У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Автоматизація управлінських процесів на сучасних підприємствах.

 

Під автоматизованим робочим місцем розуміють професійно-орієнтовну систему технічних, програмних, інформаційних, методичних і технологічних засобів, які забезпечують роботу користувачів інформації на ЕОМ у реа-лізації їхніх функцій. АРМ менеджера - людино-машинна система, яка повинна задовольняти такі вимоги:

безпосередній доступ менеджера до машинних засобів обробки інформації;

наявність засобів автоматичного збирання, реєстрації, контролю та зберігання даних;

ефективний доступ до інформації, її оперативна обробка та відображення;

забезпеченість роботи в інтерактивному режимі в про-цесі вдосконалення та розвитку АРМ повинна задовольняти оперативний доступ користувача до бази даних інших ЕОМ;

досить висока продуктивність обчислювальної системи, що забезпечує прийнятий час реакції на дію користувача.

АРМ менеджера розробляють для аналізу, характеристик попиту населення на товари з метою визначення ефективних шляхів його прогнозування, складання обґрунтованих замовлень і заявок торгівлі на постачання товарів промисловістю.

Згідно з рівнем об'єкта управління в ієрархічній струк-турі управління народним господарством, можна виділити такі типи АРМ для працівників:

центральний орган управління;

органи управління галузями народного господарства й АРМ працівників підприємств.

Підрозділи АРМ працівників центральних органів управління згідно з функціональною ознакою дають змогу виділити АРМ для працівників окремих міністерств, відомств, вищих органів управління.

Галузеві АРМ розрізняють за сферою застосування: промислова, непромислова, наукова та ін.

У промисловій сфері закладений галузевий принцип управління, у непромисловій - використовують АРМ праців-ників торгівлі, споживчої кооперації, транспорту, будівництва.

У науковій сфері створюються АРМ працівників науково-дослідних, проектно-пошукових та дослідно-конструкторських організацій.

Найбільш широко впроваджують АРМ працівників підприємств, оскільки підприємства є основною ланкою народного господарства. Розрізняють АРМ працівників оптових і роздрібних торговельних, промислових, сільськогосподарських, заготівельних підприємств, підприємств громадського харчування та ін.

Згідно з функціями управління, АРМ поділяють на такі типи:

перші керівники (особи, які приймають рішення (ОПР);

функціональні працівники апарату управління; референти;

проектувальники (конструктори, програмісти, технологи та ін.);

навчальні.

АРМ перших керівників забезпечують автоматизацію управлінської праці. Програмне забезпечення має бути націлене на реалізацію таких функцій:

накопичення та зберігання агрегованої інформації, яка характеризує стан торговельно-господарської діяльності об'єкта управління;

оперативний облік, контроль і аналіз даних торговельно-господарської діяльності підприємств і організацій, підпорядкованих управлінню торгівлі і споживчій спілці;

формування варіантів рішень для функціонування розвитку підприємств і організацій, підпорядкованих управлінню торгівлі та споживспілці;

інформаційне обслуговування керівників управління торгівлі й споживчої спілки при прийнятті оперативних рішень та проведенні нарад.

АРМ функціональних працівників апарату управління орієнтовані на специфіку роботи відділів і управлінь, також споживчої спілки й реалізують функції створення і ведення баз даних, розв'язання функціональних завдань підрозділів при підготовці та прийнятті рішень. У цій групі доцільно виділити такі АРМ: бухгалтера, економіста (плано-вика), менеджера, бухгалтера з ревізії і контролю.

У зв'язку з різноманітністю функцій, які використовують спеціалісти однієї професії, кожне з таких АРМ поділяють на підгрупи спеціалізованих АРМ. Наприклад, АРМ бухгалтера з обліку товарів і тари, із заробітної плати, з розрахунків та ін.; референта, орієнтоване на збирання й підготовку інформації для прийняття рішень та управління процесами реалізації рішень.

АРМ проектувальників АСУ розраховані на створення і ведення баз даних розв'язування задач, проектних рішень та впровадження їх; навчальні АРМ - на автоматизоване і про-ектне навчання працівників торгівлі на АРМ спеціалістів.

Згідно з технологією розв'язання однорідних задач, розрізняють індивідуальні і колективні АРМ. Індивідуальні призначені для автоматизації специфічних функцій конкрет-ного спеціаліста з тим, щоб можна було працювати незалежно від інших спеціалістів. АРМ перших керівників в основному індивідуальні.

Колективні АРМ розраховані для групи спеціалістів, об'єднаних функціонально, організаційно й територіальне. Раціональні розміри таких груп - 4-6 осіб активних користувачів із запиту інформації. АРМ функціональних працівників апарату управління повинні бути колектив-ними, оскільки ці спеціалісти працюють з єдиною інфор-маційною базою торговельно-господарської діяльності підприємства.

За характером оснащення технічними і програмні; ,ш засобами виділяють АРМ загального призначення (оснащені ПЕОМ у стандартних конфігураціях) і спеціалізовані (оснащені ПЕОМ із специфічними зовнішніми пристроями). До АРМ загального призначення можна віднести, наприклад, АРМ бухгалтера, до спеціалізованих - АРМ касира, фасувальника.

АРМ касира складається з касового терміналу, підклю-ченого до центральної ЕОМ. АРМ фасувальника має ПЕОМ, до якої підключені електронні ваги, пристрої друкування етикеток, ярликів, штрихових кодів.

Слід зауважити, що подана класифікація умовна й озна-ки окремих її видів можна знайти в автоматизованих системах різних типів.

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ СТВОРЕННЯ АРМ

Розробка і впровадження АРМ - складний, динамічний процес. Теоретичні дослідження і практика виробили низ-ку основних методологічних принципів побудови АСУ і АРМ. Основні принципи побудови АСУ (системний підхід, типізація проектних рішень та ін.) вперше сформульовані В. М. Глушковим, необхідно враховувати при створенні АРМ, оскільки вони розраховані на автоматизацію обсягу інформацій, які використовуються кожним працівником апарату управління, а також функціональних підрозділів організацій або підприємств. Основного економічного ефекту від впровадження АРМ досягають завдяки повноті, своєчасності й оптимальності ухвалення рішень.

При функціонуванні об'єкта мають місце втрати організаційного характеру, які повинні бути ліквідовані спроектованими АРМ спеціалістів.

Методологія створення АРМ спеціалістів торгівлі, як означає А. Н. Жигарьов, повинна будуватися за такими принципами: системність, неперервність, стійкість, ефективність.

Основним є принцип системного підходу. Суть його полягає в тому, що АРМ розглядається як система, у якій усі її складові елементи й процеси, що відбуваються, взаємопов'язані з урахуванням як внутрішніх, так і зовнішніх чинників. Згідно з системним підходом, об'єкт розглядається к єдине ціле, а не як сукупність складових його частин, запроваджуючи і далі цей принцип, специфічні властивості об'єкта можна оцінити тільки з позицій усієї системи.

Це означає, що спочатку треба обумовити цілі й критерії системи, а потім структуризувати систему для виявлення комплексу технічних, економічних та організаційних питань, розв'язання яких


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8