У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лекція 3

Електронна комерція В2В

Форма електронної комерції, яка обслу-говує електронні ринки і прямі зв'язки між бізнес-партнерами.

1. Еволюція електронної комерції В2В

Розвиток електронної комерції В2В почався з електронного обміну даними (ЕОД), поступово перейшовши до сучасних еле-ктронних ринків і продовжуючи свою еволюцію в напрямку створення електронних центів (e-hub). Нижче подані основні етапи цього розвитку.

ЕОД - це захищений обмін електронними документами між діловими партнерами, здійснюваний за допомогою комп'ютер-них мереж. Циркуляція інформації про різноманітні бізнес-трансакції (замовлення на купівлю, рахунки, ордери на відван-таження і т.п.) відбувається з використанням стандартних фор-матів повідомлень. Програмне забезпечення ЕОД здійснює кон-вертацію внутрішніх форматів документів компанії в стандартні формати ЕОД, що специфікуються різноманітними міжнарод-ними і галузевими протоколами.

Форматовані дані автоматично пересилаються безпосе-реднім одержувачам без використання паперових документів, що значно знижує вартість трансакцій шляхом виключення про-цесів ручної обробки, поштового пересилання, повторного вве-дення в комп'ютери і нагромадження численних копій ділової документації. Застосування стандартних форматів документів також скорочує неясності і неточності при їхньому заповненні.

Таким чином, переваги ЕОД полягають у скороченні, з од-ного боку, витрат на папір, друковані пристрої і пересилання до-кументації, з іншого боку витрат робочого часу на здійснення цих операцій. У результаті зменшується час проведення транс-акцій, скорочуються помилки і непродуктивні втрати робочою часу, удосконалюються процеси логістики і т.п. Так, компанія RJR Nabisco визначила, що стандартна обробка паперового за-мовлення їй обходиться в $ 70, ЕОД скоротив ці витрати до $1.

Більше того, ЕОД є шляхом розвитку стратегічних взаємин компанії з покупцями, постачальниками і бізнес-партнерами. Рис. 3.1 демонструє типову схему ЕОД.

Повідомлення про переказування коштів

Електронне переказування коштів

Рис. 3.1. Типова схема ЕОД

Незважаючи на вражаючі переваги, технології ЕОД викори-стовуються лише великими корпораціями для взаємодії :t найбільш значимими партнерами. Справа в тому, що початкові внески в спеціалізовані комерційні мережі (VAN - value added network) і програмне забезпе-чення, яке здійснює перетворення даних у ЕОД-формат і назад, досить великі. Крім того, системи ЕОД не дозволяють передава-ти зображення, звук, графіку та відео.

Використання Інтернет як комунікаційного середовища для ЕОД усунуло цінові бар'єри і відкрило шлях до використання цієї технології для невеликих компаній. Зростаюча попу-лярність Інтерне? викликала три важливих події у світі ЕОД. По-перше, органи стандартизації і розробники додатків для ЕОД розширили стандарти, спростивши процедури узгодження між діловими партнерами і додавши можливості підтримки ЕОД-трансакцій у режимі реального часу. По-друге, збільшила-ся різноманітність програмних продуктів проведення ЕОД по мережах Інтернст. По-третє, приватні мережі VAN, призначені для реалізації ЕОД між діловими партнерами, стали підтриму-вати доступ до Іитернет для передачі ЕОД. Також були ор-ганізовані власні корпоративні мережі у вигляді віртуальних приватних мереж в І нтернет.

Таким чином, інтеграція захищених систем ЕОД з ко-мунікаційними можливостями Інтернет викликала до життя ба-зисну форму електронної комерції В2В, що являє собою елек-тронну взаємодію між підприємствами для забезпечення їх нор-мального функціонування з використанням Web-технологій'.

Основу інфраструктури міжкорпоративного електронного бізнесу становить об'єднання внутрішніх інформаційних систем підприємств, наприклад, високотехнологічних ERP-систем (Enterprise Resource Planning (планування ресурсів підприємства). Во-ни автоматично планують завантаження виробничих ліній підприємств, виходячи з параметрів замовлень, що надходять. ERP-системи також враховують час, необхідний для перенала-годження устаткування при зміні конфігурації продукції, що ви-пускається.

Застосування В2В-рішень дозволяє інтегрувати автомати-зовані системи управління різних підприємств у рамках єдиного ланцюжка комплектації (рис. 3.2).

Рис.3.2. Інтеграція ERP-систем бізнес-партнерів

Наприклад, ERР-система відслідковує достатність комплектуючих частин на складі для забезпечення нормального циклу виробництва. При зниженні запасів тих чи інших деталей нижче встановленого рівня система автоматично формує замовлення, яке через Інтернет-шлюз на-правляється в ERP-систему підприємства-постачальника. Ос-тання аналізує, його і ставить у чергу на виконання, після чого, виходячи із завантаження потужностей та інших внутрішніх факторів, формує підтвердження про прийняття замовлення і планований термін постачання. Це підтвердження через Інтер-нет-шлюз надходить у ERP-систему замовника і, виходячи із за-планованої дати й обсягу постачання, формує плановані складські запаси. Ці дані, у свою чергу, використовуються замов-ником при плануванні виробництва. Обмін даними між ком-паніями супроводжується підписанням реальних документів, які вимагаються законодавством. Сам процес закупівель при цьому цілком автоматизований і оптимізований. Переваги оче-видні - можливість використання системи постачань «точно в термін», прискорення обіговості запасів і обробки замовлень, зменшення помилок і тлі.

Одним з відомих прикладів використання переваг електрон-ної комерції В2В стала корпорація Intel. Нині вона веде свій елек-тронний бізнес майже в 50 країнах з 560 замовниками й обслуго-вує понад 4000 користувачів.

Однак ще в 1997році корпорація зовсім не використовувала Інтернет для укладання угод. Компанія взаємодіяла зі своїми бізнес-партнерами за допомогою традиційних каналів поширен-ня. Не менше 75% замовлень Intel одержувала від безпосередніх замовників по факсу чи телефону, тому введення даних у надзви-чайно розвинуту ERP-систему компанії здійснювалося шляхом ручної обробки. Інші замовлення оброблялися системою ЕОД. Більше того, через специфіку роботи сфери високих технологій конфіденційні документи між Intel та її клієнтами часто переда-валися за допомогою спеціальних кур'єрів.

Зі зрозумілих причин витрати на проведення бізнес-транс-акцій Intel неухильно зростали. До 1997 року обсяг комерційних операцій корпорації досяг $25 млрд. при значному зростанні чис-ла клієнтів компанії - до 50 тисяч, причому вони перебували в різних країнах світу. Збільшилася кількість угод, асортимент продукції досяг тисяч найменувань.

Intel змінила способи управління кожною ланкою у своєму ланцюжку створення вартості, розробивши нові методи уп-равління з використанням Інтернет. Вона змінила споконвічну модель каналів розпосюдження, орієнтовану па виробника, на мо-дель, яка центральною фігурою бізнесу ставить споживача.

Нова


Сторінки: 1 2 3