, то для просування вперед однаково важливі і експеримент, і використовування нових технологій з урахуванням існуючих реалій. Запорука успіху дизайнерського рішення лежить в розумінні потреб аудиторії і в чіткому уявленні, як сайт буде використаний.

Браузери Netscape Navigator і Microsoft Internet Explorer. На ринку домінують два основних браузера: Netscape Navigator і Microsoft Internet Explorer. Разом вони, включаючи всі їх версії, представляє приблизно 90 % (або більш) браузерів, що використовуються сьогодні.

Ці два браузера конкурують між собою за панування на ринку. Результатом їх боротьби стала колекція фірмових HTML-тегов, а також несумісні реалізації різних технологій (сумно відомий Dynamic HTML, a також JavaScript і Cascading Style Sheets - каскадні таблиці стилів). З другого

боку, конкуренція між Netscape і Microsoft в цілому сприяла більш швидкому розвитку середовища Web.

Більшість Web-авторів в своїй роботі орієнтується на Navigator і Internet Explorer, оскільки вони займають левову частку ринку. Проте, існує ряд інших браузерів, які ви можете брати до уваги.

У версії Internet Explorer 4.0 для комп'ютерів Macintosh відсутня значна частина функціональних можливостей версії, створеної для Windows, тому використовування ряду особливих можливостей версії 4.0 може виключити з гри деяких користувачів.

Деякі документовані відмінності включають: відсутність підтримки вбудовуваних шрифтів; відсутність підтримки фільтрів CSS і переходів (візуальних ефектів, таких як тіні, відкидані об'єктом, які використовуються для елементів тексту); відсутність елементів управління мультимедіа (ефекти переходів і анімації, звичайно створювані авторськими мультимедійними програмними засобами); проблеми з реалізацією DHTML.

Не дивлячись на заяви Microsoft, що DHTML підтримується всіма платформами, він особливо ненадійний на комп'ютерах платформи Macintosh.

Браузери America Online. Користувачі America Online (AOL) використовують один з семи можливих браузерів (залежно від платформи і версії програмного забезпечення AOL), деякі з них забезпечують тільки наймінімальнішу підтримку HTML.

Остання версія America Online для PC — це версія 3.0, використовує адаптовану версію браузера Microsoft Interne Explorer 3.0. Проте, не завжди можна повністю покластися на цю версію так само, як на стандартний варіант MS Internet Explorer 3.0. (Функціональність особливо обмежена для користувачів комп'ютерів Macintosh). Багато розробників Web не раз жахалися, побачивши дизайн свого сайту (який прекрасно працював в

більшості основних браузерів), після того, як він був запущений в системі AOL і відображений одним з їх браузерів.

Проблеми частково виникають через те, що AOL покладається на прокси-сервери і методи стиснення зображень. Відомо, що AOL метод стиснення зображення, що використовується, має проблеми з відображенням JPEG-графіки, що виявляються в появі плям і кольорових смуг. Були відзначені проблеми і при виведенні фонових зображень.

Крім того, деякі технології, такі як Java і Cascading Style Sheets (каскадні таблиці стилів), не доступні для користувачів Windows 3.0 (приблизно 40 % користувачів AOL). Власники комп'ютерів Macintosh не зможуть використовувати JavaScript і ряд інших можливостей (приблизно 8 % користувачів).

На щастя, створений спеціальний сайт в допомогу тим Web-дизайнерам, які прагнуть зробити свої сторінки цікавими і доступними для користувачів AOL. Особливої уваги заслуговує таблиця браузерів, де ви знайдете спеціальний список для кожного з браузерів (за версіями і платформами), перелік технологій і підтримуваних функцій, а також відсоток збоїв для кожного з браузерів. (Адреса сайту AOL для Web-дизайнерів: http://webmaster.info.aol.com).

WebTV. WebTV приводить в наші квартири Web через звичайний телевізор з пультом дистанційного керування (також, за бажанням, можна використовувати клавіатуру). Для проглядання Web-сторінок WebTV використовує власний спеціалізований браузер. Він здійснює синтаксичний аналіз у відповідності — із стандартом HTML 3.2, але не надає можливостей відображення фреймів, Java, JavaScript, ActiveX або будь-якого іншого формату, який вимагає вбудовуваних додатків (за винятком вбудованих Shockwave і RealAudio 3.0). Також створене багато нових фірмових HTML-тегов, які використовуються тільки в WebTV.

Оскільки WebTV виводить зображення на екран телевізора, пред'являються нові вимоги до характеристик кольору і параметрів екрану.

Opera. Opera - це маленький і простенький браузер, створений норвезькою компанією Opera Software в Осло. Цей браузер володіє виключно малим часом завантаження і мінімальними вимогами до об'єму диска. Гідністю Opera є повна відповідність стандартам HTML, неточності в написанні тегів (наприклад, пропущені закриваючі теги, неправильне вкладення і т. д.), які пропускають більш солідні браузери, правильно не відображатимуться цим браузером. Opera 5.0 підтримує Java, каскадні таблиці стилів і DHTML.

Хоча Opera і не стоїть на перших місцях по частоті використовування, але багато розробників продовжують тестувати свої сайти в Opera, щоб переконатися в правильності коду.

Lynx. Lynx - це поширюваний безкоштовно браузер, що забезпечує


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18