У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Електронний бізнес
45



3

“Електронний бізнес”

Вступ

Електронна комерція сформувалася як світове еко-номічне явище і заявляє про себе як галузь національ-ної української економіки, що вимагає певного став-лення фахівців до її ролі в сучасній бізнес-освіті.

Е-комерція є важливою сферою застосування бізне-су і науки, яка потребує відповідного дослідницького і методичного відпрацювання і викладання її як само-стійної бізнес-дисципліни.

Західні фахівці вважають, що електронна комерція має вивчатися у межах навчальної програми бізнес-школи, а не як окремий предмет, причому викладання факультативних курсів з електронної комерції доціль-не нетривалий час, і мета бізнес-шкіл — зробити їх не-потрібними через 3—5 років.

Згідно з іншими твердженнями, електронна комер-ція як навчальна дисципліна має бути невід'ємною скла-довою сучасної бізнес-освіти. Місце її на перетині тра-диційних бізнес-дисциплін (менеджменту, маркетингу, логістики, основ фінансів, обліку, комерційної діяльності тощо) та інформаційних предметів (інформати-ки, комп'ютерних мереж і систем, систем управління базами даних, "Web-програмування та ін.).

Вивчення Е-комерції сприятиме формуванню в май-бутніх фахівців економічного профілю цілісної систе-ми знань про електронну комерцію як складову елект-ронного бізнесу, здобуттю практичних навичок із здійс-нення ділових операцій електронними засобами глобальної комп'ютерної мережі Інтернет. Цього мож-ливо досягти за рахунок опанування:—

базових основ функціонування Інтернет;—

основних напрямів розвитку електронної комер-ції і способів її ведення;—

механізмів підтримки як електронної комерції, так і електронного бізнесу загалом: особливостями сис-тем платежів для Е-комерції, правових аспектів комер-ції в Інтернет, специфіки реклами і маркетингу в гло-бальній мережі;—

проблем безпеки і захисту інформації під час здій-снення ділових операцій через Інтернет;—

практичних аспектів роботи вітчизняних систем електронної комерції і перспектив їх розвитку.

Спеціаліст, чиї професійні, ділові інтереси фокусу-ються в галузі електронної комерції, повинен:

1) аналізувати нормативну і економіко-технологічну інформацію в галузі електронної комерції;

2) обґрунтовувати прогностичні оцінки;

3) здійснювати закупівлі в Інтернет з використан-ням різнотипних електронних платіжних систем;

4) мати уявлення про:—

влаштування і принципи функціонування вірту-альних крамниць;—

системи безпеки, які використовуються при роз-рахунках через глобальну мережу;—

віртуальні підприємства і віртуальні продукти;—

використання можливостей Інтернет для корпо-ративного бізнесу.

Особливістю дисципліни є її «вимогливість» до ста-ну матеріально-технічної бази навчального закладу. Ви-вчення практичних основ електронної комерції потре-бує достатньої кількості персональних комп'ютерів, з яких здійснюється доступ до глобальної мережі Інтернет через потужні канали зв'язку. Це є першою і чи не найголовнішою умовою того, щоб теоретичні положення можна було практично відпрацьовувати у режимі реального часу, моделюючи реальні економічні ситуації для ведення електронної комерції.

Хоча вітчизняна економіка ще далека від масового переходу на мережеві принципи функціонування, водно-час із нарощуванням тенденцій інформатизації українсь-кого суспільства зростатиме й потреба у спеціальних знан-нях щодо мережевої економіки і володіння практични-ми навичками роботи в Інтернет-секторі.

Лекція № 1.

Е-бізнес і Е-комерція

Загальні поняття. Переваги Е-комерції

Інтернет з глобальної поштової та інформаційно-пошукової системи перетворюється на інструмент ве-дення сучасного бізнесу, заснованого на принципах ме-режевої економіки.

Електронний бізнес (Е-бізнес) — ділова активність, що вико-ристовує можливості глобальних інформаційних мереж для пе-ретворення внутрішніх і зовнішніх зв'язків компанії з метою створення прибутку.

Найважливішою складовою Е-бізнесу є Е-комерція, яка охоплює не тільки операції купівлі-продажу, а й супровід процесів створення попиту на продукцію і по-слуги, автоматизацію адміністративних функцій, пов'я-заних з он-лайновими продажами і обробленням замов-лень, а також із вдосконаленням обміну інформацією між партнерами.

Електронна комерція (Е-комерція) — різновид бізнес-актив-ності, в якій взаємодія суб'єктів бізнесу з купівлі-продажу това-рів і послуг (як матеріальних, так й інформаційних) здійснюєть-ся з допомогою глобальної комп'ютерної мережі Інтернет або будь-якої іншої інформаційної мережі.

Виділяють кілька класичних етапів ведення елект-ронної комерції: он-лайновий маркетинг, оформлення замовлень, здійснення платежів і підтримку інформа-ції про доставку.

Розвиток моделей електронної комерції, впроваджен-ня пілотних проектів у цій галузі, а також розробка загальних юридичних і правових основ ведення бізнесу в Інтернет підтримуються Європейською комісією в ЕSPRІТ.

ЕSPRIТ — програма Європейської спільноти, спрямована на прискорення і розширення досліджень з використання ін-формаційних технологій (ІТ).

Виокремлюють такі напрями електронної комерції:—

бізнес — бізнес (Business-To-Business, В2В) — ви-значає взаємодію компаній з компаніями в електронно-му середовищі;—

бізнес — споживач (Business-To-Consumer, В2С) — визначає взаємодію компаній з кінцевими споживача-ми в мережі;—

бізнес — адміністрація (Business-To-Administration, В2А) — визначає взаємодію компаній з адміністративни-ми органами;—

споживач — адміністрація (Consumer-To-Administration, С2А) — визначає взаємодію споживачів з адмі-ністрацією;—

споживач — освіта (Consumer-To-Education, С2E) — визначає взаємодію споживачів з освітніми установами.

Згідно із статистичним дослідженням у мережі, напрям В2В посідає перше місце (70 відсотків від за-гальної кількості усіх угод, що укладаються в Інтернет). Починаючи з великих корпорацій, таких, як Cisco Systems, прагнення збільшити обіг коштів через глобаль-ну мережу в галузі бізнес — бізнес поступово поширю-ється й на дрібні фірми, які бажають розширити свою діяльність з меншими витратами часу й матеріальних ресурсів.

Однак пересічним користувачам більш відомі ком-панії, що торгують в Інтернет товарами і послугами для кінцевих користувачів, тобто представники напряму В2С. Прикладом може слугувати Amazon.соm — найвідоміша у світі електронна крамниця з торгівлі книж-ками, компактами тощо.

Перспективними вважають напрями В2А і С2А. Дер-жава є значним постачальником послуг для громадян і підприємств, які сплачують податки за комплекс певних послуг у сфері безпеки і суспільного порядку, освіти, охо-рони здоров'я тощо. Все більша кількість місцевих і центральних органів влади в різних країнах надає послуги своїм громадянам через Інтернет. Найпомітнішим проектом для всього світу в цій галузі є державний пор-тал Сінгапуру Citizen Centre, на який перенесено прак-тично все спілкування громадян з владою.

У матеріалах Європейської комісії в ESPRIT (www.cordis.lu/esprit/home.html) наводяться такі моделі електронної комерції:—

електронна крамниця;—

електронний довідник-каталог;—

електронний он-лайновий аукціон;—

електронний торговельний центр;—

віртуальне співтовариство;—

віртуальний центр розробки;—

інформаційний брокер;—

провайдер бізнес-операцій;—

інтегратор бізнес-операцій тощо.

Електронна крамниця —


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12